Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ustanovitev skupnosti lastnikov večstanovanjske zgradbe

698 OGLEDOV 49 KOMENTARJEV

Po stanovanjskem zakonu lahko lastniki sprejmejo sklep, da s stavbo upravlja skupnost lastnikov in ne upravnik. Tak sklep se lahko sprejme samo s 100% soglasjem lastnikov, kar je v praksi nemogoče doseči. Predlagam, da se potrebno soglasje zmanjša na 50%, kot je to potrebno za izbiro upravnika ali kvečjemu 75%, kar je predvideno za večje spremembe v hiši.

Obrazložitev: Imam večletne izkušnje z upravniki v več večstanovanjskih zgradbah, kjer sem lastnik. V nekaterih smo tudi zamenjali upravnika a zgodba se ponavlja. Upravniki ne naredijo praktično nič, razen razdeljevanja stroškov in občasno kakšnega popravila, pa še tam imam običajno občutek da le, če lahko posel ponudijo kakšnemu izvajalcu, s katerim so tako ali drugače povezani. kršijo določila pogodb, ki so jih sami predlagali itd. Člani nadzornih odborov se mučimo in opravljamo njihovo delo (brezplačno), pogosto imamo s kakšnimi nujnimi deli več dela s tem, da dosežemo, da jih opravi upravnik, kot če bi jih sami, pa jih ne smemo, ker nam zakon ne daje takih pooblastil. Zakon tako ščiti ceh upravnikov, za katerega je splošno znano, da poleg plačila stroškov upravljanja pobira tudi nezakonite provizije (za to smo imeli že več dokazov različnih upravnikov) in v veliki večini dela slabo. Ker seveda dvomim v uspeh te pobude, bi tule lahko kdo napisal tudi, ali pozna kakšnega dobrega upravnika.

97 glasov

16 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 23 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znalček 58 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


16. 4. 2024

Odziv Ministrstva za solidarno prihodnost

Državljan problematizira ustanovitev skupnosti lastnikov kot upravnika večstanovanjske stavbe, za kar je po določbah Stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 69/03, 18/04 – ZVKSES, 47/06 – ZEN, 45/08 – ZVEtL, 57/08, 62/10 – ZUPJS, 56/11 – odl. US, 87/11, 40/12 – ZUJF, 14/17 – odl. US, 27/17, 59/19, 189/20 – ZFRO, 90/21 in 18/23 – ZDU-1O, v nadaljevanju SZ-1) potrebno soglasje vseh etažnih lastnikov. Njegov predlog je, da se soglasje za ustanovitev skupnosti lastnikov za upravljanje večstanovanjske stavbe zmanjša na 50% ali kvečjemu na 75%. V obrazložitvi predloga državljan navaja, da ima večletne slabe izkušnje z upravniki in meni, da bi skupnost lastnikov bolje upravljala večstanovanjsko stavbo, zato predlaga znižanje odstotka soglasja za njeno ustanovitev.

SZ-1 določa, da etažni lastniki v večstanovanjski stavbi z več kot dvema lastnikoma in več kot osmimi posameznimi deli, izberejo upravnika. Upravnik je lahko fizična ali pravna oseba, registrirana za upravljanje, ki ga etažni lastniki izberejo z več kot 50% soglasjem po solastniških deležih. Večstanovanjsko stavbo lahko upravlja tudi skupnost lastnikov, ki se ustanovi za upravljanje z večstanovanjsko stavbo kot pravna oseba. Skupaj s sklepom o ustanovitvi skupnosti lastnikov morajo etažni lastniki sprejeti statut. Lastnost pravne osebe pridobi skupnost lastnikov z vpisom v sodni register. SZ-1 v poglavju V. Skupnost lastnikov podrobno določa pogoje za ustanovitev in delovanje skupnosti lastnikov. Sklep o ustanovitvi skupnosti lastnikov se lahko sprejme samo s soglasjem vseh etažnih lastnikov, saj je skupnost etažnih lastnikov solidarno odgovorna.

Ker so za obveznosti skupnosti lastnikov do tretjih oseb vsi člani solidarno odgovorni, mora s tem soglašati vsak etažni lastnik. Solidarna odgovornost namreč dejansko pomeni, da lahko upniki v primeru, da eden ali nekaj etažnih lastnikov svojih obveznosti ne izpolnjuje, terjajo plačilo od kateregakoli etažnega lastnika, dokler dolg ni v celoti poravnan. V tem primeru so vsi etažni lastniki solidarni dolžniki in vsak odgovarja za celoten dolg.

Glede na zgoraj navedeno predloga, da bi se soglasje za ustanovitev skupnosti lastnikov znižalo z zahtevanih 100% na 75% ali celo 50% soglasje po solastniških deležih, ni mogoče sprejeti.

Komentarji