Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Moznost izbire cenejsega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ne vkljucuje zobozdravniskih sto

3150 OGLEDOV 21 KOMENTARJEV

Ker so caklane vrste v javnem zobozdravstvu kar dolge in je tudi dokaj tezko dobiti zobozdrvnika s koncesijo in krajsimi cakalnimi vrstami, se nekateri moramo zateci k zasebnim zobozdravnikom in placati storitev sami.

Zato predlagam, da bi lahko imeli moznost izbire cenejsega dopolnilnega zdravstva, ki ne bi vkljucevalo zobozdravstvenih storitev.

Osnovno zdravstveno zavarovanje pa bi se vedno vkljucevalo nujne zobozdravstvene primere.

17 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR L lostSoul 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


30. 7. 2015

Odziv Ministrstva za zdravje

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje po svoji naravi in opredelitvah iz prve točke 61. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Uradni list RS, št. 72/06 − uradno prečiščeno besedilo, 114/06 – ZUTPG, 91/07, 76/08, 62/10 – ZUPJS, 87/11, 40/12 – ZUJF, 21/13 – ZUTD-A, 63/13 – ZIUPTDSV, 91/13, 99/13 – ZUPJS-C, 99/13 – ZSVarPre-C in 111/13 – ZMEPIZ-1) "krije razliko med vrednostjo zdravstvenih storitev v skladu s 23. členom tega zakona in deležem te vrednosti, ki ga v skladu z istim členom krije obvezno zdravstveno zavarovanje, oziroma del te razlike, ko se doplačilo nanaša na pravico do zdravil z najvišjo priznano vrednostjo in medicinskih pripomočkov". Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je torej izključno vezano na doplačevanje vrednosti zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V slednjem so v določenem deležu krite tudi zobozdravstvene storitve, zato v trenutni obliki ni možno oblikovati dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki tega ne bi vključevalo.

Ministrstvo za zdravje trenutno izvaja podrobno analizo zdravstvenega sistema, pri čemer je predmet analize tudi področje obseg pravic, ki so krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Na podlagi omenjene analize bo znano, ali so možnosti za umik določenih zdravstvenih storitev iz košarice pravic, predvsem tistih, ki dolgoročno ne prispevajo k boljšemu zdravju prebivalstva. Če mednje sodi tudi zobozdravstvo, bodo pokazali z zaključki analize. Takrat bo priložnost, da se razmisli o spremembi obsega pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na prej omenjeni način. Če bo izločeno tudi zobozdravstvo (za odrasle), se lahko oblikujejo komercialna zdravstvena zavarovanja za te pravice.

Priloge:

Komentarji