Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Obvestilo

4040 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Če nekdo prodaja parcelo,gre na UE in to prijavi.UE da to na oglasno desko,kjer visi trideset dni.Predlagam,da bi UE obvestila sosede parcel,ki mejijo na to parcelo.Vsak ne gre pregledovat te oglasne deske na UE in ne ve,če se kaj prodaja zdraven njegove parcele,ker ima predkupno pravico. Tako bi lahko pravočasno izvedel in če bi bil interesent,tudi kupil parcelo za sebe.

16 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M matej rok 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


21. 2. 2017

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Promet s kmetijskimi zemljišči je urejen v Zakonu o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11-UPB«, 58/12 in 27/16; v nadaljevanju: ZKZ). V 21. Členu ZKZ je določeno, da Upravna enota po preteku roka za sprejem ponudbe obvesti vse sprejemnike ponudbe in prodajalca priporočeno s povratnico o tem, kdo je sprejel ponudbo v 30 dnevnem roku od dneva, ko je bila ponudba objavljena na oglasni deski upravne enote.

V zvezi s tem Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) pojasnjuje, da v okviru veljavne zakonodaje tega predloga ni mogoče realizirati, pač pa bi bilo treba najprej spremeniti zakonske določbe, ki urejajo postopek nakupa kmetijskih zemljišč.

MKGP je sicer že ugotovilo, da ureditev postopka pravnega prometa in zakupa kmetijskih zemljišč po trenutno veljavnem ZKZ ne zagotavlja uresničevanja ciljev kmetijske politike v zadostni meri, hkrati pa je postopek pravnega prometa in zakupa, kot ju ureja ZKZ, dolgotrajen in zapleten, zato je na podlagi teh ugotovitev pristopilo k izdelavi projektne naloge. Ta je potekala med julijem 2016 in februarjem 2017 na Biotehniški fakulteti, na Oddelku za agronomijo v Ljubljani.

Če bodo rezultati strokovne študije pokazali, da bi s celovitimi spremembami zakonodaje lahko dosegli bolj učinkovito kmetijsko zemljiško politiko, bo MKGP presodilo tudi možnost in upravičenost tega predloga. Pojasnilo Urada vlade za komuniciranje: Glede na odziv bomo Ministrsvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano čez 6 mesecev ponovno prosili za pojasnilo glede možnosti realizacije predloga.

Odziv Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z dne 11.1.2018

Stališče ministrstva je, da je postopek prometa s kmetijskimi zemljišči v tem delu primerno urejen. Dodatno, če bi upravnim enotam naložili dodatno nalogo, to je obveščanje sosedov parcel, ki so v postopku prodaje, bi nesorazmerno povečali obseg njihovega dela.

Ministrstvo tudi meni, da so osebe, ki imajo interes po nakupu kmetijskih zemljišč, dolžne spremljati objave o prodaji kmetijskih zemljišč na oglasnih deskah upravnih enot oziroma portalu e-uprava.

Priloge:

Komentarji