Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Dodatek k telesni okvari zaradi izgube rodil

4615 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

Predlagam, da se ukine dodatek zaradi telesne okvare ženskam, ki so izgubile rodila, zaradi bolezni, po končani rodni dobi. OBRAZLOŽITEV: Imam znanko, ki so ji pri 35 letih odstranili jajčnike. Pred tem je rodila dva otroka. Danes je stara 56 let in še vedno dobiva invalidski dodatek. .Dobivala ga bo do smrti. Jaz sem invalid III. kategorije s skrajšanim delovnim časom, delam 6 h (okvara živca ishiadikusa - padajoče stopalo) in nimam tako visoke invalidnosti, da bi dobila dodatek za telesno okvaro, čeprav me bo spremljala do smrti. Predlagam Ministrstvu za zdravstvo, ga PREVETRI obstoječe zakone s to tematiko.

18 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A agata augostin 1 predlog
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


28. 6. 2016

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Zahvaljujemo se vam za izraženo mnenje in hkrati v zvezi z izraženim mnenjem pojasnjujemo, da je bila v mesecu aprilu 2016 izdana Bela knjiga o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljevanju Bela knjiga), v kateri delovna skupina predstavlja trenutno ureditev pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter izzive s katerimi se to zavarovanje in družba soočata, hkrati pa predlagala tudi možne načine reševanje pokojninskega sistema. V Beli knjigi pokojninskega in invalidskega zavarovanja je vsebovano tudi poglavje o telesnih okvarah, trenutna ureditev ter predlogi delovne skupine. Smisel Bele knjige je strokovni pregled trenutne ureditve, njenih pomanjkljivosti ter predlog različnih možnosti za reševanje sistema ter nadaljnji razvoj tega sistema. Bela knjiga je objavljena na spletni strani MDDSZ in si jo lahko prebere vsak, zato predlagamo, da si preberete način odmere pokojnine ter predlagane rešitve v tej zvezi.

Hkrati v zvezi s posredovanim predlogom pojasnjujemo, da je bila po predhodno veljavni zakonodaji iz področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja telesna okvara poseben zavarovalni riziko v sistemu obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Telesna okvara je obstajala, če so pri zavarovancu nastale izguba, bistvena poškodovanost ali znatnejša onesposobljenost posameznih organov ali delov telesa, ki je oteževala aktivnost organizma in zahtevala večji napor pri zadovoljevanju življenjskih potreb. Pri tem je potrebno opozoriti, da je bila taka okvara lahko podana ne glede na to, ali je povzročala invalidnost ali ne oziroma neodvisno od tega, ali je vplivala na preostalo delovno zmožnost zavarovanca, pri katerem je bila podana. Namen nadomestila za telesno okvaro oziroma invalidnine, pa je bil v nadomestitvi in omilitvi problemov v zasebnem življenju zavarovanca.

Ob reformiranju pokojninskega in invalidskega sistema ob koncu leta 2012, je umeščenost telesnih okvar v okvir tega sistema, postala vprašljiva, saj ni nujno, da je bila v primeru telesne okvare podana tudi zmanjšana delovna zmožnost zavarovanca. Ob dejstvu, da gre za pravico, ki predstavlja odstop od drugih pravic iz invalidskega zavarovanja, ki zavarovancu zagotavljajo kontinuiran mesečni dohodek, kot nadomestitev izpadlega dela dohodka, zaradi ugotovljene invalidnosti oziroma zmanjšane delovne zmožnosti, se je zakonodajalec odločil, da se predmetna pravica uredi izven sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Odločitev je temeljila tudi na dejstvu, da so posamezniki lahko pridobili invalidnino na podlagi različnih predpisov, zaradi česar je bilo odločeno, da se ureditev telesnih okvar uredi enotno za vse posameznike in to izven sistema pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Zakonodajalec je tako menil, da je potrebna enotna ureditev telesnih okvar za vse posameznike in ne zgolj za zavarovance, kot je veljalo do sedaj, saj kot že zapisano, predmetni riziko ni povezan s preostalo delovno zmožnostjo ter zmanjšanjem dohodka, v primeru ko je ta delovna zmožnost omejena. Tekom zakonodajnega postopka pa je prišlo do amandmajske določbe, ki omogoča nadaljne pridobivanje pravice do invalidnine za primere, ko je telesna okvara posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni.

Zaradi varovanja že pridobljenih pravic ZPIZ-2 v primeru invalidnin ohranja pravice, ki so jih posamezniki na tej podlagi že uživali do njegove uveljavitve. 402. člen predmetnega zakona namreč določa, da se invalidnine, ki so jih uživalci pridobili po predpisih, veljavnih do uveljavitve ZPIZ-2, izplačujejo še naprej v znesku, kot je bil določen za zadnji mesec pred uveljavitvijo tega zakona.

Tudi delovna skupina oblikovana za pripravo Bele knjige pokojninskega in invalidskega zavarovanja je ugotovila, da telesne okvare tudi v primerjalnih tujih sistemih niso del pokojninskega in invalidskega zavarovanje (razen telesne okvare, ki so posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni v nekaterih sistemih), temveč predstavljajo ali svoj sistem ali pa so zavarovane v okviru zasebnega sektorja.

Glede na zapisano pojasnjujemo, da že sedaj obstaja ureditev, ko invalidnine za telesno okvaro, ki ni posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, ni več mogoče pridobiti, torej je predlog, ki ga podaja predlagateljica že uzakonjen.

Priloge:

Komentarji