Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

podaljšanje veljavnosti elementov kompleta prve pomoči

3600 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

Avgusta 2016 sem objavil predlog za podaljšanje uporabnosti kompleta prve pomoči. Predlog je bil podprt s 30:1. vsebina predloga: Predlagam, da se pri avtomobilski prvi pomoči podaljša rok uporabnosti na 20 let, oziroma odvisno od posameznih izdelkov, recimo obliži vsaj na 5 let, elastični povoji vsaj na 10 let, navadni povoji in gaze dokler so sterilno zaprti ...Ne vidim pravega razloga, da se vsakih 5 let zamenjuje celotna prva pomoč, tudi povoji, škarje, plastična škatla itd. To ni v skladu z načeli trajnostnega razvoja in po nepotrebnem povečuje količino odpadkov. V Sloveniji imamo skoraj 1,5 mio. registriranih vozil. Na leto se torej zamenja 300.000 škatel, za kar vozniki porabimo 3 mio EUR. Vsako leto. Vse te škatle s povsem uporabnim sanitetnim materialom končajo v smeteh, večinoma med preostalimi odpadki, saj je ločevanje skoraj nemogoče. Vsako leto tako 300.000 škatel konča na smetiščih po Sloveniji 300.000 polivinilnih škatel napolnjenih s celofanom, plastiko, gumo, železom itd.p.s.Znanec je prejšnji teden plačal kazen, ker je bila prva pomoč starejša od 5 let. Če se prav spomnim 40 EUR "Lakoničen" odziv Ministrstva za infrastrukturo: Minimalno vsebino in ostale zahteve glede kompletov za prvo pomoč, ki spadajo v obvezno opremo motornih vozil, ureja Pravilnik o delih in opremi vozil (Uradni list RS, št. 44/13, 36/14 in 69/15). Ta pravilnik v 9. točki priloge I določa: »Komplet za prvo pomoč mora biti higiensko vzdrževan, zahtevani sterilni materiali pa v nepoškodovani zaprti embalaži in z veljavnim rokom uporabe ter nazivom in ostalimi podatki v slovenskem jeziku.« Pravilnik torej ne določa konkretno starost kompleta, ampak le-to pogojuje z veljavnim rokom uporabe zahtevanega sterilnega materiala. Ministrstvo je prezrlo, da sem predlagal, da se posameznim elementom pripiše dejanski rok uporabnosti, ne pa pavšalnih 5 let. Npr. trikotna ruta, krep povoj, folija, škarje itd. imajo praktično neskončen rok uporabe, a pripisanih 5 let. Zato pozivam vlado, da z ustreznimi predpisi določi pravilen rok uporabnosti za elemente v kompletih prve pomoči. Najbrž za to ministrstvo za infrastrukturo ni najbolj primerno.

39 glasov

0 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR Z znalček 58 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


8. 1. 2018

Odziv Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke

Pojasnjujemo vam, da rok uporabe medicinskemu pripomočku določi proizvajalec, glede na njegov predviden namen uporabe.

Zakon o medicinskih pripomočkih (Uradni list RS, št. 98/09) nikjer natančno ne opredeljuje podaljšanje roka uporabnosti za medicinske pripomočke.

Direktiva Sveta 93/42/EGS o medicinskih pripomočkih navaja, da mora proizvajalec načrtovati in izdelati medicinski pripomoček tako, da je skladen z načeli varnosti ob upoštevanju splošno priznanega stanja tehničnega razvoja, kar pomeni, da ob uporabi pod predvidenimi pogoji in za predvideni namen ne ogrožajo kliničnega stanja ali varnosti bolnikov ali varnosti in zdravja uporabnikov.

Proizvajalec je medicinskemu pripomočku določil rok uporabe glede na njegove lastnosti in v katerem zagotavlja varno uporabo. Podaljšanje roka uporabe medicinskemu pripomočku, brez zagotovil proizvajalca, da je zadevni medicinski pripomoček tudi po preteku roka uporabe še vedno varen (sterilen), lahko predstavlja tveganje za javno zdravje, zato iz navedenih razlogov menimo, da podaljšanje roka uporabnosti elementom kompleta prve pomoči, kot je navedeno v Predlogu, brez zagotovil konkretnega proizvajalca, ni možno.

Priloge:

Komentarji