Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Poenostavitev ločenega zbiranja odpadkov.

18820 OGLEDOV 13 KOMENTARJEV

Ločevanje odpadkov zna biti občasno velik problem ko ne veš v kateri koš kakšen odpadek paše. Pred časom smo imeli pri bloku inšpektorja, ki je ugotovil da nekateri ne ločujejo pravilno. No za nekatere kose, ki so se znašli med mešanimi odpadki smo vprašali njega kam sodijo pa nti sam ni bil prepričan (in potem naj vedo to državljani ki niso "strokovnjaki" za te stvari.)

Predlog, ki ga naj sprejme vlada je:

Da se na vsako embalažo natisne npr. krog v velikosti 1cm (za manjšo embalažo tudi manjši) najbolje pri črtni kodi v barvi zabojnika v katerega je potrebno odložiti odpadek. Tako ne bo več izgovorov da se ne ve kam odpadek paše. Proizvajalce tak dodatek majhne pike na embalaži ne stane praktično nič.

Seveda problem nastane ker v Sloveniji ni enotnih barv smetnjakov za enako vrsto embalaže (tako nekareti pravijo, ne bi vedel ker sem iz LJ, na dolenjskem vem da so enaki.) Problem je čisto enostavno in poceni rešljiv. Glede na celotno Slovenijo se izbere barva ki prevladuje za posamezno vrsto odpadkov. Na tiste smetnjake, ki niso iste barve (npr druga občina) komunalna podjetja nalepijo okrogle nalepke (npr premera 15-20 cm) v enaki barvi kot so na embalaži. Takšne nalepke ne stanejo praktično nič tako da je strošek zanemarljiv.

Tako se poenoti zbiranje odpadkov, ni izgovorov da bi bili napačno odloženi ker za vse vrste niti na stranek komunalnih podjetij ne piše kam pašejo.

Vsak proizvajalec se bo pa moral prej pozanimati v kateri zabojnik paše njegova embalaža, da jo bo označil z ustrezno piko.

Z malo denarja do lažjega ločavanja odpadkov in manj kazni. (Tisti, ki jih kjub temu ne bodo ločevali pa si seveda zaslužijo kazen).

35 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR D dules 14 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 2. 2016

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Označevanje embalaže je predpisano v Uredbi o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo (Ur.l. RS, št. 84/06, 106/06, 110/07, 67/11, 68/11 – popr., 18/14, 57/15, 103/15 in 2/16 – popr.) in sicer v skladu z Direktivo 94/62/ES o embalaži in odpadni embalaži ter Odločbo 97/129/ES o določitvi sistema prepoznavanja embalažnih materialov. Cilj te Odločbe, ki velja za vso embalažo v EU, je določiti sistem prepoznavanja embalažnih materialov z oštevilčenjem in okrajšavami, tako da se opredeli narava uporabljenih embalažnih materialov (npr. polietilen tereftalat se označi z 1 PET, papir z 22 PAP, aluminij z 41 ALU...). Na embalaži je torej za lažje zbiranje, ponovno uporabo in predelavo, vključno z recikliranjem, za prepoznavanje in razvrščanje v zadevni gospodarski panogi, navedena vrsta uporabljenega(-ih) embalažnega(-ih) materiala(-ov). Odločitev za označevanje embalaže zaradi prepoznavanja embalažnega materiala je prostovoljna. Če pa se proizvajalec embalaže ali embaler odloči, da bo embalažo označil zaradi prepoznavanja embalažnega materiala, mora za označevanje embalaže, izdelane iz embalažnih materialov, navedenih v Odločbi 97/129/ES, uporabiti sistem prepoznavanja embalažnega materiala v skladu s to odločbo. Enako velja za uvoznike embalaže. Če uvoznik uvozi embalažo, ki je označena zaradi prepoznavanja embalažnega materiala, navedenega v Odločbi 97/129/ES, se jo lahko uporabi za embaliranje blaga le, če je embalaža označena v skladu s to odločbo. Oznaka mora biti nameščena na sami embalaži ali etiketi, pritrjeni na embalažo, in mora biti jasno vidna in dobro čitljiva. Oznaka mora biti trajna in obstojna tudi po odprtju embalaže.

Vsakršno drugačno ali obvezno predpisovanje označevanja embalaže zaradi prepoznavanja embalažnih materialov bi predstavljalo kršitev Direktive 94/62/ES, ki z namenom zagotavljanja visoke ravni varstva okolja in delovanja notranjega trga določa pravila ravnanja v proizvodnji ter pri dajanju v promet in pri uporabi embalaže ter pravila ravnanja in druge pogoje za zbiranje, ponovno uporabo, predelavo in odstranjevanje odpadne embalaže za preprečevanje ali zmanjševanje kakršnega koli vpliva embalaže in odpadne embalaže na okolje ter za preprečevanje trgovinskih ovir ter izkrivljanja in omejevanja konkurence.

Odpadna embalaža iz gospodinjstev in iz nekaterih gospodarskih dejavnosti se zbira v okviru izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja komunalnih odpadkov. Najmanjši obseg in vsebino ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami, ki morata biti zagotovljena v okviru opravljanja te javne službe, določa Odredba o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki (Uradni list RS, št. 21/01 in 41/04 – ZVO-1). Odredba določa minimalni oskrbovalni standard za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, odločitev glede izbire barve zabojnikov za posamezno ločeno frakcijo komunalnih odpadkov pa je prepuščena občini.

Ministrstvo za okolje in prostor podpira predlog glede enotnega označevanja zabojnikov za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov v celotni državi. Že leta 2012 smo namreč pripravili predlog predpisa o komunalnih odpadkih, s katerim smo (med drugim) želeli poenotiti tudi barve teh zabojnikov – z nalepko predpisane barve oz. z zamenjavo z zabojniki predpisane barve ob izteku življenjske dobe zabojnikov, ki so v uporabi. Predpis, žal, iz drugih razlogov, ni dobil zadostne podpore v postopku javne obravnave, zato ga ministrstvo ni posredovalo v nadaljnji postopek obravnave. Pripravljamo pa že nov predpis o komunalnih odpadkih, ki bo predvidoma predložen vladi v obravnavo v prvi četrtini leta 2017.

Priloge:

Komentarji