Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba pravilnika o umerjanju kalorimetrov

5015 OGLEDOV 5 KOMENTARJEV

Predlagam, da se pravilnik o umerjanju merilnikov-kalorimetrov spremeni in sicer iz sedanjih 5 let, na nedoločen čas, oziroma po potrebi. Zakaj je treba umerjati nekaj, kar še vedno deluje točno, saj stanovalci prvi opazimo, če pride do odstopanj pri porabi oziroma obračunu toplotne energije. Strošek umerjanja ali zamenjave merilnika toplote sploh ni nizek, za merilnike pa upam, da niso tako slabe kakovosti, da že po 25 mesecih svojega delovanja (toliko se približno ogrevamo v 5 letih), ne kažejo več pravilne porabe toplote. Torej jih umerjamo ali zamenjamo na predlog uporabnikov, ne na predlog pravilnika.

13 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M macca 6 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


13. 12. 2016

Odziv Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Meroslovne zahteve za merilnike toplotne energije so predpisane s Pravilnikom o merilnih instrumentih, ki povzema Direktivo 2014/32/EU Evropskega parlamenta in Sveta z dne 26. februarja 2014 o harmonizaciji zakonodaj držav članic v zvezi z dostopnostjo merilnih instrumentov na trgu. Omenjeni pravilnik poleg navedenega določa, da je potrebno vsakih 5 let preveriti ali merilniki toplotne energije v uporabi, še izpolnjujejo predpisane meroslovne zahteve.

S predlogom 7788-262 se predlaga, da se redno overjanje iz sedanjih 5 let spremeni na nedoločen čas oziroma po potrebi. Predlagatelj se sprašuje o razlogih za overjanje, saj naj bi bili stanovalci prvi, ki opazijo, če pride do odstopanj pri porabi oziroma obračunu toplotne energije. Strošek overitve ali zamenjave merilnika toplote ni nizek, merilniki pa naj ne bi bili tako slabe kakovosti, da že po 25 mesecih svojega delovanja (toliko približno traja ogrevanje v 5 letih), ne kažejo več pravilne porabe toplote.

Navedeno preverjanje v obliki rednih petletnih overitev je nujno potrebno, saj so merilniki toplotne energije elektronske merilne naprave, katerih deli so podvrženi tako mehanski obrabi, kot lezenju in staranju zaradi okoljskih in elektromagnetnih motenj.

Z izvajanjem rednih overitev merilnikov toplotne energije tako zagotavljamo točne in zanesljive meritve. Cena toplote je relativno visoka, zato lahko na osnovi podatkov o povprečni porabi toplotne energije v gospodinjstvih in ceni overitve merilnikov - kalorimetrov ter roka redne overitve izračunamo, da je strošek overitve povsem upravičen strošek. Strošek overitve je fiksen in znan vnaprej (npr., trenutno znaša okoli 8 EUR na leto).

Overitvena perioda za merilnike toplotne energije v Sloveniji je povsem primerljiva z ureditvami v drugih članicah EU. Tako je npr. rok overitve v ZRN, Avstriji, Švici, Poljski in na Hrvaškem 5 let, na Češkem, Slovaškem in Madžarskem pa 4 leta.

Pričakovati je, da bo cena energije rasla neprimerno hitreje kot cena overitve (in tudi kot cena samih merilnikov), zato menimo, da redno overjanje merilnikov toplotne energije zagotavlja točen, zanesljiv in pošten obračun stroškov na tem področju.

Priloge:

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 18. 9. 2016 | 21:02:34

SPREMEMBA PRAVILNIKA O UMERJANJU KALORIMETROV

Komentarji