Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Sprememba pogojev za dodeljevanje nepovratnih sredstev Eko sklada

3235 OGLEDOV 17 KOMENTARJEV

Predlagam naslednji spremembi pri dodeljevanju nepovratnih sredstev Eko sklada:

-ukinitev dodeljevanja nepovratnih sredstev za ukrep vgradnje kurilnih naprav na lesno biomaso, ali alternativno ukinitev dodeljevanja za degradirana območja in večja naselja;

-ukinitev omejitev dodeljevanja nepovratnih sredstev za toplotne črpalke v mestih, kjer je določen drug prednostni način ogrevanja - torej, da se iz pogojev dodeljevanja v celoti črta odstavek: "Nepovratna finančna spodbuda za naložbo vgradnje toplotne črpalke za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe na območju občin s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka ne more biti dodeljena, če občinski akt ali lokalni energetski koncept določa na tem območju drug prednostni način ogrevanja. Občina zagotovi Eko skladu podatke o mejah območij, kjer je določen drug prednostni način ogrevanja, na zemljiško parcelo natančno."

Obrazložitev: Onesnaženost zraka, predvsem urbanih območij, je vsako leto bolj pereča. V zimskem času vsako leto koncentracije delcev PM10 presegajo dovoljene mejne vrednosti in Agencija za okolje redno poziva ljudi, da se naj zadržujejo v zgradbah. Škodljivost za zdravje in vir te vrste onesnaženja so dobro znani (poleg prometa predvsem kurjenje lesa - in kljub manjšim izpustom v primeru uporabe modernih peči in suhe biomase, so emisije vseeno prisotne) - najmanj, kar država lahko naredi, je ukinitev ali vsaj omejitev subvencioniranja virov onesnaženja (tukaj ne govorimo o obdavčitvi). Širitev daljinskega ogrevanja je sicer eden od urepov za zmanjševanje onesnaženosti, a tega nebi smeli početi z omejevanjem investicij v toplotne črpalke, ki so eden najučinkovitejših in najbolj ekoloških načinov ogrevanja.

14 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR B bombon 31 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


6. 4. 2017

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ne glede na to, da gre za dva predloga, je treba problematiko onesnaževanja zraka z delci iz malih kurilnih naprav gledati celovito in pojasniti ukrepe, ki se izvajajo.

Kot prvo je treba povedati, da gre lahko pri malih kurilnih napravah za razliko med količino delcev iz zastarelih in sodobnih tudi do desetkrat, zlasti še, če se kurijo slaba in premalo suha drva in če se povrh kuri še nepravilno.

Zato je država k vprašanju zmanjševanja delcev iz malih kurilnih naprav pristopila strateško, pri čemer je kot mehanizem, o katerem je tudi govora v predlogu in razpravi, ki je objavljen na portalu, uporabila spodbude države iz Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe in se izvaja preko Eko sklada.

Pristop za posamično območje preseganj je naslednji. Prvi korak je toplotna izolacija stavb in zmanjšanje po toplotni energiji, kar se izvaja preko ustreznih spodbud, pri čemer so bile spodbude za območja preseganj večja. V naslednjem koraku so mesta svoje celotno območje razdelila na podobmočja na parcelno številko natančno na: zgoščena območja poselitve, kjer je določeno kot prednostni način ogrevanja določeno daljinsko ogrevanje; zgoščena območja poselitve, kjer je kot prednostni način določeno ogrevanje s plinom; ostala nezgoščena območja poselitve, kjer zaradi stroškov izgradnje enega ali drugega voda, daljinsko ogrevanje ali ogrevanje s plinom verjetno nikoli ne bo prišlo v poštev.

Poleg spodbud države za zmanjševanje potreb po toplotni energiji država v naslednjem koraku daje spodbude za zamenjavo zastarelih kurilnih naprav (z nizkimi izkoristki in visokimi izpusti delcev) s sodobnimi kurilnimi napravami in toplotnimi črpalkami.

Država in mesta zaradi ekonomije obsega in učinkovitosti peljejo takšno politiko spodbud, da na območjih z prednostnim načinom ogrevanja z daljinskim ogrevanjem ni možno dobiti spodbud za male kurilne naprave in toplotne črpalke, na območjih s plinom pa praviloma ne za male kurilne naprave. Gre za to, da sta ogrevanji z daljinskim ogrevanjem in s plinom lahko učinkoviti le, če se število odjemalcev ohranja in po možnosti povečuje. Pri tem pa imajo država in mesta še ambicijo, da bi se del fosilnih goriv v kurilnicah daljinskega ogrevanja nadomestil z lesno biomaso slabše kakovosti.

Pravilno se ugotavlja, da toplotne črpalke prav tako uporabljajo električno energijo, ki je lahko fosilnega izvora, dejstvo pa je, da na mestu uporabe ne onesnažujejo zraka. Vendar je pri toplotnih črpalkah omejitev, da mora biti zgradba toplotno dobro izolirana in po možnosti naj ima talno gretje (velja za starejše stavbe, ki so praviloma energetsko potratnejše).

Na ta način MOP vodi dolgoročno modro politiko blaženja podnebnih sprememb in izboljšanja kakovosti zraka.

Komentarji