Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Uvedba električnih paralizatorjev v policiji

3393 OGLEDOV 44 KOMENTARJEV

Policija se na moč trudi, da bi se z novim Zakonom o policiji uzakonila tudi uporabo električnih paralizatorjev. Policija se pri tem sklicuje tudi na varnost storilcev kaznivih dejanj, ki bodo pri uporabi paralizatorja bistveno manj ogroženi kot sedaj, ko ima policija na voljo le strelno orožje. Po drugi strani pa seveda obstaja strah, da bo s strani policije prihajalo do množičnih zlorab tega pripomočka, kot se to npr. dogaja v Ameriki. Menim, da je rešitev zelo preprosta. Paralizator naj se uvede, s tem, da se ga obravnava kot strelno orožje v skladu z 52. členom Zakona o policiji in ne le kot sredstvo za pasivizacijo. Vsako uporabo paralizatorja mora torej obravnavati posebna komisija in v primeru zlorabe sledi tudi kazenska ovadba policista, žrtev pa lahko policista odškodninsko toži. Zloraba električnega paralizatorja naj se šteje za povzročitev hude telesne poškodbe oz. uboj, če je posledica uporabe smrt. Če Policija nima fige v žepu, potem bo to zanjo popolnoma sprejemljiv predlog.

16 glasov

6 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR A ahac36 nuncij 147 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 11. 2016

Odziv Ministrstva za notranje zadeve

Policist ima na podlagi zakonskih določb možnost represivnega ukrepanja in izbire med različnimi prisilnimi sredstvi. Izbira temelji glede na način ali sredstvo napada oz. upiranja, vedno pa izbira med tistimi, s katerimi bo zagotovil izvedbo policijske naloge z najmanjšimi posledicami za osebo, zoper katero jih bo uporabil. Pri tem pa trenutno obstaja delna praznina med palico in strelnim orožjem, saj policisti (razen vodnikov službenih psov) nimajo ustreznega prisilnega sredstva, s katerim bi lahko z varne razdalje učinkovito obvladali osebo, ki se aktivno upira z orožjem ali nevarnim predmetom in policistom preprečuje izvedbo naloge, policisti pa bi električni paralizator uporabili za obvladanje takšnega upiranja še preden bi prišlo do napada nanje. Gre za primere, ko je neposredno ogrožena varnost policista ter drugih oseb in jih je težko preprečevati ali obvladovati brez uporabe primernih prisilnih sredstev. Policisti v opisanih primerih še nimajo zakonskih pogojev za uporabo strelnega orožja, uporaba ostalih prisilnih sredstev pa bi lahko bila neučinkovita, neuspešna ali celo nevarna.

Poleg relativno varne uporabe električnega paralizatorja, glede na pričakovano posledico pri osebi, je njegovo uporabo mogoče najbolje nadzorovati, česar za vsa ostala prisilna sredstva ne moremo zagotavljati. Električni paralizator omogoča preverjanje časa uporabe in časa trajanja delovanja ter drugih pomembnih podatkov o njegovi uporabi, saj se vsaka aktivnost shranjuje v programski opremi naprave, vanjo pa nepooblaščena oseba ne more posegati. Poleg tega po izstrelitvi elektrod mesto izstrelitve "označi" s t. im. konfeti, oz. lističi, ki so do izstrelitve spravljeni v kartuši, predlog zakona pa celo določa, da bodo morali biti električni paralizatorji, ki bi jih uporabljali policisti, opremljeni z video kamerami, s katerimi se bo snemal postopek policista. Na ta način je mogoča popolna kontrola in preprečevanje zakrivanja vsakršne neupravičene ali celo zlonamerne uporabe.

Predlog zakona tudi določa, da bi vsako uporabo preučila in ocenila posebna komisija. Strinjamo pa se, da se tako kot to velja za ostale primere zlorabe policijskih pooblastil (tudi prisilnih sredstev), tudi v primeru električnega paralizatorja kazensko preganja tiste, ki napravo zlorabijo.

Menimo, da so predlagani pogoji za uporabo električnega paralizatorja realni, saj omogočajo varnejše ukrepanje policistov v določenih situacijah. Električni paralizatorji zaradi določenih omejitev kot so razdalja uporabe, natančnost zadetkov, omejitve, če je oseba oblečena v debelejša oblačila…, ne morejo biti nadomestilo za uporabo strelnega orožja.

Podrobna obrazložitev razlogov za uvedbo električnega paralizatorja sta poleg predloga zakona dostopna na e-demokraciji.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 25. 8. 2016 | 10:07:54

Uvedba električnih paralizatorjev v policiji

Policija se na moč trudi, da bi se z novim Zakonom o policiji uzakonila tudi uporabo električnih paralizatorjev. Policija se pri tem sklicuje tudi na varnost storilcev kaznivih dejanj, ki bodo pri uporabi paralizatorja bistveno manj ogroženi kot sedaj, ko ima policija na voljo le strelno orožje. Po drugi strani pa seveda obstaja strah, da bo s strani policije prihajalo do množičnih zlorab tega pripomočka, kot se to npr. dogaja v Ameriki. Menim, da je rešitev zelo preprosta. Paralizator naj se uvede, s tem, da se ga obravnava kot strelno orožje v skladu z 52. členom Zakona o policiji in ne le kot sredstvo za pasivizacijo. Vsako uporabo paralizatorja mora torej obravnavati posebna komisija in v primeru zlorabe sledi tudi kazenska ovadba policista, žrtev pa lahko policista odškodninsko toži. V kazenski zakonik naj se doda še določba, da uporaba električnega paralizatorja pomeni hudo telesno poškodbo oz. uboj, če je posledica uporabe smrt. Če Policija nima fige v žepu, potem bo to zanjo popolnoma sprejemljiv predlog.

Komentarji