Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Določitev 8-urnega delovnika učiteljev v OŠ in SŠ

7852 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Predlagam, da se učiteljem v osnovnih in srednjih šolah dodeli 8-urni delovnik, in sicer na način, kot je to značilno za ostala delovna mesta (prisotnost 8 ur na delovnem mestu). Vsem je verjetno jasno, da se "priprave", ki naj bi se vršile doma, v veliki večini primerov ne izvajajo (izjema so učitelji začetniki), temveč se ta čas nameni drugim aktivnostim, kot tudi inštrukcije (seveda brez s.p.-ja - je bolj pogosto, kot si predstavljate), lektoriranje, prevajanje ipd.

Predlog sem dobil, ko sem se ob zadnjih 2 splošnih stavkah javnega sektorja pogovarjal s prijatelji učitelji. Ti so se mi namreč v en glas pritoževali, da so zaradi stavke morali biti v službi do 15. ure (kako nezaslišano, a ne?!), medtem ko so ob "običajni" sredi službo zapuščali od 11:30 do 13:00. Na vprašanje, kaj so počeli v tem času, sem dobil enovit odgovor - tiste stvari, ki sem jih odlašal že več mesecev.

Glede na to, da že v osnovi njihova ura traja 15 minut manj kot moja, za vsako tako "uro" pa jim dodelijo še 5 minut odmora (če niti ne omenjam glavnega), se sprašujem, kako to, da so v povprečju veliko bolje plačani od diplomiranega ekonomista (absolutno in brez upoštevanja prej omenjenega dela na črno; glede na vložen čas ne bom niti omenjal)? Ko bi vsaj med 1-tedenskimi počitnicami morali ostati v službi in intenzivno pripravljati program, bi že razumel, tako pa ...

Ne pomnem, kdaj sem si nazadnje med službo vzel odmor, kaj šele, da bi v miru pojedel malico pa si še vedno ne morem privoščiti, da bi domov odhajal ob 13:00, kar je značilno za večino učiteljev. Ne vem, kako so si lahko zagotovili tako privilegiran položaj napram vsem ostalim delavcem (na vsake 45 minut dela 5 minut počitka, glavni odmor, na vsake 8 tednov 1 teden plačanih počitnic, 7 tednov plačanih počitnic čez poletje, upoštevanje priprav doma v delovni čas itd.). Menim, da bi s predlagano spremembo povečali učinkovitost našega izobraževalnega sistema in povečali produktivnost učiteljev (in posledično bodočih delavcev ter BDP-ja). Nenazadnje so nam iz istega razloga vzeli 2. januar ...

23 glasov

13 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR E Eg0N 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 2. 2017

Odziv Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja že določa v 119. členu obseg vzgojno-izobraževalnega dela učiteljev. Delovna obveznost učitelja obsega pouk in druge oblike organiziranega dela z učenci, vajenci, dijaki oziroma študenti višjih šol (v nadaljnjem besedilu: učna obveznost), pripravo na pouk, popravljanje in ocenjevanje izdelkov in drugo delo, potrebno za uresničitev izobraževalnega programa. Priprava na pouk obsega sprotno vsebinsko in metodično pripravo ter pripravo didaktičnih pripomočkov.

Drugo delo obsega sodelovanje s starši, sodelovanje v strokovnih organih šole, opravljanje nalog razrednika, organizirano strokovno izobraževanje in izpopolnjevanje, zbiranje in obdelavo podatkov v zvezi z opravljanjem vzgojno-izobraževalnega in drugega dela, mentorstvo učencem, vajencem, dijakom in študentom višje šole ter sodelovanje s šolami in visokošolskimi zavodi, ki izobražujejo strokovne delavce, mentorstvo pripravnikom, urejanje kabinetov, zbirk, šolskih delavnic, telovadnic, igrišč, nasadov ipd., organiziranje kulturnih, športnih in drugih splošno koristnih in humanitarnih akcij, pri katerih sodelujejo učenci, vajenci oziroma dijaki, pripravo in vodstvo ekskurzij, izletov, tekmovanj, šole v naravi, letovanj, taborjenj, ki jih organizira šola in opravljanje drugih nalog, določenih z letnim delovnim načrtom.

Zakon o osnovni šoli določa, da šola z letnim delovnim načrtom določi vsebino, obseg in razporeditev vzgojno-izobraževalnega in drugega dela v skladu s predmetnikom in učnim načrtom in obseg vsebino in razporeditev interesnih in drugih dejavnosti. Poleg tega šola določi delo svetovalne službe, knjižnice, aktivnosti, ki jih izvaja, oblike sodelovanja z zunanjimi inštitucijami in druge naloge, ki jih izvaja ter so potrebne za uresničitev programa šole. Šola s hišnim redom določi tudi poslovni čas in uradne ure.

V skladu z ZDR mora delodajalec določiti čas in kraj za opravljanje dela oziroma razpored delovnega časa. Navedeno pomeni, da mora ravnatelj pred pričetkom šolskega leta določiti letni razpored delovnega časa in o tem obvestiti delavce in sindikat.

Ravnatelj, ki je pedagoški vodja in poslovodni organ šole, organizira, načrtuje in vodi delo šole. Odgovoren je za pripravo in izvedbo letnega delovnega načrta šole, zato je pristojen tudi za razporeditev delovnega časa zaposlenih.

Strokovni delavec v šoli ima pravico do najmanj 20 delovnih dni letnega dopusta. Porabi ga lahko v času, ki ga določi minister s šolskim koledarjem, vendar najdlje do konca šolskega leta v naslednjem letu.

Komentarji