Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Darovanje krvi

2539 OGLEDOV 145 KOMENTARJEV

Predlagam, da v zdravstvu ločijo darovano kri cepljenih in necepljenih proti covidu. Verjamem, da nas je mnogo takih (četudi bi bili na robu življenja), raje izbrali kri necepljenih kot cepljenih in verjetno so ljudje, ki bi izbrali obratno.

Prav je, da imamo to možnost izbire, če želimo.

115 glasov

68 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 35 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M max 103 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 4. 2022

Odziv Ministrstva za zdravje

V Sloveniji imamo uspešen in učinkovit sistem krvodajalstva in preskrbe s krvjo, sodobno razvito transfuzijsko medicino in bolnike lahko zdravimo z ustrezno in kakovostno krvjo. Zavod za transfuzijsko medicino (ZTM)  je javni zdravstveni zavod, ki zagotavlja preskrbo s krvjo in krvnimi pripravki, diagnostične in terapevtske storitve. Za uvajanje novosti je ZTM zadolžen za uvajanje novosti, ki pa morajo imeti podlago v znanstvenih spoznanjih.

Cepiva proti SARS-CoV-2, ki so v uporabi na območju Republike Slovenije, je Evropska komisija odobrila na podlagi pozitivnega mnenja Odbora za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) na Evropski agenciji za zdravila (EMA). CHMP je sprejel pozitivno mnenje za izdajo pogojnega dovoljenja za promet na podlagi zadostnih podatkov o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva, ki dokazujejo, da je razmerje med koristjo in tveganjem ugodno. Dosedanji podatki o varnosti cepiv proti SARS-CoV-2 ne kažejo tveganj glede krvodajalstva s strani posameznikov, ki so bili cepljeni s temi cepivi. Podatki o varnosti za posamezno odobreno cepivo so predstavljeni v povzetku evropskega javnega poročila o oceni cepiva (EPAR – European Public Assessment Report) in pripadajočem povzetku glavnih značilnosti zdravilu (SmPC-ju).

Donacija krvi v času pandemije COVID-19 poteka v skladu s predpisi, ki urejajo standarde kakovosti in varnosti za zbiranje, preskušanje, predelavo, shranjevanje in razdeljevanje človeške krvi in komponent krvi, določenih v Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2002/98/ES. 

S tega stališča predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Komentarji