Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Zapreti infrastrukturo ruskemu veleposlaništvu

2792 OGLEDOV 176 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, da sprejme odlok, da se veleposlaništvu teroristične Ruske Federacije do konca vojne v Ukrajini prekine oskrba z elektriko, vodo in ogrevanjem.

134 glasov

125 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 25 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R Robert Lipovec 4 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


3. 2. 2023

Odziv Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Slovenija najostreje obsoja nedopustno rusko vojaško agresijo na Ukrajino. Ostro obsojamo sistematične napade na civilno prebivalstvo in načrtno uničevanje civilne in kritične infrastrukture v Ukrajini, vključno z energetsko. Tovrstna dejanja predstavljajo vojne zločine. Slovenija odločno podpira preiskavo in kazenski pregon vojnih zločinov. Slovenija je v odziv na grobo kršitev mednarodnega prava s strani Rusije podprla in izvaja vseh devet svežnjev omejevalnih ukrepov EU proti Rusiji. Prav tako smo sprejeli dvostranske ukrepe. Med drugim je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o odpovedi štirih dvostranskih aktov, umaknila soglasja častnim konzulom Ruske federacije v Sloveniji in zahtevala zmanjšanje števila diplomatskega in administrativnega osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani.

Vsled navedenih ukrepov so se odnosi med Slovenijo in Rusijo korenito spremenili. Kljub temu je Slovenija skladno s 25. členom Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih zavezana, da kot država sprejemnica stori vse potrebno, da omogoči opravljanje nalog diplomatskega predstavništva. Ukrepi, ki bi onemogočili delovanje tujih veleposlaništev v Sloveniji, bi predstavljali kršitev Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih.

Komentarji