Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sankcioniranje kaznivih dejanj beguncev

3150 OGLEDOV 18 KOMENTARJEV

Vlado opozarjam na nedopustno in diskriminatorno ravnanje Policije v primeru kaznivih dejanj, ki jih storijo begunci. Ti so pred kratkim povzročili velik požar, kar je kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. Policija kaznivega dejanja sploh ni preiskala, še manj pa preganjal storilcev, ki so gotovo znani, saj so begunci ves čas pod strogim nadzorom Policije. Podobno velja za primer, ko so begunci sprožili zasilno zavoro na vlaku iz Dobove v Šentilj.Vem, da se bo Vlada in Policija sklicevala na posebne in težko obvladljive okoliščine. A te so bile tudi v času protestov v Mariboru v novembru 2012, pa Policiji takrat ni bilo težko identificirati kršiteljev, ki so bili nato obsojeni na 7 mesecev zapora. Vladi zato predlagam, da stori vse potrebno, da Slovenci v lastni državi ne bomo obravnavani kot "drugorazredni državljani" in tujce (begunce) obtoži in obsodi za kazniva dejanja, ki jih storijo na našem ozemlju.

32 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


19. 1. 2016

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Slovenska policija dosledno izvaja svoje naloge na področju preiskovanja kaznivih dejanj in prekrškov tudi v povezavi z begunci/migranti. Svoje ugotovitve evidentira ter jih v primerih, ko so ugotovljeni znaki uradno pregonljivih kaznivih dejanj s kazenskimi ovadbami posreduje na pristojna državna tožilstva. V primerih ko znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja ne ugotovi, zadevo zaključi s poročilom na pristojno tožilstvo.

Pri obravnavi nekaterih specifičnih situacij je potrebno izpostaviti dejstvo, da je temeljna naloga policije varovanje življenja in osebne varnosti ljudi. Uporaba prisile bi lahko v določenih razmerah vodila v varnostno neobvladljive situacije, v katerih bi lahko prišlo do ogrožanja življenj in osebne varnosti udeležencev. Postopki policije so v takšnih primerih usmerjeni predvsem v odvrnitev neposredne nevarnosti, vsi ostali postopki pa se izvajajo kasneje (če jih je še možno izvesti).

Glede na navedeno menimo, da predlog ni ustrezen, saj policija že izvaja vse zakonske pristojnosti v okviru veljavne zakonodaje skladno s trenutno situacijo in svojimi zmožnostmi.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 30. 10. 2015 | 07:15:03

Sankcioniranje kaznivih dejanj beguncev

Vlado opozarjam na nedopustno in diskriminatorno ravnanje Policije v primeru kaznivih dejanj, ki jih storijo begunci. Ti so pred kratkim povzročili velik požar, kar je kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. Policija kaznivega dejanja sploh ni preiskala, še manj pa preganjaal storilcev, ki so gotovo znani, saj so begunci ves čas pod strogim nadzorom Policije. Podobno velja za primer, ko so begunci sprožili zasilno zavoro na vlaku iz Dobove v Šentilj. Vem, da se bo Vlada in Policija sklicevala na posebne in težko obvladljive okoliščine. A te so bile tudi v času protestov v Mariboru v novembru 2012, pa Policiji takrat ni bilo težko identificirati kršiteljev, ki so bili nato obsojeni na 7 mesecev zapora. Vladi zato predlagam, da stori vse potrebno, da Slovenci v lastni državi ne bomo obravnavani kot "drugorazredni državljani" in tujce (begunce) obtoži in obsodi za kazniva dejanja, ki jih storijo na našem ozemlju.

Komentarji