Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev "davka" na igranje lastnih avtorskih pesmi

2873 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam Vladi Republike Slovenije, da ukine "davek" na igranje lastnih avtorskih pesmi.

Glasbeni izvajalci, ki so hkrati avtorji pesmi, morajo plačevati zasebnemu društvu SAZAS nadomestilo za avtorske pravice. Obenem pa nato od SAZAS-a ne dobijo nazaj vplačanega nadomestila, kar je očitna kraja s strani Matjaža Zupana in njegovih sodelavcev, ki se na takšen način debelo omastijo.

Po določbah Zakona o avtorski in sorodnih pravicah (v nadaljevanju: ZASP) mora izvajalec, ki je hkrati tudi avtor pesmi, pridobiti dovoljenje SAZAS za uporabo svojih glasbenih del pred začetkom uporabe. Če izvajalec kot avtor uporablja živo glasbo na raznih prireditvah, koncertih, veselicah, silvestrovanjih, pustovanjih ipd. (živa glasba), mora v roku osmih dni pred koncertom ali prireditvijo slednjo prijavite Združenju SAZAS na obrazcu Prijava koncertov in prireditev. Združenje SAZAS nato na podlagi prijave izda dovoljenje, ki izvajalca kot avtorja obvezuje, da v roku petnajstih dni po prireditvi na Združenje SAZAS dostavi pravilno izpolnjen spored na prireditvi izvedenih del in podatke o ustvarjenem prihodku od prireditve. Na podlagi sporočenih podatkov nato Združenje SAZAS izračuna avtorjevo obveznost nadomestila za avtorske pravice. SAZAS-u ni potrebno plačati nadomestila avtorskega honorarja, če se izvajalec kot avtor glasbenih del na prireditvi svojemu avtorskemu honorarju odpove, ali pa se z organizatorjem prireditve zanj dogovori sam. Brezplačen nastop izvajalca kot avtorja in dejstvo, da ni pobiral vstopnine, izvajalca kot avtorja ne odvezuje obveznosti prijave prireditve društvu SAZAS. V primeru, če se glede na poslani spored ugotovi, da so se izvajala samo dela, ki niso zaščitena, izvajalcu kot avtorju SAZAS nadomestila ne bo obračunal. Skratka, predlagam, da se ukine obveznost nadomestila za avtorske pravice, če izvajalec na glasbeni prireditvi izvaja svoje lastne avtorske pesmi.

26 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Marjan Bizilj 85 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 7. 2015

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) že pripravlja implementacijo Direktive 2014/26/EU o kolektivnem upravljanju avtorke in sorodnih pravic ter izdajanju več ozemeljskih licenc za pravice za glasbena dela in spletno uporabo na notranjem trgu v slovenski pravni red. MGRT načrtuje, da bo predlog sprejet na Vladi RS do konce letošnjega leta. V tej fazi priprave predpisa se ni mogoče dokončno opredeliti do pobude na način kot želite vi. Na vsak način pa smo pobudo vzeli na znanje, nameravamo jo predstavili zainteresirani in strokovni javnosti in na podlagi tega posvetovanja zavzeti dokončno stališče. MGRT načrtuje javno razpravo o predlogu v mesecu septembru in oktobru 2015.

Priloge:

Komentarji