Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Zavajanje naj se kaznuje
 
janezneveme
Ogledov: 570
Predlog poslan 13.01.2017
Z odzivom organa 14.02.2017
Zadnja sprememba 03.01.2017 12:19:50

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (8)  

 Danes sem šel v trgovino, piše: "črni kruh." Imam črni kruh ok. Takoj v oklepaju pod imenom kruha - Črni kruh - pa piše: "pšenična polbela moka."

Želim si, da bi črn kruh bil iz zgolj in le iz črne moke!

Ostalo naj se prepove! 


Ključne besede
Kategorija: Zdravje


Zadnji komentarji:

Barbara Gyoerfi | 22.01.2017 | 07:46
Kruh ustreza definiciji, če ima vsaj 80 % moke, ki jo mora vsebovati. Če ni tako, gre za zavajanje, ki ga je treba prijaviti inšpekciji. Več bo prijav, več bo pritiska na državo, večji red bo. Vse je odvisno od nas, od potrošnika.
česn | 09.02.2017 | 18:18
Pravilno
hales | 21.01.2017 | 20:07
Ne more država prepovedati uporabo imena.
Pa ni kruh edini primer.
Imate jogurt z okusom sadja, pa ni v njem sadja niti za vzorec.
Bomboni, žvečilke, slano pecivo...

Potrebno je vprašati, iz kakšne moke je.
bortchy | 14.01.2017 | 12:56
 
zakaj bi moral biti človek Kemik in profesionalni nutriocionist če lahko ime pove vse o izdelku. Ime pa je zelo pomembno. !Lahko naredim strup za miši iz kruha pa napišem  beli kruhec   pa bo nekdo tale kruh jedel. Daj ne kvasi neumnosti
Simon Murgelj | 14.01.2017 | 22:15
Zato pa učijo brati že v osnovni šoli, da ni potrebno človeku biti kemik in profesionalni nutricionist. Namreč že osnovnošolci znajo razbrati iz sestavin, ali je v kruhu bela ali črna moka.

Kako bi poimenovali jelenov kruh? Namreč, ne vsebuje niti 1% jelena - zavajanje?
Kako bi poimenovali stoletni kruh? Namreč, ni star niti 100 dni, kaj šele 100 let - zavajanje?
Kako bi poimenovali zlati hlebec? Namreč, ne vsebuje niti miligrama zlata - zavajanje?

Ime je zelo pomembno, a zaradi popolnoma drugega razloga: ko kupim jelenov kruh, vem, da je to temnejši kruh s semeni, ki mi je všeč. Ne pamet pa res ne vem, ali je iz črne, polbele, polčrne, ali pa zlate moke.
Simon Murgelj | 13.01.2017 | 20:16
Se pravi vas moti točno izraz "črni kruh".
Če pa bi se kruh imenoval črnček, črni Janez, črnomokec, črnozrn, ali kaj podobno butastega, bi bilo v redu?

Sicer se strinjam, da z izrazom "črni kruh" zavajajo potrošnike. Vseeno pa imate možnost vpogleda v uporabljene sestavine (iz katerih ste uspešno ugotovili, da vsebuje polbelo moko).
Po drugi strani lahko "črni" opisuje zunanjo podobo kruha, ali pa besedo "črni" uporabijo, da ga distancirajo od ostalih "bolj belih" kruhov. Tudi črna vina niso črne barve. Modra frankinja je pa še malo bolj ekstremen primer.

Mimogrede: "pravi" črni kruh (ki vsebuje črno moko) je precej svetel.
pončo | 20.01.2017 | 21:25
Uporaba barve v imenu nakazuje na sestavine. Ostale označbe so marketinško nakladanje.
pončo | 20.01.2017 | 21:25
Uporaba barve v imenu nakazuje na sestavine. Ostale označbe so marketinško nakladanje.