Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Starostna omejitev opravljanja dela

3206 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam, da zaposleni (redno in po pogodbi) v zdravstvu in šolstvu ter nosilci koncesije v zdravstvu po dopolnjenem 70 letu starosti ne morejo več opravljati aktivnega strokovno zahtevnega dela. To pomeni, da niso zaposleni, nimajo sklenjenih pogodb in niso nosilci koncesije.

Obrazložitev: Zaposleni v zdravstvu in šolstvu morajo biti neprestano seznanjeni z novimi znanji v svoji stroki in jih pri svojem delu prenašati v prakso. Naša zakonodaja opredeljuje starejše od 65 let za starostnike, kar pomeni tudi zmanjšanje umskih in fizičnih sposobnosti. Nosilci koncesije v zdravstvu pa pogosto predstavljajo samo nosilca koncesije, medtem ko posel opravljajo svojci ali pa zaposleni (morda za protiplačilo). Starost 70 let je meja, ko je sposobnost opravljanja strokovno in intelektualno zahtevnega dela močno otežkočeno. Uporabniki pričakujemo mlajše strokovnjake, starejši pa naj se ukvarjajo s pisanjem strokovne literature.

22 glasov

8 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR O ovcar 24 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 10. 2017

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Republika Slovenija ima že vrsto let eno najnižjih stopenj delovne aktivnosti starejših v starosti 55-64 let med državami članicami EU. Na zelo nizko aktivnost starejših vplivajo poleg pokojninske zakonodaje tudi posamezni elementi delovnopravne zakonodaje, ki v funkciji varovanja starejših delavcev kot posamezne kategorije delavcev (glede na njihove okoliščine, lastne tej skupini) zmanjšujejo njihovo zaposljivost, kar povzroča tudi strukturno brezposelnost, ki pogosteje prizadene prav starejše.

Ob pokojninski reformi v letu 2013 je bila v Sloveniji sprejeta tudi reforma trga dela (Zakon o delovnih razmerjih – ZDR-1 in Zakon o urejanju trga dela – ZUTD-A). Z reformo trga dela se je skušala zagotoviti večja zaposljivost, ohranjanje zaposlitve in konkurenčnost starejših delavcev tako z vidika delodajalcev (nižji stroški) kot delavcev (motivacija za zaposlitev).

Ukrepom pokojninske reforme so se prilagodili tudi ukrepi na trgu dela, ki so namenjeni lažji zaposljivosti starejših ob hkratnem zagotavljanju posebnega varstva na tistih področjih, kjer je to nujno potrebno.

Upoštevaje navedeno menimo, da je v Republiki Sloveniji potreben sistemski pristop k podaljševanju delovne aktivnosti posameznikov, ne pa v prepovedi zaposlovanja starejših nad določeno starostno mejo.

Komentarji