Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Gradbena dela vse dni v tednu

5279 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Včasih je veljalo nenapisano pravilo, da ljudje niso kosili trave ob nedeljah. Da je vsaj en dan v tednu tekel mirno. To zdaj po večini ne velja več, saj ljudje nimajo časa, včasih res ostane le nedelja. Uro košenja se preživi, a problem so težka gradbena dela, ki potekajo, neprestano pol leta in tudi več, cel dan. MOL je tipičen primer tega, Slovenska cesta že pol leta s težkimi stroji in vonjavami od svežega asfalta krati mirno življenje stanovalcem in delavcem v okoliških ustanovah. Vse lapo in prav, seveda potrpimo za lepo Ljubljano, a da je potrebno v nedeljo z visokotlačnim čistilcem prati ploščice pred Namo, je pa nedopustno. Je morda možna takšna ureditev, da se lahko vsaj en dan v tednu preživi mirno, da lahko otroci spijo, imamo odprta okna? Kot je to, seveda iz drugih razlogov, urejeno med prevozniki na cestah?

20 glasov

5 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tiara2 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 8. 2015

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

1.Kratka analiza veljavne ureditve

Področje hrupa oziroma varstva naravnega in življenjskega okolja pred hrupom regulira Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05, 34/08, 109/09 in 62/10; v nadaljevanju Uredba).

Določbe te Uredbe se uporabljajo za hrup v okolju, ki ga na posameznem območju osnovne namenske rabe prostora, občutljivem za hrup v okolju, povzročajo stalne ali občasne emisije hrupa enega ali več virov obremenjevanja okolja s hrupom.

Med drugim so v Uredbi določeni viri onesnaževanja okolja s hrupom, med katere uvrščamo tudi nezagrajeno ali neprekrito gradbišče.

2.Analiza predloga

Predlog 6853-207 se nanaša na izvajanje gradbenih del na območju Mestne občine Ljubljana in sicer obnovo Slovenske ceste. Avtor predloga, ki živi v neposredni bližini, navaja, da se na predmetnem območju gradbena dela izvajajo vse dni v tednu in sicer že več kot pol leta. Glede na to, da je šlo med drugim tudi za obratovanje visokotlačnega čistilca na ploščadi pred veleblagovnico Nama na nedeljo, se pobudnik sprašuje o dopustnosti izvajanja omenjenih del v okviru nedeljskega dne.

3.Razlogi za primernost predloga za nadaljnjo obravnavo

Predlog pravzaprav do določene mere predstavlja le reguliranje vseh tistih zahtev, ki so že sedaj vsebovane v 11. členu Uredbe, ki določa, da vir hrupa ne sme povzročati čezmerne obremenitve okolja s hrupom oziroma da le-ta ne sme obratovati, če povzroča čezmerno obremenitev okolja s hrupom.

Ne glede na to, da je področje emisij hrupa že sedaj regulirano na način, da mora v primeru, ko so neizpolnjeni pogoji, ki izhajajo iz določil Uredbe, ukrepati Inšpekcija, pristojna za okolje, menimo, da bi bilo potrebno predlog dodatno obravnavati v veljavnih predpisih, saj se zavedamo, da je naše zvočno okolje vsak dan bolj hrupno. Zaradi navedenega pristojno ministrstvo pobudo, ki je bila predmet predloga v zvezi z uvedbo omejevanja hrupa v okviru določenih dni tedna, podpira.

Skladno z navedenim namerava ministrstvo, pristojno za okolje, v okviru svojih aktivnosti v zvezi z zmanjšanjem emisij hrupa oziroma izboljšanjem dobrega počutja prebivalcev, posredovani predlog v okviru prenove zakonodaje natančno preučiti, saj ocenjuje, da je predlog sprejemljiv za nadaljnjo obravnavo.

Informacija o realizaciji predloga (29.6.2018)

Uredba o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 43/2018), ki bo vstopila v veljavo 7. 7. 2018, določa, da se za večja gradbišča, ki obratujejo ob sobotah po 16. uri ali ob nedeljah ali dela prostih dnevih, hrup ocenjuje na podlagi ekvivalentnih ravni hrupa med njegovim obratovanjem. Mejna vrednost kazalca hrupa za obdobje dneva je tako Leq,12h= 65 (dBA), za obdobje večera in noči pa Leq,4h= 60 (dBA) in Leq,8h = 55 (dBA). Te mejne vrednosti kazalcev hrupa efektivno preprečujejo izvajanje gradnje ob sobotah po 16. uri ali ob nedeljah ali dela prostih dnevih. Menimo, da je s sprejetjem te Uredbe predlog smiselno implementiran.

Priloge:

Komentarji