Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Preusmeritev tovornega prometa na železnico in obnova avtocest

2778 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Menim, da bi vlada morala razmišljati v smeri, da se po avtocestah odpravi tovorni promet in se preusmeri na železnice, kakor je to pred leti storila Švica. Na cestah in avtocestah bi bilo manj zastojev, slabo narejenih popravkov in razpadanja cest okoli hiš. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da so tovornjaki velik problem. Še posebaj pri prehitevanju, ko nastane dolga kolona za njimi. S tem bi finančno pridobile železnice in tudi vlada, saj za nadaljna popravila cestišč ne bi bilo potrebno vložiti toliko davkoplačevalskih sredstev. Predlagam tudi, da se avtocesta obnavlja po "sektorjih". Torej če je en del avtoceste uničen, namesto da se "flika", bi se moral PONOČI narediti nov odsek ceste. Nemci in Američani že dolga leta delajo tako, pa imajo avtoceste več kot fantastične. Pa tudi veliko del se izvaja ponoči, iz razloga, da ne bi ovirali prometa.

36 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Matthias 12 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


26. 5. 2015

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Ministrstvo za infrastrukturo se zahvaljuje za pobudo, ki je sicer koristna, vendar pa je v praksi žal praktično neizvedljiva.

Republika Slovenija izvaja razne aktivnosti za vsaj delno preusmeritev prometa na železnice z realizacijo različnih projektov na področju modernizacije železniške infrastrukture. Na ta način poskuša delno razbremeniti cestno infrastrukturo v smislu večje količine prevozov tovora po železnici. Modernizacija železniške infrastrukture se izvaja tudi v okviru razpoložljivih finančnih sredstev, pridobljenih s strani Evropske Unije.

Celovita preusmeritev tovornega prometa iz cest na železnico v praksi ni možna, saj Republiko Slovenijo, kot članico EU, zavezuje pravno dejstvo, da je cestni promet za vsa vozila tudi tovorna, ki so registrirana v državah članicah, na njihovih ozemljih liberaliziran in poteka brez omejitev. To pomeni, da tako slovenski, kot prevozniki iz držav članic EU, po slovenskih cestah vozijo brez omejitev, ostali pa na podlagi izmenjanih dovolilnic.

V zvezi z obnovo avtocest vam posredujemo naslednji odgovor. Obnova avtocest je zelo pomembna in je skrbno načrtovana. Glede na vrsto in obseg poškodbe, oziroma mesto sanacije, se določijo ukrepi. Strinjamo se, da bi se lahko več del opravljalo ponoči, vendar se pa iz tehnološkega vidika vseh ne da. Vsekakor tudi na Ministrstvu za infrastrukturo zagovarjamo stališče, da se kar največ del opravlja ponoči, zato smo v pravilnik o zaporah, ki ga trenutno pripravljamo, to tudi predvideli.

Priloge:

Komentarji