Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog za brezplačne antibiotske, antibakterijske kreme za otroke

3549 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

Predlagam, da se vse antibakterijske kreme oz. kreme, ki vsebujejo antibiotik, dobijo za otroke na zeleni recept, torej da teh zdravil ni potrebno plačati.

Pojavlja se veliko okužb na koži, v ustni votlini, ki jih je potrebno zdraviti s temi kremami, ki vsebujejo antibiotik. Vse te antibakterijske kreme je sedaj potrebno plačati v celoti. So zelo drage in stane ena tubica od 10 do 15 EUR. Če je zdravljenje otrok po mednarodni konvenciji o otroških pravicah pravica otrok, potem mora biti tudi ta način zdravljenja brezplačen. Če dobimo sirup, tabletke, ki vsebujejo antibiotik brezplačno, ni jasno, zakaj je potrebno mazila, ki vsebujejo antibiotik, plačati.

Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije sem na svoje vprašanje, zakaj antibakterijske kreme za otroka niso brezplačne, dobila naslednji odgovor:

»..za otroke in odrasle je razvrščenih veliko zdravil. Stroka je odločila, da za norice ne pomaga nobeno specifično zdravilo, zato nobeno ni krito. Tudi protibakterijske kreme niti za otroke niti za odrasle niso krite.

Doslej še nismo prejeli predloga dermatološke stroke, da bi bilo potrebno ta zdravila kriti iz javnih sredstev.«

Sama menim, da bi predlog lahko posredovali otroški zdravniki.

13 glasov

7 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Marija Krajnc 68 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


25. 10. 2016

Odziv Ministrstva za zdravje

Razvrščanje zdravil pri nas na podlagi Pravilnika o razvrščanju zdravil na listo (UL RS št.35/13) izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Pravilnik ureja način, postopek in merila za razvrstitev posameznega zdravila.

Navajamo 1. člen omenjenega pravilnika: "Zavod razvršča zdravila na listo zdravil, prerazvršča zdravila z ene liste zdravil na drugo listo, izloča zdravila z liste zdravil, določa omejitev predpisovanja ali izdajanja posameznega zdravila in določa terapevtske skupine zdravil na podlagi strokovnega mnenja komisije za razvrščanje zdravil na listo zdravil iz 32. člena tega pravilnika."

V Pravilniku, so navedena merila za razvrščanje in merila za nerazvrščanje zdravil na listo, pri čemer so strokovni oz terapevtski kriteriji, ki jih na podlagi predloženih dokazov presoja Komisija za razvrščanje, zagotovo najpomembnejši.

V Pravilniku o razvrščanju zdravil na listo je v 16. členu (merila za nerazvrščanje) določeno:

"Ne glede na 5. člen tega pravilnika na listo zdravil ne morejo biti razvrščena zdravila, ki:

  • ne izkazujejo enake ali dodane vrednosti v terapevtskem ali ekonomskem smislu v primerjavi z zdravili v isti terapevtski skupini, ki so že razvrščena na listo zdravil, ali
  • se uporabljajo za blažitev simptomov oziroma zdravljenje stanj, ki so z javnozdravstvenega vidika manj pomembna, ali
  • se uporabljajo pri obravnavi stanj, ki jih je mogoče urediti ali pozdraviti zgolj s spremenjenim načinom življenja."
  • Protibakterijske kreme res niso razvrščene na pozitivno listo, kot so vam odgovorili iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje, saj niso prejeli predloga dermatološke stroke o razvrstitvi.

    Na spletnem naslovu www.cbz.si, ki je javno dostopna baza zdravil, lahko dobite vse podatke o dostopnosti zdravil v RS, njihovi razvrstitvi na listo, vključuje tudi strokovne informacije in ceno.

    Komentarji