Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ukinitev delavnic na zavodu za zaposlovanje

3902 OGLEDOV 11 KOMENTARJEV

Moj predlog je , da se enostavno ukinejo te delavnice ker je škoda denarja naj se ta denar porabi za kaj bolj pametnega.

24 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR T toxico 82 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


7. 11. 2016

Odziv Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Analiza veljavne ureditve področja

Na podlagi Zakona o urejanju trga dela je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (v nadaljevanju: ministrstvo) prvič v letu 2012 ter drugič v letu 2016 na podlagi Javnega razpisa za podelitev koncesije za opravljanje storitev za trg dela podelilo koncesije za opravljanje storitev za trg dela in sicer storitve vseživljenjske karierne orientacije. V letu 2016 je bilo podeljenih 15 koncesij po posameznih območnih službah Zavoda RS za zaposlovanje na področju celotne Slovenije in sicer za obdobje treh let (od 2016 do 2018).

Storitev vseživljenjske karierne orientacije po navedenem javnem razpisu obsega izvedbo treh različnih tipov delavnic, in sicer delavnice tipa C1 (Kariera po petdesetem), tipa C (Učinkovit nastop na trgu dela) in tipa D (Svetovalnica). Namen delavnic je izboljšanje zaposlitvenih možnosti brezposelnih oseb na trgu dela, prepoznavanju njihovih kompetenc, znanj, veščin, prepoznavanju in tudi odpravljanju morebitnih ovir, ki jim otežujejo ponoven vstop na trg dela. Udeleženci spoznajo, kako nastopati na trgu dela, kaj je skriti trg dela, ustvarjanje socialne mreže, skratka učijo se veščin, ki jim pripomorejo k iskanju zaposlitve.

Delavnice se med seboj razlikujejo tako po vsebini kot tudi po času trajanja, skladno s tem pa so namenjene različnih ciljnih skupinam brezposelnih oseb. Delavnica tipa C1 je namenjena brezposelnim osebam, starejšim od 50 let in traja štiri dni. Delavnica tipa C2 je namenjena neposredno zaposljivim osebam, pri katerih ni bilo zaznati večjih ovir pri iskanju zaposlitve, trajanje delavnice je šest dni. Najobsežnejša je delavnica tipa D, ki traja približno en mesec in je namenjena dolgotrajno brezposelnim, ki se v prvih dvanajstih mesecih po prijavi v evidenco brezposelnih oseb niso uspele zaposliti ter potrebujejo pomoč pri motiviranju in aktivaciji, podporo pri spreminjanju stališč, ki jih ovirajo pri aktivnem iskanju zaposlitve in pri premagovanju situacijskih ovir.

Analiza predloga in razlogi za njegovo (ne)primernost

Brezposelne osebe se po izgubi službe nemalokrat soočajo z različnimi stiskami. Vključenost v različne aktivnosti, tudi delavnice, jim pomaga ne le pri lažjemu vključevanju na trg dela, pač pa tudi pri premagovanju teh stisk, pri večanju njihove samopodobe in ne nazadnje, vključenost jim pomaga, da ostanejo v stiku s trgom dela. Z njihovo morebitno ukinitvijo ali zmanjšanjem obsega bi bila brezposelnim odvzeta dragocena pomoč pri njihovi ponovni aktivaciji na trgu dela. Tudi odzivi udeležencev, ki jih ministrstvo pridobiva med nadzori nad izvajanjem ter med redno komunikacijo z izvajalci kažejo, da so le-ti z delavnicami in njihovo vsebino zadovoljni. Na delavnicah pridobivajo dragocena nova znanja o vključevanju na trg dela, poleg tega pa obiskovanje delavnic za marsikoga izmed vključenih predstavlja pomembno motivacijo za ponovno aktivacijo iskanja zaposlitve.

Ministrstvo je na podlagi izkušenj prvega obdobja izvajanja v novem javnem razpisu spremenilo in prilagodilo vsebino delavnic, bistveno skrajšalo trajanje delavnice tipa D ter večji poudarek namenilo individualni obravnavi, s čimer je delavnice še bolj približalo udeležencem ter jih prilagodilo njihovim potrebam.

Podatki prejšnjega obdobja izvajanja od 2012 – 2015 kažejo, da se je v povprečju zaposlilo okoli 35 % udeležencev, od tega največ udeležencev šestdnevne delavnice Učinkovit nastop na trgu dela in sicer kar 46 %. Stopnja zaposlenosti po zaključku delavnice Kariera po 50 je bila 27 %, stopnja zaposlenosti po zaključku Svetovalnice pa 33 %. Prav tako je bilo s primerjavo kontrolnih skupin ugotovljeno, da so se s pomočjo delavnic bolje zaposlovali dolgotrajno brezposelni, starejši in tisti brezposelni, ki imajo več ovir pri zaposlovanju.

Izvajanje delavnic na podlagi novega javnega razpisa za obdobje 2016 – 2018 se je pričelo v mesecu juniju, zato s podatki glede zaposlitev v letošnjem letu v tem trenutku še ne razpolagamo.

Glede na zgoraj navedeno menimo, da je izvajanje delavnic vseživljenjske karierne orientacije dobrodošel in dragocen ukrep pomoči države pri doseganju zaposlitvenih ciljev brezposelnih oseb. Udeležba na delavnici prinese marsikatero uporabno informacijo, ki brezposelni osebi lahko pomaga na poti do zaposlitve.

Priloge:

Komentarji