Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Lažni kilometri

3749 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Preprodajalci avtomobilo praktično vsakemu avtomobilu prevrtijo kilometre-elektronsko in ponarejajo tehnične knjižice.

Predlog - prevrtenje kilometrov se plača s kaznijo za prvrten kilometer 0,5 eura. Nadzor vršijo posebej usposobljene ekipe policije in tržnih inšpektorjev. Ko istega prodajalca dobijo tretjič, se mu prepove na ozemlju Slovenije prodaja avtomobilov za najmanj 5 let.

Goljufija je postala v tej državi legitimna in celo legalna. To je sramota, da država, ki je dolžna skrbet za zakonitost spregleda takšne kupčije, ki oškodujejo ne samo posameznika, temveč celo državo v zameno za bogatenje nekaj prevarantov. Nekaj bo treba storit v tej državi

20 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR I Izbrisan Uporabnik 10352 17 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 12. 2017

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

V preučitev smo prejeli vašo pobudo za določbo, ki bi uvedla plačilo kazni prodajalcem vozil pri ugotovitvi prevrtenih kilometrov na vozilu z 0,5 eura na prevrten kilometer. V primeru tretjič ugotovljene omenjene goljufije pri istemu prodajalcu vozil, pa bi se mu prepovedala prodaja vozil na ozemlju Republike Slovenije za najmanj 5 let. V pobudi je še navedeno, da bi nadzor nad prevrtavanjem kilometrskih števcev na vozilih pri prodajalcih vozil izvrševali posebej usposobljene ekipe policije in tržnih inšpektorjev.

Beleženje podatkov o stanju kilometrskega števca vozila se danes izvaja ob tehničnem pregledu vozila, zapis katerega lahko vsaka stranka preveri na spletni strani Ministrstva za javno upravo (https://e-uprava.gov.si/javne-evidence/motorna-vozila.html). V postopku obravnave in sprejema v Državnem zboru pa je nov Zakon o motornih vozilih (ZMV-1), predlog katerega je pripravilo Ministrstvo za infrastrukturo, in v katerem so predlagane tudi ustrezne globe za manipulacijo kilometrskega števca vozila z namenom zmanjšanja ali napačnega prikaza prevožene razdalje vozila.

Ministrstvo za infrastrukturo pa v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa načrtuje tudi ukrepe za dodatno beleženje stanja kilometrskega števca vozila v postopkih pridobivanja potrdila o skladnosti za vozilo. Stanje kilometrskega števca bi se evidentiralo v evidenco izdanih potrdil o skladnosti in nadalje v evidenco registriranih vozil, ministrstvo pristojno za javno upravo pa bi zagotovilo pregled zapisov o stanju kilometrskega števca preko navedene spletne strani.

Priloge:

Komentarji