Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Splošni kratki vojaški rok

3812 OGLEDOV 19 KOMENTARJEV

Mislim, da čas za razmislek o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka (v neki posodobljeni obliki), bolj pravi kot je zdaj skoraj ne bi mogel biti.

Predlagam, da se uvede splošno služenje kratkega vojaškega roka, in sicer v podobni obliki, kot zdaj obstaja možnost prostovoljnega služenja, tako za ženske kot za moške, in sicer v trajanju 3 mesece, od oktobra do decembra po končani srednji šoli (oziroma za osnovnošolsko izobražene hkrati s pripadajočo srednješolsko generacijo). Tako bi se fakultetno izobraževanje začelo v zdajšnjem 2. semestru in na koncu stopnje zaključilo semester pozneje kot zdaj. Mislim, da ta 1. semester ne predstavlja pretirane izgube ter da ga obrambno sposobna in zaščitno usposobljena populacija v največji meri odtehta. Glavnina usposabljanja bi bila seveda posvečena obrambni taktiki, kemični, biološki in radiološki zaščiti, sloneti pa bi morala na obrambnih doktrinah prihodnosti (kar je izvajanje in sprejemanje mednarodnih zavez) in trajnostnem miru. Hkrati gre pri modelih splošnega kratkega vojaškega roka za odlično integracijsko institucijo, s poudarkom na etiki in tovarištvu, ki mladino po srednji šoli vključuje v aktivni družbeni diskurz, obenem pa jim "dokupi" še nekaj mesecev časa, da bolje spoznajo, s čim se želijo v življenju ukvarjati in služiti domovini in človeštvu v svoji najbolj iskreni obliki. S tem bi bili še korak bliže uresničevanju švicarskega modela aktivne rezerve - Slovenska vojska naj bi ob tem seveda obdržala poklicno opcijo. Pri taki ureditvi seveda ne gre računati na to, da bi Slovenska vojska naenkrat postala vsakomur ob bok postavljiva in nenadkriljiva vojna sila, imeli bi pa poučeno in zaščitno sposobno regionalno aktivno telo. Dajmo se že zgledovati po naprednih. NATO- in EU-zavezništvo sta sladki, a v kaj smo lahko še pravzaprav zatrdno prepričani.

44 glasov

12 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR S studenecuros 37 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


12. 1. 2016

Odziv Ministrstva za obrambo

Obveščamo vas, da smo v okviru preučitve teksta predloga in priprave odgovore upoštevali pozitivno zakonodajo z obrambnega in vojaškega področja in akte s področja vojaškega izobraževanja in usposabljanja ter ugotovili, da je skorajda celotni del predloga že zajet v redni dejavnosti Ministrstva za obrambo oziroma Slovenske vojske in sicer; preko programa Temeljnega vojaškega strokovnega usposabljanja v okviru opravljanja prostovoljnega služenja vojaškega roka v trajanju 14. tednov (velja za vse državljane in državljanke od 18 do 27 leta starosti), ki vedno poteka tudi v času od septembra dalje in vsakoletnih poletnih taborov, kjer se lahko mladi od 15 do 26 leta starosti seznanjajo z delom Slovenske vojske.

Prvi takšen je vsakoletni enotedenski tabor »MORS in mladi« (prvi teden po zaključku letnika), kjer se srednješolcem, ki se za to odločijo prostovoljno, poskušajo približati vojaške veščine in delo ter življenje slovenskega vojaka v neposrednem okolju vojašnice Slovenske vojske. Poudarek je med ostalim, tudi na predstavitvi orožja, laserskim streljanjem, orientaciji, uporabi kompasa, branja karte, gibanju po azimutu ipd. Druga oblika prostovoljnega vojaškega udejstvovanja je tudi vsakoletni dvotedenski »Vojaški tabor«, (izvaja se v prvi polovici meseca junija) ki je namenjen polnoletnim dijakom in študentom. Udeleženci pridobijo teoretično znanje, ki ga preizkusijo tudi v praksi in se na takšen način lahko podrobno seznanijo z delom in življenjem v Slovenski vojski. Poudarek je na usposabljanju v terenskih razmerah, zato je potrebno osvojiti in poznati osnove preživetja v naravi, orientaciji, izvidovanja,… Seznanijo se tudi z vojaškimi navadami in vedenjem, opremo in uporabo orožja, pehotno taktiko, topografijo, premagovanjem vodnih ovir, osnove vojaške alpinistike,…

Glede neposrednega predloga o izvajanju splošnega kratkega vojaškega roka v vsakokratnem jesenskem obdobju (v času treh mesecev), pa vas obveščamo, da v skladu z 62. e členom Zakona o vojaški dolžnosti (Uradni list RS, št. 108/02-UPB-1), lahko odločitev o ponovni uvedbi izvajanja zdravniških in drugih pregledov ter psiholoških preiskav, nabora, napotitve na služenje vojaškega roka oziroma na opravljanje nadomestne civilne službe in obveznega služenja v rezervni sestavi, lahko sprejme Državni zbor Republike Slovenije, v primeru povečane nevarnosti napada na državo oziroma neposredni vojni nevarnosti ali ob razglasitvi vojnega ali izrednega stanja v skladu z zakonom, na podlagi predloga Vlade R Slovenije. V tretjem odstavku 22. člena, pa je tudi opredeljeno, da vojaški rok v skladu z zgornjo odločitvijo traja tri mesece.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 20. 11. 2015 | 15:50:53

Splošni kratki vojaški rok

Mislim, da bi čas bolj pravi, kot je zdaj, za razmislek o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka v neki prilagojeni obliki, skoraj ne mogel biti.

Predlagam, da se uvede splošno služenje kratkega vojaškega roka, in sicer v podobni obliki, kot zdaj obstaja možnost prostovoljnega služenja, tako za ženske kot za moške, in sicer v trajanju 3 mesece, od oktobra do decembra po končani srednji šoli (oziroma za osnovnošolsko izobražene hkrati s pripadajočo srednješolsko generacijo). Tako bi se fakultetno izobraževanje začelo v zdajšnjem 2. semestru in na koncu stopnje zaključilo semester pozneje kot zdaj. Mislim, da ta 1. semester ne predstavlja pretirane izgube ter da ga obrambno sposobna in zaščitno usposobljena populacija v največji meri odtehta. S tem bi bili še korak bliže uresničevanju švicarskega modela aktivne rezerve - Slovenska vojska naj bi ob tem seveda obdržala poklicno opcijo. Pri taki ureditvi seveda ne gre računati na to, da bi Slovenska vojska naenkrat postala vsakomur ob bok postavljiva in nenadkriljiva vojna sila, imeli bi pa poučeno in zaščitno sposobno regionalno aktivno telo. Dajmo se že zgledovati po naprednih. NATO- in EU-zavezništvo sta sladki, a v kaj smo lahko še pravzaprav zatrdno prepričani.

Verzija predloga z dne, 20. 11. 2015 | 18:41:35

Splošni kratki vojaški rok

Mislim, da bi čas bolj pravi, kot je zdaj, za razmislek o ponovni uvedbi služenja vojaškega roka (v neki posodobljeni obliki), skoraj ne mogel biti.

Predlagam, da se uvede splošno služenje kratkega vojaškega roka, in sicer v podobni obliki, kot zdaj obstaja možnost prostovoljnega služenja, tako za ženske kot za moške, in sicer v trajanju 3 mesece, od oktobra do decembra po končani srednji šoli (oziroma za osnovnošolsko izobražene hkrati s pripadajočo srednješolsko generacijo). Tako bi se fakultetno izobraževanje začelo v zdajšnjem 2. semestru in na koncu stopnje zaključilo semester pozneje kot zdaj. Mislim, da ta 1. semester ne predstavlja pretirane izgube ter da ga obrambno sposobna in zaščitno usposobljena populacija v največji meri odtehta. Glavnina usposabljanja bi bila seveda posvečena obrambni taktiki, kemični, biološki in radiološki zaščiti, sloneti pa bi morala na obrambnih doktrinah prihodnosti (kar je izvajanje in sprejemanje mednarodnih zavez) in trajnostnem miru. Hkrati gre pri modelih splošnega kratkega vojaškega roka za odlično integracijsko institucijo s poudarkom na etiki in tovarištvu, ki mladino po srednji šoli vključuje v aktivni družbeni diskurz, obenem pa jim "dokupi" še nekaj mesecev časa, da bolje spoznajo, s čim se želijo v življenju ukvarjati in služiti domovini in svetu v svoji najbolj iskreni obliki. S tem bi bili še korak bliže uresničevanju švicarskega modela aktivne rezerve - Slovenska vojska naj bi ob tem seveda obdržala poklicno opcijo. Pri taki ureditvi seveda ne gre računati na to, da bi Slovenska vojska naenkrat postala vsakomur ob bok postavljiva in nenadkriljiva vojna sila, imeli bi pa poučeno in zaščitno sposobno regionalno aktivno telo. Dajmo se že zgledovati po naprednih. NATO- in EU-zavezništvo sta sladki, a v kaj smo lahko še pravzaprav zatrdno prepričani.

Komentarji