Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Starostna meja nakupovanja energijskih pijač pri otrocih

4965 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam, da se določi starostna meja, ki bo določala pri kateri starosti lahko otroci kupujejo oz. uživajo energijske pijače (ter posledično tudi ozaveščanje na tem področju).

Nihče izmed staršev svojim otrokom ne da denarja za nakup kave ali jim kavo kar skuha doma.

Vse pogosteje poslušam osemletnike, ki pravijo, da jim je red bull ali shark najljubša pijača. Vedno več otrok je hiperaktivnih in ravno taki posegajo še po tovrstnih pijačah.

Ozavešča se le škodljivost uživanja alkohola in tobačnih izdelakov, na področju uživanja energijskih pijač nisem zasledila razprav.

11 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR F figelpok 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 8. 2015

Odziv Ministrstva za zdravje

Energijske pijače so primerne za občasno uživanje pri zdravih odraslih ljudeh v zmernih količinah. Mešanje z alkoholnimi pijačami ima lahko usodne posledice, saj kofein delno zabriše delovanje alkohola. Glede na dokazane učinke na srce in ožilje, strokovnjaki uživanje energijskih pijač odsvetujejo ljudem z visokim krvnim pritiskom in bolnikom z boleznimi srca in ožilja.

Glede pitja energijskih pijač med mladostniki je raziskava "Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju med mladostniki v Sloveniji", ki je potekala lansko leto (v nadaljnjem besedilu, HBSC 2014) pokazala, da energijske pijače uživa več fantov in deklet ter da se s starostjo poveča uživanje energijskih pijač. Sicer pa je razveseljiv podatek raziskave, da 64% otrok in mladostnikov sploh ne uživa energijskih pijač. Ker pa energijske pijače niso primerne za nadomeščanje tekočin pri otrocih in mladostnikih zaradi visoke vsebnosti kofeina je ministrstvo za zdravje preko izdelanega strokovnega mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje interveniralo pri ministrstvu za šolstvo, izobraževanje in šport, ki je posredovalo strokovno mnenje vsem šolam, v katerem obenem tudi opozarja na možne škodljive učinke zlasti v primeru mešanja z alkoholnimi pijačami ter na pojav neprimernih praks trženja pred šolami.

Varnost teh pijač je bila ocenjena v letošnjem juniju, ko je Evropska agencija za varno hrano (v nadaljnjem besedilu EFSA) podala mnenje o varnosti kofeina ter možnih interakcijah med kofeinom in drugimi snovmi, ki so prisotne v ti. "energijskih pijačah". V svojem mnenju zaključuje, da je brez škodljivih posledic sprejemljiv enkratni odmerek kofeina v količini 200 mg za 70 kg težko osebo. EFSA tudi navaja, da pri odrasli zdravi populaciji ni verjetno, da bi celokupni dnevni odmerek v količini do 400 mg povzročal tveganje za zdravje, ter da ni verjetno, da bi ostale snovi, ki so prisotne v energijskih pijačah povzročale neželene interakcije. EFSA je na osnovi pregleda obstoječih raziskav podala mnenje, da dnevni sprejemljivi odmerek za nosečnice znaša pol manj, to je 200 mg kofeina. Ker ne obstaja zadostno število raziskav, ki bi proučevala vpliv kofeina pri otrocih, je za starostno skupino pri izdelavi ocene tveganja izhajala iz podatka, da je še varna količina kofeina 3 mg/kg telesne teže dnevno, ne glede na starost. Otroci in mladostniki so zaradi nižje telesne teže toksikološko izpostavljeni bistveno večjim količinam sestavin, zato je možno, da otrok, ki tehta 50 kg, z dvema zaporedoma popitima pločevinkama energijske pijače (Redbull, ena pločevinka vsebuje 80 mg kofeina) že nekoliko preseže varno količino kofeina.

Ker je na tržišču množica živil, ki vsebujejo kofein in se potrošniki tega ne zavedajo v nasprotju kot je to zavedanje prisotno pri kavi, je potrebno v skladu z veljavno zakonodajo vsebnost kofeina označiti. Zavedamo se, da je pri poseganju po tovrstnih živilih zelo pomembna osveščenost potrošnikov. Ker študije iz tujine navajajo, da imajo mladostniki, ki uživajo energijske pijače nasploh tudi bolj nezdrav življenjski slog in tvegano vedenje (kajenje, uživanje alkoholnih pijač, telesna nedejavnost), si bo ministrstvo na osnovi v juliju 2015 sprejete Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 - 2025 prizadevalo zlasti za razvoj zdravih prehranjevalnih navad pri otrocih in mladostnikih, predvsem z osveščanjem otrok in odraslih o zdravem življenjskem slogu, bodisi glede prehrane, gibanja kot tudi osveščalo o pomenu zadostnega in kakovostnega počitka. Med zdrav življenjski slog zagotovo ne sodi uživanje energijskih pijač, kadar nas telo opozarja z utrujenostjo, pač pa zadosten in reden počitek, ki je zlasti pomemben v obdobju razvoja in rasti otroka in mladostnika. Že omejena raziskava HBSC 2014, tudi kaže, da otroci v povprečju spijo manj, kot so veljavna priporočila, ki se za mladostnike gibljejo med 9,5 do 10,5 h. Priporočila dosega nekaj manj kot tretjina otrok.

V prihodnje bomo torej več pozornosti namenili zlasti osveščanju staršev, otrok in mladih o zdravem življenjskem slogu, o pomenu kakovostnega spanja, in ne toliko sami prepovedi prodaje energijskih pijač. Na osnovi predpisov skupne evropske zakonodaje s področja varnosti živil, se živilo lahko umakne iz prometa le, če predstavlja tveganje za zdravje ljudi, kar pa za energijske pijače v ožjem pomenu ne moremo trditi, saj njihova obvezna označba potrošniku sporoča, da vsebujejo kofein. V prihodnje si je potrebno prizadevati, da bo odnos do energijskih pijač podoben kot je odnos do kave, kjer tudi prodaja kave ni prepovedana in starostno omejena, ampak je ta prepoznana kot poživilo, ki je v omejenih količinah primerno za odrasle.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 29. 6. 2015 | 21:09:32

Energijske pijače - nakup otrok

Predlagam, da se določi starostna meja, ki bo določala pri kateri starosti lahko otroci kupujejo oz. uživajo energijske pijače (ter posledično tudi ozaveščanje na tem področju).

Nihče izmed staršev svojim otrokom ne da denarja za nakup kave ali jim kavo kar skuha doma.

Vse pogosteje poslušam osemletnike, ki pravijo, da jim je red bull ali shark najljubša pijača. Vedno več otrok je hiperaktivnih in ravno taki posegajo še po tovrstnih pijačah.

Ozavešča se le škodljivost uživanja alkohola in tobačnih izdelakov, na področju uživanja energijskih pijač nisem zasledila razprav.

Komentarji