Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Jugoslovanska in jugo-slovenska zastava

6476 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Izobešanje zastav in nošenje uradnih simbolov razpadlih in sporazumno ukinjenih držav in zvez je delikatna zadeva. Zdi se mi zelo na mestu, da bi se (zakonsko in odredbeno) kot zdrava skupnost zjasnili glede socialističnih simbolov.

Treba je namreč ločiti med dvojim:

(1) zastavo SFRJ, torej krovno (skupno) jugoslovansko zastavo (modra-bela-rdeča in z rdečo zvezdo, od zgoraj navzdol), ter

(2) zastavo SRS, torej slovensko jugoslovansko zastavo (bela-modra-rdeča oz. enaka slovenski narodni trobojnici), ki je predstavljala SR Slovenijo kot sestavno socialistično republiko SFRJ.

Z zastavo SR Slovenije menim, da ni nič pretirano narobe, saj je del naše preteklosti in predstavlja slovenski narod v določenem zgodovinskem obdobju, hkrati pa nekaterim ljudem predstavlja zastavo republike, v kateri so odrasli in jih zato nanjo vežejo določena čustva — medtem ko se mi zdi zelo napačno izobšanje skupne (krovne) jugoslovanske zastave (tako v slovesnih kot v "javnih privatnih" okoliščinah, tj. izobešanje na hiši), saj je to zastava države in hkrati vojske, ki je izvedla oboroženo intervencijo nad Republiko Slovenijo in proti kateri smo 23. 12. 1990 (z uradnim dokumentom, ljudskim plebiscitom) rekli odločen Ne ter se sporazumno in spravno odločili prekiniti upravne zveze s federativno republiko, ki smo jo dotlej sestavljali.

Zlasti je izobešanje in nošenje krovne jugoslovanske zastave v končni fazi žaljivo in ponižujoče do tistih, ki so umrli pod streli te zastave, to so (relativno maloštevilni) vojaki TO in civilisti, predvsem pa trpeli njihovi svojci, ki so plačali krvni in duševni davek za uresničitev plebiscitarnega rezultata oz. tega, kar so bili tisočletni napori Slovencev in kar smo na plebiscitu končno tudi soglasno potrdili. — Prosim, vzdržite se tukaj komentarjev tipa "Ja, saj smo se v bistvu čisto zanič odločili in bi morali ostati v Jugi." Naj vas opomnim o dvojem: prvič, Slovenci smo hoteli ostati v konfederaciji z ostalimi Jugoslovani in smo na tem temeljili tudi svoje amandmaje, ki so jih zvezne oblasti kategorično zavrnile - in drugič, to ni predmet tega predloga, saj gre za zastavo države in sistema, ki smo se jo spričo nastale gospodarske in politične situacije v tem času odločili prenehati sestavljati.

Povzemam torej:

- zastava Socialistične republike Slovenije DA,

- zastava Socialistične federativne republike Jugoslavije NE.

19 glasov

15 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S studenecuros 37 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


29. 12. 2015

Odziv Ministrstva za javno upravo

Ministrstvo za javno upravo je pristojno za pripravo in tolmačenje Zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter slovenski narodni zastavi (Uradni list RS, št. 67/94 in 14/99 – odločba US, v nadaljevanju: ZGZH). Grb, zastava in himna Republike Slovenije označujejo pripadnost Republiki Sloveniji.

ZGZH določa priložnosti, ko se grb, zastava in himna morajo uporabiti, in priložnosti, v katerih se smejo uporabiti. Kot pravilo, v 6. členu določa, da morata biti v primerih, ko sta državna grb in zastava ob uradnih priložnostih uporabljena skupaj z drugimi znamenji (slovenska narodna zastava, zastava italijanske oziroma madžarske narodne skupnosti, zastava lokalne skupnosti, vojaška ali tuja zastava oziroma druga znamenja) mora biti postavljena na častno mesto. ZGZH določa tudi izjeme od tega pravila (1. odst. 11. člena, 1. odst. 16. člena in 23. člen ZGZH).

V 12. členu je med drugim določeno, da je slovenska zastava stalno izobešena na poslopjih, v katerih je sedež predsednika republike, sedež državnega zbora in državnega sveta, sedež vlade in tudi na območju mejnih prehodov in poslopju predstavništva Republike Slovenije v tujini. Glede na dolžnost spoštovanja državnih simbolov kot uveljavljeno tradicijo v civiliziranem svetu je po stališču ustavnega sodišča ZGZH mo¬goče razumeti le tako, da za uradne priložnosti prepoveduje samostojno uporabo drugih znamenj, tj. njihovo uporabo, ne da bi bili hkrati uporabljeni tudi državni simboli RS.

Poleg ZGZH področje uporabe zastave ureja tudi Zakon o javnem redu in miru (ZJRM-1) in sicer v 14. členu določa pravila glede izobešanja tuje zastave. Vendar se ta določba v primeru bivše jugoslovanske zastave ne more uporabiti, saj imamo pri tujih državah v mislih zastave držav, ki jih je Republika Slovenija priznala. Izobešanje bivše jugoslovanske zastave pri t.i. neuradnih prireditvah bi v skladu z določili ZJRM-1 lahko opredelili le kot prekršek po prvem odstavku 7. člena, če bi bili izpolnjeni znaki nedostojnega vedenja v skladu s 5. tč., prvega odstavka, 2. člena (»5. nedostojno vedenje je vedenje posameznika ali skupine, s katerim povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali kadar z žaljivimi besedami in dejanji škoduje ugledu posameznika ali skupine ali uradne osebe pri uradnem poslovanju«).

Različni simboli so se v zgodovini pojavljali na zastavah in grbih različnih držav. Med drugim je bila zvezda pogosteje uporabljena (bivše države SFRJ, Socialistične republike Slovenije, ZSSR). V nekaterih državah (med drugim tudi v Novi Zelandiji) je rdeča zvezda še vedno na zastavi. Simboli preko različnih faz razvoja naroda na vsebinskih vrednotah pridobivajo ali pa izgubljajo. V tej luči je potrebno razumeti tudi zgodovino Slovenije in simbole Socialistične republike Slovenije ter Socialistične federativne republike Jugoslavije.

Menimo, da v primeru uporabe bivše jugoslovanske zastave ne gre za izobešanje zastave v pravem pomenu besede oziroma skladno s cilji in nameni izvajanja ZGZH, pač pa gre za uporabo zgodovinskega simbola in posledično ima posameznik pravico izražati svoje mnenje ali stališče.

Glede na navedeno menimo, da predlog državljana ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 20. 9. 2015 | 14:28:43

Jugoslovanska in "jugo-slovenska" zastava

Izobešanje zastav in nošenje uradnih simbolov razpadlih in sporazumno ukinjenih držav in zvez je delikatna zadeva. Zdi se mi zelo na mestu, da bi se lahko (zakonsko in odredbeno) vsi skupaj kot zdrava skupnost zjasnili glede socialističnih simbolov.

Treba je namreč ločiti med dvojim: (1) skupno (krovno) jugoslovansko zastavo (modra-bela-rdeča in z rdečo zvezdo, od zgoraj navzdol) ter (2) slovensko jugoslovansko zastavo (bela-modra-rdeča oz. enaka slovenski narodni trobojnici), ki je predstavljala Slovenijo kot sestavno socialistično republiko federacije.

S to zastavo (SR Slovenije) menim, da ni nič pretirano narobe, saj je del naše preteklosti in nekaterim ljudem predstavlja zastavo republike, v kateri so odrasli in jih zato nanjo vežejo določena čustva, medtem ko bi se mi zdelo zelo prav, da se skupne (krovne) jugoslovanske zastave bodisi v slovensnih bodisi v privatnih okoliščinah ne bi smelo več uporabljati, saj je to zastava države in hkrati vojaške uprave, proti kateri smo 23. 12. 1990 (z uradnim in ljudskim plebiscitom) rekli odločen Ne in se sporazumno in spravno odločili prekiniti sestavne zveze s federativno republiko, ki smo jo dotlej sestavljali. V končni fazi tudi (in zlasti) zato, ker so pod streli te zastave umrli (relativno maloštevilni) vojaki TO in civilisti, predvsem pa trpeli njihovi svojci, ki so plačali krvni in duševni davek za uresničitev tega, kar so tisočletne sanje Slovencev in kar smo na plebiscitu nenazadnje tudi soglasno potrdili. — Prosim, vzdržite se tukaj komentarjev tipa "Ja, saj smo se v bistvu čisto zanič odločili in bi morali ostati v Jugi." Naj vas opomnim o dvojem: prvič, Slovenci smo hoteli ostati v konfederaciji z ostalimi Jugoslovani in smo na tem temeljili tudi svoje amandmaje - in drugič, to ni predmet tega predloga, gre za zastavo države in sistema, ki smo se jo odločili prenehati sestavljati.

Povzemam torej:

- zastava Socialistične republike Slovenije DA,

- zastava Socialistične federativne republike Jugoslavije NE.

Verzija predloga z dne, 20. 9. 2015 | 14:29:30

Jugoslovanska in "jugo-slovenska" zastava

Izobešanje zastav in nošenje uradnih simbolov razpadlih in sporazumno ukinjenih držav in zvez je delikatna zadeva. Zdi se mi zelo na mestu, da bi se lahko (zakonsko in odredbeno) vsi skupaj kot zdrava skupnost zjasnili glede socialističnih simbolov.

Treba je namreč ločiti med dvojim:

(1) skupno (krovno) jugoslovansko zastavo (modra-bela-rdeča in z rdečo zvezdo, od zgoraj navzdol), ter

(2) slovensko jugoslovansko zastavo (bela-modra-rdeča oz. enaka slovenski narodni trobojnici), ki je predstavljala Slovenijo kot sestavno socialistično republiko te federacije.

S to zastavo (SR Slovenije) menim, da ni nič pretirano narobe, saj je del naše preteklosti in nekaterim ljudem predstavlja zastavo republike, v kateri so odrasli in jih zato nanjo vežejo določena čustva, medtem ko bi se mi zdelo zelo prav, da se skupne (krovne) jugoslovanske zastave bodisi v slovensnih bodisi v privatnih okoliščinah ne bi smelo več uporabljati, saj je to zastava države in hkrati vojaške uprave, proti kateri smo 23. 12. 1990 (z uradnim in ljudskim plebiscitom) rekli odločen Ne in se sporazumno in spravno odločili prekiniti sestavne zveze s federativno republiko, ki smo jo dotlej sestavljali. V končni fazi tudi (in zlasti) zato, ker so pod streli te zastave umrli (relativno maloštevilni) vojaki TO in civilisti, predvsem pa trpeli njihovi svojci, ki so plačali krvni in duševni davek za uresničitev tega, kar so tisočletne sanje Slovencev in kar smo na plebiscitu nenazadnje tudi soglasno potrdili. — Prosim, vzdržite se tukaj komentarjev tipa "Ja, saj smo se v bistvu čisto zanič odločili in bi morali ostati v Jugi." Naj vas opomnim o dvojem: prvič, Slovenci smo hoteli ostati v konfederaciji z ostalimi Jugoslovani in smo na tem temeljili tudi svoje amandmaje - in drugič, to ni predmet tega predloga, gre za zastavo države in sistema, ki smo se jo odločili prenehati sestavljati.

Povzemam torej:

- zastava Socialistične republike Slovenije DA,

- zastava Socialistične federativne republike Jugoslavije NE.

Verzija predloga z dne, 20. 9. 2015 | 14:30:34

Jugoslovanska in jugo-slovenska astava

Izobešanje zastav in nošenje uradnih simbolov razpadlih in sporazumno ukinjenih držav in zvez je delikatna zadeva. Zdi se mi zelo na mestu, da bi se lahko (zakonsko in odredbeno) vsi skupaj kot zdrava skupnost zjasnili glede socialističnih simbolov.

Treba je namreč ločiti med dvojim:

(1) skupno (krovno) jugoslovansko zastavo (modra-bela-rdeča in z rdečo zvezdo, od zgoraj navzdol), ter

(2) slovensko jugoslovansko zastavo (bela-modra-rdeča oz. enaka slovenski narodni trobojnici), ki je predstavljala Slovenijo kot sestavno socialistično republiko te federacije.

S to zastavo (SR Slovenije) menim, da ni nič pretirano narobe, saj je del naše preteklosti in nekaterim ljudem predstavlja zastavo republike, v kateri so odrasli in jih zato nanjo vežejo določena čustva, medtem ko bi se mi zdelo zelo prav, da se skupne (krovne) jugoslovanske zastave bodisi v slovensnih bodisi v privatnih okoliščinah ne bi smelo več uporabljati, saj je to zastava države in hkrati vojaške uprave, proti kateri smo 23. 12. 1990 (z uradnim in ljudskim plebiscitom) rekli odločen Ne in se sporazumno in spravno odločili prekiniti sestavne zveze s federativno republiko, ki smo jo dotlej sestavljali. V končni fazi tudi (in zlasti) zato, ker so pod streli te zastave umrli (relativno maloštevilni) vojaki TO in civilisti, predvsem pa trpeli njihovi svojci, ki so plačali krvni in duševni davek za uresničitev tega, kar so tisočletne sanje Slovencev in kar smo na plebiscitu nenazadnje tudi soglasno potrdili. — Prosim, vzdržite se tukaj komentarjev tipa "Ja, saj smo se v bistvu čisto zanič odločili in bi morali ostati v Jugi." Naj vas opomnim o dvojem: prvič, Slovenci smo hoteli ostati v konfederaciji z ostalimi Jugoslovani in smo na tem temeljili tudi svoje amandmaje - in drugič, to ni predmet tega predloga, gre za zastavo države in sistema, ki smo se jo odločili prenehati sestavljati.

Povzemam torej:

- zastava Socialistične republike Slovenije DA,

- zastava Socialistične federativne republike Jugoslavije NE.

Verzija predloga z dne, 20. 9. 2015 | 14:31:05

Jugoslovanska in jugo-slovenska astava

Izobešanje zastav in nošenje uradnih simbolov razpadlih in sporazumno ukinjenih držav in zvez je delikatna zadeva. Zdi se mi zelo na mestu, da bi se lahko (zakonsko in odredbeno) vsi skupaj kot zdrava skupnost zjasnili glede socialističnih simbolov.

Treba je namreč ločiti med dvojim:

(1) skupno (krovno) jugoslovansko zastavo (modra-bela-rdeča in z rdečo zvezdo, od zgoraj navzdol), ter

(2) slovensko jugoslovansko zastavo (bela-modra-rdeča oz. enaka slovenski narodni trobojnici), ki je predstavljala Slovenijo kot sestavno socialistično republiko te federacije.

S to zastavo (SR Slovenije) menim, da ni nič pretirano narobe, saj je del naše preteklosti in nekaterim ljudem predstavlja zastavo republike, v kateri so odrasli in jih zato nanjo vežejo določena čustva, medtem ko bi se mi zdelo zelo prav, da se skupne (krovne) jugoslovanske zastave bodisi v slovensnih bodisi v privatnih okoliščinah ne bi smelo več uporabljati, saj je to zastava države in hkrati vojaške uprave, proti kateri smo 23. 12. 1990 (z uradnim in ljudskim plebiscitom) rekli odločen Ne in se sporazumno in spravno odločili prekiniti sestavne zveze s federativno republiko, ki smo jo dotlej sestavljali. V končni fazi tudi (in zlasti) zato, ker so pod streli te zastave umrli (relativno maloštevilni) vojaki TO in civilisti, predvsem pa trpeli njihovi svojci, ki so plačali krvni in duševni davek za uresničitev plebiscitarnega rezultata oz. tega, kar so bili tisočletni napori Slovencev in kar smo na plebiscitu končno tudi soglasno potrdili. — Prosim, vzdržite se tukaj komentarjev tipa "Ja, saj smo se v bistvu čisto zanič odločili in bi morali ostati v Jugi." Naj vas opomnim o dvojem: prvič, Slovenci smo hoteli ostati v konfederaciji z ostalimi Jugoslovani in smo na tem temeljili tudi svoje amandmaje - in drugič, to ni predmet tega predloga, gre za zastavo države in sistema, ki smo se jo odločili prenehati sestavljati.

Povzemam torej:

- zastava Socialistične republike Slovenije DA,

- zastava Socialistične federativne republike Jugoslavije NE.

Verzija predloga z dne, 20. 9. 2015 | 14:40:31

Jugoslovanska in jugo-slovenska zastava

Izobešanje zastav in nošenje uradnih simbolov razpadlih in sporazumno ukinjenih držav in zvez je delikatna zadeva. Zdi se mi zelo na mestu, da bi se lahko (zakonsko in odredbeno) vsi skupaj kot zdrava skupnost zjasnili glede socialističnih simbolov.

Treba je namreč ločiti med dvojim:

(1) skupno (krovno) jugoslovansko zastavo (modra-bela-rdeča in z rdečo zvezdo, od zgoraj navzdol), ter

(2) slovensko jugoslovansko zastavo (bela-modra-rdeča oz. enaka slovenski narodni trobojnici), ki je predstavljala Slovenijo kot sestavno socialistično republiko te federacije.

S to zastavo (SR Slovenije) menim, da ni nič pretirano narobe, saj je del naše preteklosti in nekaterim ljudem predstavlja zastavo republike, v kateri so odrasli in jih zato nanjo vežejo določena čustva, medtem ko bi se mi zdelo zelo prav, da se skupne (krovne) jugoslovanske zastave bodisi v slovensnih bodisi v privatnih okoliščinah ne bi smelo več uporabljati, saj je to zastava države in hkrati vojaške uprave, proti kateri smo 23. 12. 1990 (z uradnim in ljudskim plebiscitom) rekli odločen Ne in se sporazumno in spravno odločili prekiniti sestavne zveze s federativno republiko, ki smo jo dotlej sestavljali. V končni fazi tudi (in zlasti) zato, ker so pod streli te zastave umrli (relativno maloštevilni) vojaki TO in civilisti, predvsem pa trpeli njihovi svojci, ki so plačali krvni in duševni davek za uresničitev plebiscitarnega rezultata oz. tega, kar so bili tisočletni napori Slovencev in kar smo na plebiscitu končno tudi soglasno potrdili. — Prosim, vzdržite se tukaj komentarjev tipa "Ja, saj smo se v bistvu čisto zanič odločili in bi morali ostati v Jugi." Naj vas opomnim o dvojem: prvič, Slovenci smo hoteli ostati v konfederaciji z ostalimi Jugoslovani in smo na tem temeljili tudi svoje amandmaje - in drugič, to ni predmet tega predloga, gre za zastavo države in sistema, ki smo se jo odločili prenehati sestavljati.

Povzemam torej:

- zastava Socialistične republike Slovenije DA,

- zastava Socialistične federativne republike Jugoslavije NE.

Verzija predloga z dne, 20. 9. 2015 | 15:03:51

Jugoslovanska in jugo-slovenska zastava

Izobešanje zastav in nošenje uradnih simbolov razpadlih in sporazumno ukinjenih držav in zvez je delikatna zadeva. Zdi se mi zelo na mestu, da bi se lahko (zakonsko in odredbeno) vsi skupaj kot zdrava skupnost zjasnili glede socialističnih simbolov.

Treba je namreč ločiti med dvojim:

(1) skupno (krovno) jugoslovansko zastavo (modra-bela-rdeča in z rdečo zvezdo, od zgoraj navzdol), ter

(2) slovensko jugoslovansko zastavo (bela-modra-rdeča oz. enaka slovenski narodni trobojnici), ki je predstavljala Slovenijo kot sestavno socialistično republiko te federacije.

S to zastavo (SR Slovenije) menim, da ni nič pretirano narobe, saj je del naše preteklosti in nekaterim ljudem predstavlja zastavo republike, v kateri so odrasli in jih zato nanjo vežejo določena čustva, medtem ko bi se mi zdelo zelo prav, da se skupne (krovne) jugoslovanske zastave bodisi v slovensnih bodisi v privatnih okoliščinah ne bi smelo več uporabljati, saj je to zastava države in hkrati vojaške uprave, proti kateri smo 23. 12. 1990 (z uradnim in ljudskim plebiscitom) rekli odločen Ne in se sporazumno in spravno odločili prekiniti sestavne zveze s federativno republiko, ki smo jo dotlej sestavljali. V končni fazi (in zlasti) je izobešanje in nošenje krovne jugoslovanske zastave žaljivo in ponižujoče do tistih, ki so umrli streli te zastave, to so (relativno maloštevilni) vojaki TO in civilisti, predvsem pa trpeli njihovi svojci, ki so plačali krvni in duševni davek za uresničitev plebiscitarnega rezultata oz. tega, kar so bili tisočletni napori Slovencev in kar smo na plebiscitu končno tudi soglasno potrdili. — Prosim, vzdržite se tukaj komentarjev tipa "Ja, saj smo se v bistvu čisto zanič odločili in bi morali ostati v Jugi." Naj vas opomnim o dvojem: prvič, Slovenci smo hoteli ostati v konfederaciji z ostalimi Jugoslovani in smo na tem temeljili tudi svoje amandmaje - in drugič, to ni predmet tega predloga, gre za zastavo države in sistema, ki smo se jo odločili prenehati sestavljati.

Povzemam torej:

- zastava Socialistične republike Slovenije DA,

- zastava Socialistične federativne republike Jugoslavije NE.

Verzija predloga z dne, 20. 9. 2015 | 16:00:42

Jugoslovanska in jugo-slovenska zastava

Izobešanje zastav in nošenje uradnih simbolov razpadlih in sporazumno ukinjenih držav in zvez je delikatna zadeva. Zdi se mi zelo na mestu, da bi se (zakonsko in odredbeno) kot zdrava skupnost zjasnili glede socialističnih simbolov.

Treba je namreč ločiti med dvojim:

(1) skupno oz. krovno jugoslovansko zastavo (modra-bela-rdeča in z rdečo zvezdo, od zgoraj navzdol), ter

(2) slovensko jugoslovansko zastavo (bela-modra-rdeča oz. enaka slovenski narodni trobojnici), ki je predstavljala SR Slovenijo kot sestavno socialistično republiko SFRJ.

S to zastavo (SR Slovenije) menim, da ni nič pretirano narobe, saj je del naše preteklosti in predstavlja slovenski narod v določenem zgodovinskem obdobju, hkrati pa je nekaterim ljudem predstavlja zastavo republike, v kateri so odrasli in jih zato nanjo vežejo določena čustva — medtem pa se mi zdi zelo prav, da se skupne (krovne) jugoslovanske zastave (v slovesnih in "javnih privatnih" okoliščinah, tj. izobešanje na hiši) ne bi smelo uporabljati, saj je to zastava države in hkrati vojske, ki je izvedla oboroženo intervencijo nad Republiko Slovenijo in proti kateri smo 23. 12. 1990 (z uradnim dokumentom, ljudskim plebiscitom) rekli odločen Ne ter se sporazumno in spravno odločili prekiniti upravne zveze s federativno republiko, ki smo jo dotlej sestavljali.

V končni fazi (in zlasti) je izobešanje in nošenje krovne jugoslovanske zastave žaljivo in ponižujoče do tistih, ki so umrli streli te zastave, to so (relativno maloštevilni) vojaki TO in civilisti, predvsem pa trpeli njihovi svojci, ki so plačali krvni in duševni davek za uresničitev plebiscitarnega rezultata oz. tega, kar so bili tisočletni napori Slovencev in kar smo na plebiscitu končno tudi soglasno potrdili. — Prosim, vzdržite se tukaj komentarjev tipa "Ja, saj smo se v bistvu čisto zanič odločili in bi morali ostati v Jugi." Naj vas opomnim o dvojem: prvič, Slovenci smo hoteli ostati v konfederaciji z ostalimi Jugoslovani in smo na tem temeljili tudi svoje amandmaje - in drugič, to ni predmet tega predloga, gre za zastavo države in sistema, ki smo se jo odločili prenehati sestavljati.

Povzemam torej:

- zastava Socialistične republike Slovenije DA,

- zastava Socialistične federativne republike Jugoslavije NE.

Komentarji