Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Migranti in naborniki

4269 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

V evropske države bo spomladi najverjetneje prišlo precej več migrantov kot sedaj, ko je zima. Razmere v zvezi z migranti se lahko zaostrijo in za njeno reševanje bomo potrebovali več policistov in vojakov, kot jih trenutno država ima. Z vojaškimi naborniki bi Slovenija lažje reševala migracijski problem. Po sedanjih izkušnjah migranti bolj upoštevajo navodila oseb, ki so v vojaških oblačilih kot v policijskih, zato bi bilo dobro razmisliti o uvedbi vojaškega naborniškega sistema.

Naborniški sistem ima 64 držav v svetu. V Evropi ga imajo v Avstriji, Švici, Danski, Norveški, Grčiji in Finski. Finska, na primer, ima obvezno služenje vojaškega roka, ki traja od 165 do 347 dni in velja za vse moške po dopolnjenem 18. letu. Ta sistem ima kar nekaj slabosti, ena od njih je, da je drag, prednost pa je ta, da je v državi manj brezposelne mladine.

Predlagam, da pristojni organ v odgovoru poda svoje mnenje o ponovni uvedbi naborniškega sistema v slovenski vojski in ali bi naborniki lahko pomagali pri reševanju migracijske krize.

14 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR dan 51 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 4. 2016

Odziv Ministrstva za obrambo

Odločitev o ponovni uvedbi izvajanja zdravniških in drugih pregledov ter psiholoških preiskav, nabora, napotitve na služenje vojaškega roka oziroma na opravljanje nadomestne civilne službe, lahko sprejme Državni zbor Republike Slovenije, v primeru povečane nevarnosti napada na državo oziroma neposredni vojni nevarnosti ali ob razglasitvi vojnega ali izrednega stanja v skladu z zakonom, na podlagi predloga Vlade R Slovenije.

V nalogah sodelovanja pri reševanju imigrantske situacije, je trenutno vključenih dovolj pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, ki s Policijo sodeluje pri patruljiranju na meji na območju policijskih uprav Koper, Novo mesto, Celje in Maribor. Nekaj pripadnic in pripadnikov pa je še vedno vključeno pri izvajanju naloge podpore Policiji in Civilni zaščiti. Zato je naše stališče, da izvajanje obveznega služenja vojaškega roka v tem trenutku ni potrebno. Ob tem je treba tudi opozoriti, da je služenje vojaškega roka namenjeno predvsem vojaško strokovnemu usposabljanju nabornikov in četudi bi bilo ponovno uvedeno, nabornikov ne bi bilo mogoče uporabiti za izvajanje nalog, katere danes v zvezi z migrantsko krizo izvajajo pripadniki Slovenske vojske. Morebitna ponovna uvedba vojaške dolžnosti bi zahtevala bistvene spremembe v celotnem obrambnem sistemu, ki jih ni mogoče izvesti v kratkem času, hkrati pa bi zahtevala bistveno večja finančna sredstva ter bistveno povečano angažiranje častniškega in podčastniškega kadra pri usposabljanju nabornikov, kar bi kratkoročno imelo ravno nasprotni učinek pri izvajanju nalog, ki jih Slovenska vojska trenutno izvaja v zvezi z migrantsko krizo.

Priloge:

Komentarji