Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Omogočite pritožbo v primeru, da se zakon ne izvaja

2899 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam, da se omogoči pritožba v primeru, da se zakon ne izvaja.

Zakon o izenačevanju možnosti invalidov je bil sprejet že pred polčetrtim letom, pa še zdaj ni pravilnikov, po katerih bi gluhi in naglušni dobili pravico do tehničnih pripomočkov, invalidi na vozičkih pa do prilagoditve avtomobila. Ti predpisi bi morali biti sprejeti že pred dvema letoma in pol, a na žalost še niso bili.

Naj se določi pritožbena instanca, kamor se lahko pritoži vsaka oseba, ki se je kakšen predpis, ki se ga ne izvaja (kot je to na primer zgoraj), pritoži in določi, da je rok za pritožbo do takrat, ko se predpis začne dejansko izvajati, če pa je bila oseba kakorkoli oškodovana, pa je rok za pritožbo enak času do začetka izvajanja predpisa, podaljšanega za zastaralni rok za premoženjsko pravne zahtevke in ima pravico terjati odškodnino za nazaj skupaj z zamudnimi obrestmi.

Naj končno nekdo odgovarja za takšne malomarnosti.

14 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L lipi 74 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 8. 2014

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

V zvezi z izvajanjem Zakona o izenačevanju možnosti invalidov (v nadaljevanju: ZIMI) pojasnjujemo, je v petek, 20. junija Državni zbor izglasoval dopolnitev ZIMI. ZIMI v III. poglavju ureja sofinanciranje tehničnih pripomočkov za senzorno ovirane invalide in prilagoditve vozila za gibalno ovirane invalide. Sprejeta novela ZIMI predvideva, da se bo nakup tehničnih pripomočkov in prilagoditve vozila sofinancirale z vrednotnicami. Upravičenci bodo na upravni enoti (tam boste vložili vlogo za uveljavljanje pravice do tehničnega pripomočka in prilagoditve) prejeli vrednotnico v višini, v kateri se sofinancira nakup tehničnega pripomočka in prilagoditev vozila, s tem da bodo lahko izvedli prilagoditev vozila pri katerem koli dobavitelju tehničnega pripomočka oziroma izvajalcu prilagoditve. Zakon se bo v delu, ki ureja sofinanciranje nakupa tehničnega pripomočka oziroma prilagoditve vozila, začel izvajati jeseni, najkasneje tri mesece po njegovi uveljavitvi. Več informacij bo možno dobiti na spletni strani ministrstva.

Priloge:

Komentarji