Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

fizik nestrokoven za izdelavo energetske izkaznice?

1615 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Ob uveljavitvi energetske izkaznice sem tudi samo pomislil na pridobitev licence neodvisnega strokovnjaka za izdelavo energetske izkaznice. Sem univ. dipl. fizik z delovnimi izkušnjami na področjih avtomatizacije, skratka razumem obseg energetske izkaznice.

Ampak energetski zakon (EZ-1) zahteva od kandidatov: "najmanj visoko strokovno izobrazbo ali izobrazbo po študijskem programu prve stopnje s študijskih področij, ki spadajo v ožje področje Tehnika ali v ožje področje Arhitektura, urbanizem in gradbeništvo ali v podrobno področje Lesarska, papirniška, plastična, steklarska in podobna tehnologija, skladno s predpisi o visokem šolstvu;". V programu usposabljanja pričakujejo od kandidatov "strokovno predznanje na ravni zahtevane strokovne izobrazbe in sicer na področju energijsko učinkovite gradnje in prenove stavbe, uporabe obnovljivih virov na stavbi in praktične uporabe nacionalnih predpisov s področja učinkovite rabe energije v stavbah". Energijska učinkovitost in uporaba obnovljivih virov ima osnove v fiziki in njeni praktični uporabi. Sam in veliko kolegov je zaposlenih v omenjenih segmentih gospodarstva.

Zato verjamem, da je zakonodajalec strokovnost fizikov spregledal v pripravi zakona. Zakon pa se tako izvaja.

Predlog: v primerno strokovno izobrazbo se v EZ-1 vključi tudi področje Fizika. Morda tudi Matematika, saj so pri izdelavi precej programske opreme za izdelavo energetskih izkaznic sodelovali tudi matematiki, oziroma je njihovo relevantno strokovno znanje primerljivo z mnogimi drugimi priznanimi tehničnimi profili.

18 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S salamander 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 3. 2015

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Energetski zakon (EZ-1, Ur. l. RS 17/14) določa v 341. členu, kdo lahko po smeri izobrazbe pridobi licenco za neodvisnega strokovnjaka za izdelavo energetskih izkaznic. Kvalifikacijski pogoj so tiste izobraževalne smeri, ki vsebine, relevantne za pregled stavb, obravnavajo že v okviru obveznega dodiplomskega izobraževanja.

Priloge:

Komentarji