Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Vsem uporabnikom prijazna e-uprava

2201 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Spoštovani!

Zelo sem navdušen, da je mogoče več in več stvari opraviti po elektronski poti, jezi pa me, da sem, ker uporabljam OpenSuse ali Kubuntu in ne Windows operacijskega sistema za poslovanje z DURS-om, ZPIZ-om, AJPES-om in drugimi, prisiljen na nedelovanje spletišč v mojem okolju, zelo zamudne stranpoti ali celo izposojo računalnika z Windows operacijskim sistemom. Dandanes bi moralo biti povsem samoumevno, da morajo rešitve delovati na več kot eni platformi oziroma operacijskem sistemu povsem brez težav za uporabnika, zato predlagam, da se ob posodabljanju e-rešitev na vseh ravneh upošteva, da morajo e-rešitve delovati tudi izven okolja Windows oziroma MS programja.

Z nejlepšimi pozdravi,

Blaz.

30 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B blazv 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 4. 2017

Odziv Ministrstva za javno upravo

Sodelujoči na projektu prenove državnega portala eUprava se trudimo, da bi storitve, ki jih država ponuja prek portala dosegle čim več državljanov. Prenovljeni portal je tako zasnovan za uporabo na najrazličnejših (tudi mobilnih) napravah. Poseben poudarek smo dali oblikovanju, ki omogoča večjo dostopnost ljudem s posebnimi potrebami.

Storitve portala niso omejena na uporabo v enem samem brskalniku ali operacijskem sistemu. Poskušamo zagotoviti delovanje na čim širši paleti platform. Žal so nekatere posamične tehnološke rešitve, ki jih uporabljamo kot funkcionalne gradnike, še v taki razvojni fazi, da imajo nekatere tehnološke omejitve.

Težava, ki jo omenjate, se verjetno nanaša na gradnik, ki omogoča elektronski podpis. Vzporedno s prenovo portala je bil razvit nov gradnik, ki tehnološko ni več vtičnik v spletni brskalnik, ampak samostojna aplikacija. Ta pristop je rešil nekatere probleme (predvsem kompatibilnost s pogostimi izdajami brskalnikov), ne pa vseh. Aplikacijo je namreč treba prilagoditi za vsak operacijski sistem posebej. Tako je podprt operacijski sistem Windows (po statistikah daleč najbolj razširjen med uporabniki), MacOS, pa tudi nekaj distribucij Linux-a. Pri slednjem pa je velik problem prav izjemno veliko število distribucij, tako da je težko zagotavljati podporo za vse.

Prav zaradi te omejitve in zaradi želje po povečanju podpore elektronskemu podpisu tudi z mobilnimi telefoni in ostalimi napravami, ki tega ne omogočajo, se na Ministrstvu za javno upravo pripravlja nova generacije tehnoloških rešitev za elektronski podpis, ki bo delovala kot storitev in ne bo odvisna od tehnologije odjemalca. Razvoj je že v zaključni fazi, tako, da upamo, da vam bomo čimprej lahko omogočili elektronsko podpisovanje, ne glede na tehnologijo, ki jo uporabljate za dostop do elektronskih storitev javne uprave.

Komentarji