Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Ocenjevanje varnosti in ustreznosti cest

3467 OGLEDOV 12 KOMENTARJEV

Pred časom sem o slabem stanju cestišča, kjer se dnevno vozim, obvestil policijo in jih opozoril na ogrozenost udeležencev v prometu ter nastajajočo škodo na vozilih. Odgovot policije je bil, da je cesta resnično dotrajana. Ko sem jih nato povprašal, komu so to še sporočili in kaj to pomeni za varnost, pa je bilo vse tiho. Zgodilo se ni nič, cesta je danes enaka oziroma še slabša kot takrat. To se mi zdi nedopustno, zato zahtevam, da se vzpostavi ocenjevanje cestišč s strani več različnih institucij (morda policije, AMZS in Agencije za varnost prometa). V primeru, da je kumulativna / povprečna ocena nižja od neke mejne vrednosti, MORA lastnik (država, občina) v roku 6-ih mesecev cestišče obnoviti vsaj do te mere, da ocena ne bo več pod pragom sprejemljivosti. Sedanje stanje, ko lastnik dopušča slabšanje prometne varnosti in nastajanje škode na vozilih uporabnikov, je NESPREJEMLJIVO. Stanje, ko so ceste ponekod zelo urejene, ponekod pa porazne, je tudi protiustavno, saj določene skupine prebivalcev depriviligira in jim odvzema enakopravni položaj napram ostalim. Zahtevam ureditev cestnega omrežja TAKOJ, saj za uporabo cest plačujem in to pivsem enako kot tisti, ki se lahko vozijo po urejenih voziščih.

18 glasov

4 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B ba tom 28 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


24. 1. 2017

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Na podlagi Zakona o cestah (ZCeS-1; Uradni list RS, št. 109/10, 48/12 in 46/15) je vzdrževanje javnih cest obvezna gospodarska javna služba, ki obsega vzdrževalna dela za ohranjanje javnih cest v stanju, ki zagotavlja varnost in prevoznost javnih cest, nadzor nad stanjem javnih cest in cestnega sveta ter vzpostavitev prevoznosti cest ob naravnih in drugih nesrečah. Način izvajanja gospodarske javne službe rednega vzdrževanja državnih cest določi vlada, za občinske ceste pa občina. Redno vzdrževanje cest se mora skladno s predpisi o načinu izvajanje rednih vzdrževalnih del opravljati vestno in po pravilih stroke, z uporabo sodobnih tehnologij in mehanizacije ter s strokovno usposobljenimi izvajalci rednega vzdrževanja cest. Izvajalec obvezne gospodarske službe odgovarja za predpisan nivo vzdrževanja javnih cest. Strokovni nadzor nad rednim vzdrževanjem in stanjem cest zagotavlja upravljavec cest in prevzema vso odgovornost do uporabnikov cest za tehnično in varnostno stanje cest. Upravljavec cest mora enkrat letno izdelati poročilo o stanju cest s podatki o posameznih delih rednega vzdrževanja cest. Ti podatki so podlaga za izdelavo letnega plana rednega vzdrževanja cest v katerem so določena potrebna finančna sredstva za izvajanje rednega vzdrževanja cest za naslednje leto. Finančna sredstva za redno vzdrževanje cest se razporedijo tako, da se za neodložljiva dela zagotovijo vsa potrebna finančna sredstva. Poleg formalnega izvajanja rednega vzdrževanja javnih cest se nadzor cest izvaja tudi na podlagi programa EuroRAP, ki je evropski neodvisen program ocene varnosti cest in ga je ustanovila mednarodna neprofitna organizacija, katere člani so nacionalni in regionalni skrbniki cestnega omrežja, znanstveno raziskovalni inštituti, ki delujejo v okviru vsebin prometne varnosti na cestah.

Strokovni konzorcij v naši državi sestavljajo AMZS, Policija, Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, DARS, d.d. ter Prometno tehniški inštitut Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.

Program ocene varnosti cest omogoča izdelavo ocen tveganja cest, ki temelji na analizi podatkov o prometnih nesrečah s težko poškodovanimi ali mrtvimi na konkretnem cestnem odseku ter razvrščanje cest glede na stanje in opremljenost ceste ter posledično verjetnost nastanka prometnih nesreč in stopnjo zaščite vsem udeležencem v prometu. Poleg omenjenih subjektov se pregledovanje varnosti cest izvaja tudi s strani presojevalcev varnosti cest, ki preglede cest redno izvajajo z namenom odkrivanja karakteristik, ki vplivajo na prometno varnost in preprečevanje prometnih nesreč.

Priloge:

Komentarji