Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Nadomestila

3191 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Spoštovani!

S tem predlogom naprošam ministrstvo za javno upravo in vlado, da resno razmisli o poslanskih in ministrskih nadomestilih po opravljeni funkciji.

Znano je, da lahko poslanci, ki niso bili izvoljeni v parlament lahko zahtevajo nadomestila - kar je dodaten strošek za državo.

Enako je z ministrskimi nadomestili - če ni predlagam znova na isto fukncijo lahko zahteva nadomestilo.

Z raznih virov sem prebral, da država iz proračuna za nadomestila poslanskih in ministrskih plač nameni 100.000 evrov na mesec.

Verjamem, da bi ta denar lahko porabili bolj pametno - glede na to, da nas naslednje leto čaka dvig socilnih transferjev in pokojnin bi varčevanje pri bivših politikih prišlo prav.

Nadomestilo prejemajo tisti bivši poslanci s katerimi judstvo ni bilo zadovoljno in jih ni izglasovalo za še en mandat - to je v bistvu tudi poudarek pri mojem predlogu zakaj ti ljudje niso upravičeni do nadomestila.

28 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D dannykovac 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


1. 9. 2015

Odziv Ministrstva za javno upravo

Uvodoma pojasnjujemo, do pravice poslancev, torej tudi pravica do nadomestila plače po prenehanju funkcije, urejene v Zakonu o poslancih (Uradni list RS, 48/92, 15/94, 19/94, 15/03, 123/04, 24/05-upb1, 90/05, 112/05 -upb2, 20/06, 109/08, 39/11, 48/12), ki v 37. členu določa, da ima poslanec, ki je bil do izvolitve v delovnem razmerju, pravico, da se v treh mesecih po prenehanju poslanskega mandata vrne na delo, ki ga je opravljal, ali na drugo delo, ki ustreza vrsti in stopnji njegove strokovne izobrazbe. V skladu z 38. členom pa ima poslanec, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in ne izpolnjuje minimalnih pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine brez zmanjšanja v skladu s predpisi, ki urejajo obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, oziroma s posebnimi predpisi, v katerih je urejena pravica do starostne pokojnine, dokler se ne zaposli ali začne opravljati pridobitne dejavnosti oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, pravico do nadomestila v višini 80 % zadnje plače, ki jo je prejemal, ko je opravljal funkcijo, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata. Navedena ureditev v skladu z zakonom o vladi velja tudi za ministre, za pridobitev pravice do nadomestila plače pa je treba predložiti vlogo za uveljavljanje te pravice in dokazila o izpolnjevanju pogojev za pridobitev pravice do nadomestila. Če je razlog nemožnost vrnitve na delovno mesto v okviru prejšnjega delodajalca, je ta razlog treba izkazati s potrdilom prejšnjega delodajalca. Zakon določa tudi, da poslanec, ki je bil do potrditve mandata v delovnem razmerju in mu pravice ter obveznosti iz tega delovnega razmerja na podlagi sporazuma z delodajalcem mirujejo, po prenehanju mandata nima pravice do nadomestila.

Zakon o poslancih je bil nazadnje spremenjen v letu 2012, ko je bila skrajšana možna doba prejemanja nadomestila (šest mesecev, razen v primerih, ki jih zakon posebej določa) in tudi znižana višina nadomestila (s 100 na 80 odstotkov plače). Prav tako so bili spremenjeni tudi drugi zakoni, ki urejajo pravice funkcionarjev po prenehanju funkcije, in sicer na je bila skrajšana možna doba prejemanja nadomestila in znižana višina nadomestila.

Ne glede na dejstvo, da ne vlada in ne Ministrstvo za javno upravo ne moreta posegati v zakonodajno vejo oblasti, pa želimo pojasniti trditev v predlogu, ki se nanaša na ministre. Navedeno je, da minister, če ni predlagan znova na isto funkcijo, lahko zahteva nadomestilo. Za nadomestilo plače po prenehanju funkcije lahko zaprosi minister po prenehanju funkcije, če se ne more vrniti na prejšnje delo, kar mora izkazati z dokazilom prejšnjega delodajalca. Glede na politični sistem v Republiki Sloveniji, v okviru katerega na splošnih volitvah sodelujejo različne politične stranke, ki potem glede na volilne rezultate oblikujejo vlado, ni možno pričakovati, da bi ministri ene vlade bili znova predlagani na funkcije v drugi vladi. Upoštevaje navedeno je torej razlog, da minister po prenehanju funkcije lahko zaprosi za nadomestilo plače, le ta, da se ne more vrniti k prejšnjemu delodajalcu ali dobiti zaposlitve.

Priloge:

Komentarji