Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vožnja invalidov brez izpita

365 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam vladi, da policija v času stavke zdravnikov, invalidom, ki ne morejo podaljšati vozniškega izpita, ne piše kazni oziroma jih ne kaznuje.

62 glasov

11 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S Smihec 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 4. 2024

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

V Republiki Sloveniji so prekrški določeni z zakoni, uredbami Vlade Republike Slovenije ali odloki samoupravnih lokalnih skupnosti. Zakon o prekrških (ZP-1) med drugim določa splošne pogoje za postopek o prekršku in organe za odločanje o prekrških. Tako iz 51. člena ZP-1 izhaja, da tudi policisti, kot pooblaščene uradne osebe pristojnega prekrškovnega organa, morajo, po ugotovitvi pogojev za začetek postopka o prekršku, zbrati dodatna obvestila in dokaze o prekršku. Na podlagi tako zbranih obvestil ter dokazov o prekršku se lahko prekrškovni organ odloči, da ne bo izdal odločbe oziroma vložil obdolžilnega predloga:

  • če iz zbranih dejstev in dokazov izhaja, da dejanje ni prekršek;
  • če ni dokazano, da je prekršek storil kršitelj;
  • če je pregon zastaral, ali so podani drugi razlogi, ki izključujejo pregon;
  • če gre za prekršek neznatnega pomena, posebne okoliščine, nizka stopnja odgovornosti ali storilčeve osebne okoliščine pa kažejo, da postopek ne bi bil smotrn.

Ocenjujemo, da je trenutna ureditev ustrezna, saj določa pogoje, na podlagi katerih se lahko prekrškovni organ odloči, da ne izreče sankcije za prekršek ali vloži obdolžilnega predloga. Zato smo v Ministrstvu za notranje zadeve mnenja, da trenutno normativne spremembe na omenjenem področju trenutno niso potrebne.

Komentarji