Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Starostna omejitev opravljanja dela
 
ovcar
Ogledov: 1695
Predlog poslan 29.08.2017
Z odzivom organa 13.10.2017
Zadnja sprememba 06.08.2013 17:08:56

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (5)  

Predlagam, da zaposleni (redno  in po pogodbi) v zdravstvu in šolstvu ter nosilci koncesije v zdravstvu po dopolnjenem 70 letu starosti ne morejo več opravljati aktivnega strokovno zahtevnega dela. To pomeni, da niso zaposleni, nimajo sklenjenih pogodb in niso nosilci koncesije.

Obrazložitev: Zaposleni v zdravstvu in šolstvu morajo biti neprestano seznanjeni z novimi znanji v svoji stroki in jih pri svojem delu prenašati v prakso.  Naša zakonodaja opredeljuje starejše od 65 let za starostnike, kar pomeni tudi zmanjšanje umskih in fizičnih sposobnosti. Nosilci koncesije v zdravstvu pa pogosto predstavljajo samo nosilca koncesije, medtem ko posel opravljajo svojci ali pa zaposleni (morda za protiplačilo). Starost 70 let je meja, ko je sposobnost opravljanja strokovno in intelektualno zahtevnega dela močno otežkočeno.  Uporabniki pričakujemo mlajše strokovnjake, starejši pa naj se ukvarjajo s pisanjem strokovne literature.

 


Ključne besede zdravstvo, šolstvo, starost
Kategorija: Splošno


Zadnji komentarji:

darko22 | 03.09.2017 | 15:25
Se popolnoma strinjam in je edino pravilno. Žal določenih poklicev ni možno precizno in kvalitetno opravljati po določeni starosti. 

Glede zgoraj navedenega pa menim, da je edino pravilno, da se enostavno ukrepa na vseh področjih in upošteva predlog kot ga navaja predlagatelj predloga. Nemogoče je, da bo kirurg po 70 letu še vedno dobro operiral. Prav tako je v šolstvu potrebno naredi na tem področju red, saj tehnika gre tako bliskovito naprej in pridemo do primera, da je potrebno spremeniti celotni učni program zaradi razvoja in je nemogoče stara znanja izpred 60 let vključiti v novo tehnologijo v celoti. Lahko samo uporabimo toločeno znanje. Posledično pa dobimo, da gre počasi vse v zaostanke v razvoju.
pilly | 02.09.2017 | 20:38
Če bi bil predlog za vse poklice, bi glasoval za, tako pa ne morem. Ne vem, zakaj bi lahko profesor in politik dobro opravljala svoje delo, zdravnik pa ne?
tomažbutina | 30.08.2017 | 21:34
Kaj pa predsednik države, to si pa lahko po 70 letu, ker to ni tako zahtevno? Naj delodajalci odločijo, koga želijo imeti v službi.
Burek Man | 09.09.2017 | 15:06
Točno tako! Če nekdo želi delat (in posledično vplačuje v državno blagajno in ne vleče iz nje), in ga delodajalec hoče plačevat, naj dela. Tisti, ki dlje dela, več denarja vplača, manj počrpa, in to je boljše za vse. Delodajalci pa naj se sami, individualno odločajo, a se jim bolj spača imet starejšega, izkušenejšega delavca, ali pa mlajšega z recimo več energije/moči/z novimi idejami.
anekdota | 30.08.2017 | 19:44 Prikaži
 
Zaradi primanjkljaja kadra smo ljudje lahko veseli, da je sploh nekdo oz. strokovnjak na določnem delovnem mestu v zdravstvu. Sicer pa se deloma strinjam s predlogom.
Vsaka poteza potegne za seboj posledice, torej bi bilo potrebno s sprejetjem tega zakona vsekakor ustvariti pogoje oz. ustrezno nadomestilo za kader, ki je stareši od 70 let. Dokler ga na nakaterih delovnih mestih ni, je morda bolje, da ostane.
Prav tako se ne povsem strinjam, da nek strokovnjak s področja ne bi mogel biti vsaj svetovalec ali mentor novemu kadru. Namreč tudi obstoječi starejši zdravniki se (sproti) učijo. Če je nekdo stareši še ne pomeni, da ne sledi obstoječim znanjem ipd.
Zadeve torej morda ni povsem pravično posploševati.
Meni se zdi smiselno prekiniti delovno razmerje z osebami, ki so zaposlene v zdravstvu in, ki so starejše od 70 let predvsem iz vidika, da imajo mlajši na razpolago več delovnih mest.