Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlagam, da preživninski sklad plačuje preživnino dokler se otrok šola, ne pa samo do 18 leta

2275 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Na podlagi splošnega zakona se preživnina izplačuje dokler se otrok šola t. j. do 26 leta.

Preživninski sklad pa ni usklajen s splošnim zakom in daje preživnine samo do 18 leta.

Predlagam, da tudi preživninski sklad izplačuje toliko časa dokler se otroci šolajo t.j. do 26 leta

16 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T tin-a 79 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 5. 2015

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Pravice otrok v primeru neplačevanja preživnin s strani preživninskih zavezancev, to je pravico do nadomestila preživnine, ureja Zakon o Javnem jamstvenem, preživninskem in invalidskem skladu Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 78/06 – uradno prečiščeno besedilo, 40/12 – ZUJF in 106/12; v nadaljnjem besedilu: ZJSRS). Po določbi 21.a člena ZJSRS ima pravico do nadomestila preživnine otrok, ki mu je s pravnomočno sodbo ali začasno odredbo sodišča oziroma z dogovorom pri centru za socialno delo določena preživnina, ki je zavezanec ne plačuje; ki je državljan Republike Slovenije in ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji; ki je tujec in ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, če je tako določeno z meddržavnim sporazumom ali ob pogoju vzajemnosti; ki še ni star 18 let.

Javni jamstveni, preživninski in invalidski sklad Republike Slovenije pod pogoji, določenimi v ZJSRS, otrokom izplačuje (del) preživnine, ki bi jo sicer moral plačevati preživninski zavezanec. ZJSRS časovno ne omejuje izplačevanja nadomestila preživnine, kar pomeni, da otrok, v kolikor so seveda izpolnjeni pogoji, določeni v ZJSRS, nadomestilo preživnine lahko prejema 18 let.

Za primerjavo lahko navedemo, da je v Republiki Avstriji čas trajanja prejemanja nadomestila preživnine omejen na dobo treh let, lahko pa se podaljša še za tri leta, pri čemer ima otrok pravico do nadomestila preživnine do 18 leta starosti in da je v Zvezni republiki Nemčiji čas trajanja prejemanja nadomestila preživnine omejen na dobo šestih let, pri čemer ima pravico do nadomestila preživnine otrok, ki še ni dopolnil starosti 12 let.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ocenjuje, da ZJSRS ustrezno ureja predmetno področje, in da je le-ta v skladu s priporočilom Odbora ministrov pri Svetu Evrope, ki je leta 1982 sprejel priporočilo št. R (82), v katerem poudarja, da so za preživljanje otrok v prvi vrsti odgovorni starši, vendar pa mora država posredovati, kadar starši tega ne storijo. Odbor ministrov priporoča sistem predujmov na preživnino otroka, kadar preživninski zavezanec ne izpolni svoje obveznosti, pri čemer poudarja, da izplačila predujmov dolžnika ne oprostijo obveznosti plačevanja preživnine za otroka, od državnih organov pa se pričakuje, da od dolžnika izterjajo plačane predujme. Zakonodajni namen ZJSRS je bil torej povečati socialno varnost določene kategorije otrok, ohraniti in okrepiti preživninsko odgovornost preživninskih zavezancev ter zaostriti in pospešiti izterjavo preživninskega dolga in z njim poplačati državi sredstva, ki bodo uporabljena za plačilo nadomestil preživnine (iz obrazložitve predloga te zakonske novele, Poročevalec Državnega zbora, št. 46/99).

Po presoji Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Priloge:

Komentarji