Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Omejitev cerkvenega zvonjenja pred 9 uro med vikendi

10658 OGLEDOV 32 KOMENTARJEV

Predlagam, da se uvede omejitev cerkvenega zvonjenja z vsemi zvonovi med nedelovnimi dnevi, to je vikendom (sobota, nedelja) do 9 ure dopoldan. Zvonovi naj zvonijo enozvočno, kot ponoči do te ure, saj sedaj od 6. ure zjutraj tudi med vikendi cerkve zvonijo z vsemi razpoložljivimi zvonovi kot med delovniki, kar pa se mi ne zdi primerno, saj se ljudje ne morejo spočiti med vikendi, hrup katerega zvonovi ob teh urah proizvajajo pa je večji in daljši kot ostali hrup, kateri je po zakonu kaznjiv. Mislim, da to velja za vse stanovalce kateri prebivajo v bližnji okolici cerkva, in ne gre za nikakršno versko nestrpnost, temveč za čisto življensko situacijo in željo po izvendelovnem počitku v jutranjih urah tudi na "vasi".

13 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B Bevčan 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 8. 2011

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Slovenski okoljski predpisi, ki urejajo varstvo pred hrupom, ne obravnavajo zvonjenja cerkvenih zvonov. Takšna rešitev je skladna z obravnavo hrupa v evropski okoljski zakonodaji - Direktivo Evropskega Parlamenta in Sveta 2002/49/ES o ocenjevanju in urejanju hrupa v okolju, ki med vire hrupa, za katere bi bilo treba s predpisi določiti omejitve za njihovo obratovanje zaradi povzročanja hrupa, ne šteje cerkvenih zvonov. Po našem vedenju tudi okoljska zakonodaja drugih držav na področju obremenjevanja okolja s hrupom ne obravnava zvonjenja cerkvenih zvonov. Stališče Ministrstva za okolje in prostor je, da naj se primeri zvonjenja, ki so moteči za okolišnje prebivalce, obravnavajo posamamično in naj se rešitev najde z dogovorom med okolišnjimi prebivalci in predstojnikom cerkve. Urejanje režima zvonjenja cerkva s predpisom in neodvisno od značilnosti zvonov in lokacije cerkve ne bi bila ustrezna rešitev.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 2. 6. 2011 | 19:54:14

Omejitev cerkvenega zvonjenja pred 9 uro med vikendi

Predlagam, da se uvede omejitev cerkvenega zvonjenja z vsemi zvonovi med nedelovnimi dnevi, to je vikendom (sobota, nedelja) do 9 ure dopoldan. Zvonovi naj zvonijo enozvočno, kot ponoči do te ure, saj je sedaj od 6. ure zjutraj tudi med vikendi cerkve zvonijo z vsemi razpoložljivimi zvonovi kot med delovniki, kar pa se mi ne zdi primerno, saj se ljudje ne morejo spočiti med vikendi, hrup katerega zvonovi ob teh urah proizvajajo pa je večji in daljši kot ostali hrup, kateri je po zakonu kaznjiv. Tu mislim, da to velja za vse stanovalce kateri prebivajo v bližnji okolici cerkva, in ne gre za nikakršno versko nestrpnost, temveč za čisto življensko situacijo in željo po izvendelovnem počitku v jutranjih urah tudi na "vasi".

Komentarji