Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

obdavčitev in registracija rejcev psov

5568 OGLEDOV 10 KOMENTARJEV

Spoštovani,

predlagam, da začnete obdavčevati rejce psov, ki povsem nekontrolirano s strani veterinarske stroke, v hlevih, v kleteh, masovno vzrejajo pasje mladiče in jih prodajajo brez kakršnegakoli računa in davka.

Verjetno se niti ne zavedate, kako masovno je to postalo.

Lp

18 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M missi 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 5. 2015

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Dejavnost prodaje psov, ki niso iz lastne vzreje, je z Zakonom o zaščiti živali prepovedana. Vsaka oseba, ki poseduje več kot 5 odraslih psov pa mora pri pristojnem uradu Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prijaviti gojitev. O odobritvi odloči uradni veterinar v upravnem postopku, v katerem preveri izpolnjevanje pogojev in izda odločbo o največjem dovoljenem številu psov.

Vsak pes mora biti označen z mikročipom in prijavljen najkasneje do dopolnjenega tretjega meseca starosti, oziroma do prve menjave lastništva. Vsak novi lastnik mora spremembo lastništva prijaviti v 7 dneh po pridobitvi. Pri prijavi vsakega psa, ki je skoten po 1. 1. 2015 je potrebno posredovati tudi podatke o izvoru (mikročip matere, če je skoten v RS, ustrezni dokumenti, če je iz tujine). Najkrajši interval med dvema kotitvama pri psici je predpisan in ne sme biti krajši od 290 dni.

Vsi našteti podatki se zbirajo in obdelujejo v centralni bazi - Centralnem registru psov. Naštete določbe predpisov so mehanizmi, ki omogočajo nadzor nad izvajanjem in spoštovanjem veterinarskih predpisov in predpisov s področja zaščite živali.

Odziv Finančne uprave RS

V Sloveniji je dohodek ustvarjen z vzrejo in prodajo živalskih mladičev obdavčen. V kolikor je ta dohodek dosežen z neodvisnim, samostojnim in trajnim opravljanjem dela, je v skladu s 46. členom ZDoh-2 obdavčen kot dohodek dosežen z opravljanjem dejavnosti. Neodvisnost in samostojnost se kažeta v gospodarskem delovanju v svojem imenu, za svoj račun, v svojo korist in na svojo odgovornost ter riziko. Trajnost delovanja v zakonu ni posebej izpostavljena, izhaja pa implicitno iz dejavnosti same. Opravljanje dejavnosti je potrebno ustrezno registrirati. Voditi je potrebno poslovne knjige, kar pomeni, da je za poslovne dogodke potrebno sprejemati oziroma sestavljati knjigovodske listine in te skladno z računovodskimi standardi evidentirati v poslovnih knjigah. Poslovne knjige pa so podlaga za pripravo davčnih obračunov.

O opravljanju dejavnosti ni mogoče govoriti, če gre za enkraten oziroma občasen posel. V kolikor gre v primeru vzreje psov za ljubiteljsko dejavnost, se dohodki iz tega naslova obdavčijo kot dohodki iz opravljanja dela ali storitve, ki ni dohodek iz dejavnosti ali v zvezi z dejavnostjo, po določbah tretjega odstavka 38. člena ZDoh-2. Iz navedenega izhaja, da dohodek ustvarjen z vzrejo oziroma prodajo živalskih mladičev v nobenem primeru ni oproščen plačila davkov.

Komentarji