Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Prekinitev pristopnih pogajanj s Turčijo

3791 OGLEDOV 1 KOMENTAR

Predlagam takojšnjo prekinitev pristopnih pogajanj s Turčijo glede vstopa v Evropsko unijo. V Turčiji se po petkovem zrežiranem državnem udaru dogajajo masovne kršitve človekovih pravic. Med drugim se dogajajo poniževanja, pretepanja, mučenja in obglavljanja zajetih vojakov, ki so bili ne po svoji volji udeleženi v zrežiranem državnem udaru. Obeta se celo ponovna uvedba smrtne kazni, ki bi jo izvršili na preko 6.000 zajetih osebah, med katerimi so tudi civilisti. Takšne države v Evropsko unijo ne bi smeli sprejeti.

12 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Marjan Bizilj 85 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


11. 10. 2016

Odziv Ministrstva za zunanje zadeve

Vlada Republike Slovenije je odločna zagovornica širitve EU kot pomembnega geopolitičnega instrumenta EU in enega najmočnejših vzvodov za krepitev politične in gospodarske stabilnosti ter varnosti. EU perspektiva oz. pristopne pogajanja spodbujajo in usmerjajo države kandidatke in potencialne kandidatke v sprejemanje ustreznih reform ter demokratičnih norm in standardov, ki jih zastopa EU. Glede na pomen politične-, gospodarske in varnostne stabilnosti naše soseščine bo Vlada RS tudi v prihodnje podpirala EU perspektivo ter ambicije držav Zahodnega Balkana in Turčije za članstvo v EU.

Dejansko približevanje Turčije, kakor tudi drugih držav kandidatk in potencialnih kandidatk, Evropski uniji je odvisno od njihovega lastnega napredka oz. izpolnjevanja kriterijev in zahtev iz pogajalskega okvirja in spoštovanja pogodbenih obveznosti do EU.

Kot je znano sta v okviru EU pristopnih pogajanj še posebej pomembni pogajalski poglavji 23 - Pravosodje in temeljne pravice ter 24 - Pravica, svoboda in varnost. Odprtje obeh poglavij bi EU omogočilo konkretnejše postavljanje mejnikov in bolj sistematično naslavljanje pomanjkljivosti v napredku Turčije na teh ključnih področjih. Slovenija zato meni, da bi bilo koristno, da se poglavji čim prej odpreta. S tem v zvezi namerava Evropska komisija državam članicam v "kratkem predstaviti poročilo o usklajenosti zakonodaje Turčije s pravnim redom EU teh poglavjih ter predlagati nadaljnje korake v smeri odprtja obeh poglavij.

Ministrstvo za zunanje zadeve je v izjavi za javnost strogo obsodilo poskus vojaškega prevrata v "noči od 15. na 16. julija. letos in izrazilo podporo demokratično izvoljeni vladi ter demokratičnim in zakonitim institucijam. Hkrati je bil poudarjen pomen doslednega spoštovanja in zagotavljanja vladavine prava in človekovih pravic pri uveljavljanju legitimne oblasti, reda in miru v Turčiji po poskusu vojaškega prevrata 22. julija, ob prejemu obvestila generalnega sekretarja Sveta Evrope o prejeti notifikaciji Turčije. o derogaciji njenih obveznosti iz Evropske konvencije o človekovih pravicah .(EKČP) na podlagi 15. člena, je Ministrstvo za zunanje zadeve v ponovni izjavi za javnost izrazilo obžalovanje nad to odločitvijo Turčije. Ob tem je opozorilo, da v skladu z drugim odstavkom 15. člena ni mogoče derogirati pravic iz 2. člena (pravica do življenja), kakor tudi ne iz 3. člena (prepoved mučenja), prvega odstavka 4. člena (prepoved suženjstva) ter 7. člena (ni kazni brez zakona) EKČP, Z derogacijo, ki je v sami osnovi namenjena ohranjanju vladavine prava in temeljnih človekovih pravic, konvencija v Turčiji ne preneha veljati. Turčija Svet Evrope redno obvešča o sprejetih ukrepih po poskusu državnega prevrata. Od 29. avgusta do 6. septembra2016 je, Turčijo obiskal tudi Odbor Sveta Evrope za preprečevanje mučenja. S poročilom o obisku bo Turčija seznanjena predvidoma novembra.

Od Turčije, kot dolgoletne članice Sveta Evrope in kandidatke za članstvo v EU, Slovenija nedvomno pričakuje visoko raven spoštovanja človekovih pravic, vključno s svobodo izražanja ter svobodo medijev, kot to določa EKČP. Slovenija v skladu s svojo politiko človekovih pravic ostro nasprotuje smrtni kazni kjerkoli na svetu in s pozornostjo spremlja morebitne korake v smeri uvedbe leta v Turčiji.

Priloge:

Komentarji