Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Boljši opisi dražb na sodišču

2580 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Sodišča objavljajo javne dražbe na spletni strani sodisce.si. Tam so objavljene javne dražbe ter rubeži nepremičnin in premičnin.

Opisi nepremičnin so zelo skopi saj je opisan ID nepremičnine preko katerega se velikokrat ne najde te nepremičnine.

Sodišče bi moralo vsaj z enim stavkom opisati, kaj nepremičnina v naravi predstavlja in na katerem naslovu se nahaja.

S tem bi lahko pridobili več mogočih dražiteljev oz. kupcev. Trenutno na teh dražbah kupujejo le poznavalci. Torej če želi sodišče prodati nepremičnino, naj možnim kupcem olajša nakup.

S tem pridobi možni kupec ter tudi dolžnik, saj bi bilo več možnih kupcev in s tem tudi možna višja cena.

Sodišča morajo postati bolj odprta in prijazna do kupcev. Trenutno so informacije o dražbah težko dosegljive.

25 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M mr M 11 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


18. 10. 2016

Odziv Ministrstva za pravosodje

Po veljavnem Zakonu o izvršbi in zavarovanju (Uradni list RS, št. 3/07 – uradno prečiščeno besedilo, 93/07, 37/08 – ZST-1, 45/08 – ZArbit, 28/09, 51/10, 26/11, 17/13 – odl. US, 45/14 – odl. US, 53/14, 58/14 – odl. US, 54/15 in 76/15 – odl. US.) sodišče objavi odredbo o javni prodaji nepremičnine na spletni strani sodišča (181. člen ZIZ). Odredba o prodaji vsebuje pogoje za prodajo nepremičnine, navedeni pogoji pa morajo vsebovati tudi natančnejši opis nepremičnine (184. člen ZIZ).

Pravilnik o opravljanju službe izvršitelja (Uradni list RS, št. 18/03, 83/06, 59/11 in 35/16; v nadaljevanju: pravilnik) določa, da izvršitelj razglasi javno dražbo premičnin z oklicem na spletni strani sodišča. V oklicu javne dražbe mora izvršitelj določiti tudi vrsto in opis stvari, ki se bodo prodajale (89. člen).

Tudi na Ministrstvu za pravosodje ugotavljamo, da z objavo odredbe o javni prodaji nepremičnine ali oklica javne dražbe premičnin na spletni strani sodišča, potencialni kupci ne dobijo dovolj informacij in menimo, da je možno in potrebno v izvršilnem postopku v večji meri izkoristiti možnosti elektronske prodaje premičnin in nepremičnin. Strinjamo se s predlagateljem, da so informacije o dražbah premalo dosegljive, z možnostjo vpogleda v natančnejši opis nepremičnin in premičnin, ki se prodajajo v izvršilnem postopku, pa bi dosegli širši krog dražiteljev.

Ena izmed predvidenih rešitev v okviru sprememb Zakona o izvršbi in zavarovanju, ki jih pripravljamo na Ministrstvu za pravosodje, je tudi ureditev zakonske podlage za elektronske dražbe, tako glede premičnin kot nepremičnin. V zvezi s tem načrtujemo, da bi omogočili lažji dostop do cenitvenih poročil v izvršilnih postopkih tako, da se omogoči elektronski vpogled v takšne cenitve. Ko bodo sprejete ustrezne normativne podlage, pa bo seveda treba vzpostaviti in oblikovati spletno stran za elektronske dražbe, ki bo potencialnim dražiteljem omogočala na enem mestu pridobiti čim več informacij o predmetu javne dražbe. Na ta način se bo omogočilo sodelovanje širšega kroga dražiteljev, kar zagotovo poveča uspešnost prodaje in dosego višje cene, kar je v interesu tako upnika kot dolžnika.

Priloge:

Komentarji