Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Konsolidacija omejitev hitrosti na stari cesti LJ-Vrhnika

7258 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Pozdravljeni,

kdor se dnevno ali občasno vozi po STARI CESTI Ljubljana-Vrhnika verjetno ve, o čem govorim. To je verjetno najgosteje posejana cesta s hitrostnimi omejitvami 50 in 70, ki se izmenjujejo na tako kratkih odsekih, da marsikje že težko pospešiš na 70, ko ponovno naletiš na omejitev 50, nakar v nadaljevanju že vidiš naslednja dva znaka, enega za 70 in naslednjega za 50.

Teh izmenjevanj 50/70 je na celotni trasi več kot 20, kar je po mojem mnenju popoln nesmisel. Tudi vozniki bentijo nad tem neprestanim izmenjevanjem omejitve hitrosti.

Predlagam, da se naredi nova študija in konsolidira hitrostno omejitev na večjem delu trase na 60 ali 70 km/h in sicer:

- V smeri iz Brezovice proti Vrhniki se omejitev 50 konča s tablo konec Brezovice

- SPREMEMBA: od tu naprej pa do Sinje Gorice pred Vrhniko naj velja omejitev 60 (ali 70, odvisno od študije), oznake krajev pa naj se prekvalificirajo iz obstoječih s črno obrobo v nove brez obrobe in z dodatnim znakom s hitrostno omejitvijo 60 (ali 70, odvisno od študije). Hitrost 60 ali 70, ki jo omenjam v tej alineji, naj bo po celotni trasi te alineje ENAKA, torej 60 ALI 70. Morebitna omejitev na 50 po celotni trasi se mi v vseh vremenskih razmerah zdi prenizka, kajti trasa je pregledna, cesta široka in lepo opremljena, urejena z dovolj prostora za pešce in kolesarje izven voznega dela cestišča. Zato predlagma pač razmislek o enotni omejitvi 60 ali celo 70 km/h na celotnem delu med Brzovico in Sinjo Gorico pred Vrhniko.

- Od Sinje Gorice pa do Vrhnike naj pa velja omejitev 50, kot velja že sedaj.

17 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Andrej Pirman 13 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


5. 12. 2016

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Na državni cesti R2-409, odseku 0300 Brezovica – Vrhnika je prometna ureditev, ki se nanaša na omejitev hitrosti vozil izredno zahtevna saj preštevilna signalizacija dejansko ne omogoča normalnega procesa percepcije posameznega prometnega znaka.

Med koncem naselja Brezovica in začetkom naselja Drenov Grič, torej izven naselij se zaradi prehodov za pešce in kolesarje menjava največja dovoljena hitrost med 50 in 70 km/h, znotraj naselja Log je na delu ceste hitrost omejena na 70 km/h, kljub temu, da pogoji za takšno hitrost niso povsod izpolnjeni. Na območju Lukovice pri Brezovici ostaja možnost za označitev naselja s prometno signalizacijo, vendar se s strani občine izpostavlja vzdrževanje prometnih površin in naprav, ki so v funkciji naselja.

Ob analizi omenjene problematike ter dokončne uskladitve z Občino Log – Dragomer bo upravljavec ceste, na tem odseku državne ceste preuredil prometno ureditev in sicer:

  • na delih cest izven naselij, kjer je sedaj omejitev hitrosti 50 oz. 70 km/h, bo omejitev hitrosti poenotena na 60 km/h,
  • v območju naselja Log bo odstranjena prometna signalizacija, ki omogoča največjo dovoljeno hitrost 70 km/h,
  • naselje Lukovica se ne označi s predpisanimi prometnimi znaki, sedanja omejitev hitrosti 50 km/h pa se spremeni na 60 km/h.

Sprememba prometne ureditve na obravnavanem odseku državne ceste bo s strani Direkcije RS za infrastrukturo izvedena v najkrajšem možnem času, oziroma takoj po dokončni uskladitvi predloga z Občino Log – Dragomer.

Priloge:

Komentarji