Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Plačevanje prispevka RTV

4550 OGLEDOV 16 KOMENTARJEV

Prosim za konkretni odgovor pristojnega organa in sicer zakaj plačujemo RTV naročnino, ker po televiziji ne gledamo RTV kanalov in v avtu ne poslušamo RADIO SLO (skora večina)? Zakaj se v ponudnike (SIOL, TELEING, T-2, TELEMACH, TOTAL TV,...) ne doda paket "RTV", kot naprimer paket HBO in naj ga plačuje tisti, ki ga želi gledati!? To je totalna kraja vsakega državljana, proti njegovi volji. Torej v tem primeru imajo "strici iz ozadja" profit. Najprej je bilo povezano z "antenami" na hiši, da tisti ki jo ima ima signal in mora plačevati, potem se je govorilo, da ko bo kabel/optika/satelitska, da se v tem primeru ne bo plačevalo in da bo urejeno drugače? Kako? Prav tako so lahko neplačevale tiste osebe z najnižjimi dohodki, in tiste osebe, ki so se odpovedale "varstvenemu dodatku" so posledično dobile ponovno dopis RTV, da morajo plačevati naročnino. Kje je tu zdrava pamet, saj se gre za osebe z najnižjimi dohodki, varstveni dodatki pa se morejo po smrti vrniti državi. Večina oseb ne želi obremenjevati svojih otrok. Sama kraja denarja in financiranje voluharjev. Naj raje naročnino RTV preusmerijo v upokojence, da bodo meli vsaj za 100g kave. Predlagam, da se odpre referendum, mislim da podpise ni treba zbirat, ker bi podpisalo sigurno preko 70% državljanov RS in se uvede vprašanje RTV naročnina DA / NE in samostojna odločitev plačila glede na izbrani paket ponudnikov. Naj RTV služi z reklamami in podobno, kot vsi ostali SLO programi. Te možnosti so v tej tehnologiji možne in si ni treba zatiskati oči, da plačujemo vsem zaposlenim na RTV mi državljani (zaposlenih je cca 2400), koliko je zaposlenih na POP TV oziroma pri drugih ponudnikih in dobesedno pobirajo drobtine? Glede na vse prebrane diskusije na vaši spletni strani, bo verjetno odgovor isti kot pri ostalih. Ne rabite opisovati po zakonu tem in tem, po členu itd.. Napišite konkretni odgovor, zakaj plačujemo če ne gledamo! Naj mi izbrišejo kanale RTV iz televizije, jo ne gledam. Naj pride revizija RTV kadarkoli pogledat skozi okno če gledam RTV. Zanimivo bi bilo zastavljeno vprašanje posredovati na višje šodišče izven Slovenije.

21 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T Tine Papler 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


2. 8. 2016

Odziv Ministrstva za kulturo

Obveznost plačevanja RTV prispevka izhaja iz javne službe, ki jo RTV Slovenija opravlja na področju radijske in televizijske dejavnosti ter njene vloge na področju javne obveščenosti. RTV Slovenija (ime je nekoliko zavajajoče) ne izvaja zgolj radijske in televizijske dejavnosti, temveč tudi multimedijsko dejavnost ter opravlja bistveno širšo funkcijo na področju kulture in medijev. Lahko rečemo, da je RTV Slovenija osrednja ustanova na področju kulture, saj skladno z ZRTVS-1 skrbi za ohranjanje kulturne identitete in jezika ter med drugim zagotavlja kakovostno produkcijo igranega programa (filmi in druga avdiovizualna dela), s posebnim poudarkom na programu, ki je namenjen otrokom, mladostnikom ter starostnikom. Skladno s statutom pa RTV Slovenija skrbi tudi za koncertno (Simfonični orkester RTV Slovenija, Big band RTV Slovenija ter Komorni, Mladinski in Otroški zbor RTV Slovenija) in založniško dejavnost. Posebej pomembno nalogo pa ima RTV Slovenija tudi na področju izvajanja programskih vsebin, ki so namenjene slepim in slabovidnim ter gluhim in gluhonemim v njim prilagojenih tehnikah ter pri obravnavi z invalidi in drugimi ranljivimi družbenimi skupinami povezanih vsebin (obveznosti so podrobno opredeljen v 4. členu ZRTVS-1).

V primeru, da bi odločitev glede plačila RTV prispevka prepustili uporabnikom oziroma da bi RTV prispevek plačevali zgolj tisti, ki njene programe gledajo in poslušajo, RTV Slovenija ne bi mogla izvajati javne službe v obsegu, ki je določen z ZRTVS-1. Na ta način bi bil okrnjen javni interes na področju medijev ter znatno okrnjena pravica do javnega obveščanja in do obveščenosti. RTV Slovenija bi morala vtem primeru pridobiti sredstva iz drugih virov bodisi iz državnega proračuna bodisi od oglaševalcev, vendar pa bi se tako znatno povečala tveganja za posege v njeno programsko neodvisnost in organizacijsko avtonomijo, kar bi bilo po mnenju ustavnega sodišča nedopustno.

Glede predlagateljevega stališča, da bi oprostitev plačila RTV prispevka veljala za osebe z najnižjimi dohodki in ne bi bila na vezna na socialnovarstvene prejemke, zaradi strahu pred tem, da bo država po njihovi smrti uveljavljala vračilo prejete socialne pomoči od njihovih dedičev, pa pojasnjujemo, da je Oprostitev plačila RTV prispevka vezana socialnovarstveno zakonodajo, saj se z ZRTVS-1 ni želelo posegati na to področje in ustvarjati novih socialnovarstvenih kategorij. Socialno ogroženost se dokazuje z pravnomočno odločbo organa, ki ugotavlja upravičenost do denarne pomoči oziroma denarnega dodatka, zato ker RTV Slovenija ne more izvajati ukrepov na področju socialnega varstva in ugotavljati stopnje socialne ogroženosti zavezancev za plačilo RTV prispevka. Če bi RTV Slovenija sama ugotavljala socialno ogroženost zavezancev za plačilo RTV prispevka, bi to pomenilo, da bi za ta namen morala zagotoviti posebno službo, ki bi samo še povečala stroške njenega delovanja in s tem tudi višji RTV prispevek.

Priloge:

Komentarji