Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

višina pokojnine

2207 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV

Predlagam in nenazadnje zahtevam od vlade, kot redni plačnik prispevkov polnih delovnih let, da se odstotek pri izračunu pokojnine, od dejanske pokojninske osnove, dvigne na 80%, tako za moške kot za ženske.

14 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P potomci Slovenije 25 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


4. 5. 2016

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zahvaljujemo se vam za izraženo mnenje in hkrati v zvezi z izraženo zahtevo pojasnjujemo, da je bila v mesecu aprilu 2016 izdana Bela knjiga o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljevanju Bela knjiga), v kateri delovna skupina predstavlja trenutno ureditev pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter izzive s katerimi se to zavarovanje in družba soočata, hkrati pa predlagala tudi možne načine reševanje pokojninskega sistema.

V zvezi z Belo knjigo pojasnjujemo, da gre za strokovni dokument in ne za reformo oziroma zakonodajo s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Smisel Bele knjige je strokovni pregled trenutne ureditve, njenih pomanjkljivosti ter predlog različnih možnosti za reševanje sistema ter nadaljnji razvoj tega sistema. Gre za dokument, ki predstavlja podlago za nadaljnjo razpravo o prihodnosti pokojninskega sistema, ki se bo izvedla na podlagi predlaganih rešitev. V okviru omenjenega dokumenta je podrobneje obrazložena tako trenutna ureditev odmere pokojnine kot tudi predlagane rešitve prihodnje odmere pokojnine, vtem okviru pa tudi način določanja odmernega odstotka. Predlagane so različne rešitve in iz različnih razlogov, med katerimi je tudi dolgoživost prebivalstva, kar je seveda spodbudno in dobro, vendar pa so s tem povezani določeni izzivi, s katerimi se bo družba v prihodnosti morala soočiti (dolgotrajna oskrba, staranje prebivalstva, itd.). Spremenjenim družbenim razmeram pa bo potrebno v prihodnosti spremeniti tudi zakonodajo.

Kot že omenjeno je Bela knjiga strokovni dokument, ki je podlaga za nadaljnjo razpravo o možnih rešitvah pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki bodo mogle biti oblikovane na način, ki bo sprejemljiv za vse generacije in o katerem bo potrebno medgeneracijsko soglasje. Pojasnjujemo vam, da so v Beli knjigi poleg predlogov navedeni oziroma pojasnjeni tudi razlogi ter učinki raznih predlogov sprememb. Bela knjiga je objavljena na spletni strani MDDSZ (httgzllwww.mddsz.govsi/nc/si/medijsko sredisce/novicalarticle/1939/7901!) in si jo lahko prebere vsak, zato predlagamo, da si preberete način določanja odmernega odstotka ter predlagane rešitve v tej zvezi ter tudi razloge, zaradi katerih je odmerni odstotek po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 92/12 s spremembami, v nadaljevanju ZPIZ-2) nižji od odmernega odstotka, ki ga je določal predhodno veljaven zakon, ne nazadnje pa tudi razloge, zaradi katerih določitev odstotka v višini, ki jo predlagate z vidika vzdržnosti samega sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja ni mogoča.

Priloge:

Komentarji