Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Posebni pogoji prodaje na namenskih prodajnih/storitvenih mestih (Pošta, črpalke, ...)

4155 OGLEDOV 15 KOMENTARJEV

Predlagam, da se določi poseben pogoj, pod katerim lahko podjetja, ki se ukarjajo z namensko dejavnostjo, prodajajo storitve ali blago, ki ni v sklopu le-te.

1. primer: Pošta naj bi prvenstveno vršila poštne storitve. Ker ob tem prodaja vse od srečk do predplačniških kartic za telefonijo, igrač, sveč... mora uporabnik ki je npr. prišel prevzeti pošiljko čakati vse, ki pred njim plačujejo položnice, kupujejo igrače...

2. primer: Bencinska črpalka. Natočil si gorivo, plačal bi in odpeljal. Čakaš v vrsti ker pred teboj nekomu strežejo tople sendviče, izbira pornografske kasete, plačuje loterijski listek...

Razlaga: Uporabnik je pri tovrstni storitvi prisiljen v uporabo lokacije. Priporočene pošiljke ne more prevzeti ali oddati v konkurenčni poslovalnici. Goriva v vozilo ne more natočiti drugje kot na črpalki.

V kolikor želi tovrstni ponudnik v dejavnost dodati ponudbo ostalih produktov in storitev, naj za to ima odprta posebna okenca, ali pa naj ima uporabnik, ki želi le osnovno storitev, prednost pred ostalimi. Ne pa, da ob sedmih okencih delata dva in oba sta univerzalna.

Ker v kolikor se to zakonsko ne omeji, bodo kmalu loto in vplačila položnic izvajali na okencih občine, javne uprave in cestninskih postajah.

18 glasov

9 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T T..K... 3 predlogi
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 10. 2016

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Uvodoma naj pojasnimo, da sodi prodaja goriva na bencinskih črpalkah v trgovinsko dejavnost in ne predstavlja neke posebne namenske dejavnosti, kot npr. lekarne ali pošta. Skladno z Zakonom o trgovini ZT-1 (Uradni list RS, št.24/08, 47/15), ki ureja trgovinsko dejavnost, predstavlja notranji (zaprti) del bencinske črpalke poslovni prostor (prodajalno), kjer se opravlja prodaja na drobno. Zakon ne določa asortimana blaga, ki se lahko prodaja v posamezni prodajalni, zato se trgovec ob predpostavki, da so izpolnjeni vsi pogoji, ki so določeni z drugo zakonodajo (področje varnosti in higiene živil, prepoved prodaje tobaka in alkohola mladoletnim itd.) lahko samostojno odloči, katero blago bo poleg goriva še ponudil potrošnikom.

V primeru prodaje različnega blaga na pošti gre za dodatno dejavnost, ki jo Pošta Slovenije skladno z ustanovitvenim aktom opravlja poleg svoje osnovne dejavnosti, to je dejavnosti javne pošte. V tem primeru morajo biti poleg ustrezne registracije izpolnjeni vsi pogoji, ki jih predpisuje Zakon o trgovini in Pravilnik o minimalnih tehničnih pogojih za opravljanje trgovinske dejavnosti.

S predlogom se predlaga dodatne oziroma posebne pogoje prodaje na nekaterih prodajnih mestih., kot sta bencinska črpalka in pošta. Skladno z veljavno zakonodajo je prodaja blaga ob izpolnjevanju določenih pogojev dovoljena in vsako omejevanje oziroma zahteva po posebnih prodajnih pogojih za določena prodajna mesta bi pomenilo poseganje v pravico do svobodne gospodarsko pobude, ki je gospodarskim subjektom zagotovljena z Ustavo RS. Dodatna regulacija ob veljavni zakonodaji, ki zagotavlja tudi nadzor in sankcije za kršitelje, ni potrebna.

Glede na obrazloženo menimo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Priloge:

Komentarji