Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Plačilo davka s kreditno ali bančno kartico
 
alo956
Ogledov: 1960
Predlog poslan 02.02.2017
Z odzivom organa 18.04.2017
Zadnja sprememba 01.02.2017 06:56:40

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (14)  

 Predlagam, da se omogoči plačilo davkov z bančno ali kreditno kartico, kot je to mogoče plačevati danes praktično že vse storitve in blago. Celo na upravnih enotah je moč plačati s kreditno kartico. Za to ne potrebujemo nobenih položnic samo sklic in številko računa. Dobivam v plačilo davke v znesku 1,5 EUR za kar moram plačati stroške plačilo položnice DURS pa napiše tristransko odločbo, ki nabrž vzame precej časa pa še poštnino plačuje za te nepotrebne papirje. Zadevo bi lahko uredili z navadnim obvestilom na katerim bi bil sklic in številko računa , občani pa bi to plačali na terminalu.


Ključne besede
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

hhelena | 08.02.2017 | 12:00
Plačate lahko tudi preko internetne banke, kar znese cca 0,42 EUR.
tomažbutina | 03.02.2017 | 11:33
Plačilo s kartico je za majhna nakazila primernejše kot nakazilo. Tehničnih ovir ni, vsebinskih tudi ne. 
DavidS | 03.02.2017 | 17:04
Kaj pa stroški?
alo956 | 03.02.2017 | 07:50
Pa poglejmo konkreten primer. V rokah ima dve tristranske odločbe, eno za 1,53 EUR, drugo za 2, 73 EUR. Stroški plačila položnice znašajo:
če plačam na okencu v banki 1,98 EUR
če plačam na bankomatu 0,67EUR
če plačam preko trajnika 0,27 EUR
Klika se mi samo za to ne splača uporabljati in tudi trajnika za te dve položnici ne bi obremenjeval, ker ne gre za redna plačila.
Torej tudi če bi bila provizija 5% bi to zneslo dobrih 13 centov.

Torej tudi finančni prihranek. Pomisliti pa moramo predvsem na enostavnost plačila. Poglejte celo upravne enote sprejemajo plačilo taks s karticami pa niso nobena finančna ustanova. carina je tudi omogočala plačilo carin s kartico. Torej kako to ne more FURS.

Če pa pogledamo stroške FURS pa vidimo, da so imeli s tristransko odločbo najmanj eno uro administrativnega dela; recimo, da to stane 10 EUR in vsaj 1 EUR poštnih stroškov. Torej minimalno enajst EUR za 2, 73 EUR davka. Napisal sem: "Samo obvestilo z zneskom davka in sklicem in št TR". To bi bilo najceneje tudi za FURS , a to je že druga zgodba.
alo956 | 04.02.2017 | 06:23
Glede NUSZ imam v roki dva prav nizka zneska.
Glede katastrskega dohodka sem že omenil znesek 2,73 EUR, ki je katastrski dohodek. Veste koliko je lastnikov parcel?
Tudi pri plačilu davka 10 EUR bi bili stroški plačila s kartico nižji od plačila s položnico. Kaj pa pristojbina za uporabo gozdnih cest? Kakšni zneski so tam in koliko je lastnikov gozdov? In še kaj vam lahko naštejem. 
Prav imate zakon vam je naložil izdelavo aplikacije za „pljuvanje“ odločb. Več jih izpljune bolj se bo izplačalo. Imate popolnoma prav. Ampak stroški pošte, administracije in tri strani nepreglednega papirja…so stroški, ampak to je druga tema in ni bil moj predlog.
Da nihče ni dolžan sprejemati plačil v gotovini pravite…in da je to svobodna odločitev vsakega poslovnega subjekta. Saj se vendar šalite. Davčna uprava oz FURS je oblastni organ in on uveljavlja svojo oz. zakonsko voljo. Kako se bo plačevalo pa je stvar poslovanja, torej tega kaj je najceneje, najhitreje in najbolj enostavno, kajti s tem bo FURS tudi najbolj uspešen in učinkovit pri pobiranju davkov. Na, žalost pa ugotavljam, da so stroški pobiranja davkov v zelo veliko primerih nesorazmerno visoki, obenem pa do uporabnika neprijazni. Prav v tem pa je moj predlog, da se omogoči ljudem malo bolj prijazno in hitro poslovanje.

Še na enem primeru vam bom s primerom povedal zakaj je pobuda več kot koristna. Ko sem urejal pogodbo o prodaji nepremičnin in sem rabil na pogodbi tisti žig, da je davek plačan, so me na FURSu poslali plačati davek na banko namesto, da bi mi omogočili plačilo na mestu, kjer so mi udarili tisti žig na pogodbo. Pa smo spet hodili gor in dol. In še bi vam lahko naštel primere. 
Moj predlog je plačilo s kartico, ker bi bilo to za majhne zneske ceneje in enostavneje in ne bi bilo pošiljanja od okenca do banke in nazaj in podobne poti. Če pa bo FURS uvedel kakšne druge še boljše načine plačila je to samo za pozdravit.
DavidS | 03.02.2017 | 11:06
Primerov takšnih odločb je v praksi verjetno bolj malo. 

Če že navajate stroške - kakšen pa je strošek poti do najbližje izpostave Fursa, tako v denarju kot tudi v času?
Položnico lahko brez stroška poti plačate hkrati z vsemi drugimi položnicami, ki jih plačujete vsaj 1x mesečno.

S pripravo odločbe pa niso imeli nič administrativnega dela. Odločbe pripravi sistem avtomatsko iz baze podatkov in jih v elektronski obliki posreduje v tisk. Administrativnega dela s tem je načeloma par klikov.

To, ali je res potrebno imeti odločbe s tremi stranmi pravnih poukov in navedbami vseh relevantnih predpisov, in ali je smiselno obračunavati davke manjše od recimo 5 EUR, pa je seveda vprašanje o katerem se je smiselno pogovarjati.
alo956 | 03.02.2017 | 11:31
Takih odločb je zelo veliko verjetno več kot sto tisoč. Poglejte samo davek na uporabo stavnih zemljišč, od katastrskega dohodka, obresti in podobno.
Nikoli ne plačujem nobenih položnic, ker to zame dela poceni in kvalitetno banka.
Da je izdaja odločbe zastonj to pa je že znanstvena fantastika. Nič ni zastonj. Tudi sistem, ki izdaje odločbe in jih razpošilja je bilo treba zgraditi in ga je treba vzdrževati.
Ampak moj predlog ni bil v tem, da bi koga učil ampak, da bi nam uporabnikom stvari poenostavili. Naj še povem tole: Če vsi lokali in državne ustanove morajo sprejemati plačila v denarju in EURO je plačilno sredstvo, zakaj ga potem davkarija ne? Če si lahko to privošči, potem pa naj krije tudi stroške plačila.
Sicer pa je v dobi informatike nesprejemljivo razmišljati na način kam bo moral kdo iti da bo plačal, še najmanj pa na davčno izpostavo...
DavidS | 03.02.2017 | 17:02
Pri NUSZ ne poznam primera, da bi nekdo plačal 2 ali 3 EUR letno. 
Tudi katastrski dohodek 1 ali 2 EUR se mi ne zdi zelo verjeten.
Na obresti velja 25% dohodninska stopnja - to pomeni, da že za 50 EUR prejetih obreti nad mejo plačate več kot 10 EUR davka.

Kje so torej stotisoči takšnih primerov? Seveda verjamem, da jih nekaj je...kot rečeno, dvomim da ogromno.

Sistem za izdajo odločb je bilo treba postaviti, ker tako veleva zakon. Seveda ni bil zastonj, ampak ker je postavljen, je s tega vidika čisto vseeno, če sistem izpljune 100.000 ali 200.000 odločb. Razen seveda neposrednih stroškov tiska in poštnine, kar sem tudi napisal.

Nihče ni dolžan sprejemati plačil v gotovini, še manj pa s plačilnimi karticami. To je svobodna odločitev vsakega poslovnega subjekta.

In če je "v dobi informatike nesprejemljivo razmišljati na način kam bo moral kdo iti da bo plačal, še najmanj pa na davčno izpostavo"....čemu potem predlog, ki ureja točno to?
DavidS | 04.02.2017 | 07:49
Kot rečeno, verjamem da obstajajo tudi primeri ko so ti zneski nizki, težko pa verjamem, da govorimo o številkah ranga 100.000. In v teh primerih bi bilo bolj smiselno razmišljati o tem, ali je sploh smiselno pobirati tako nizke zneske.

Ne razumem pa, zakaj bi se šalil o sprejemanju plačil v gotovini. Gre za to, da je vaša trditev, da nekateri subjekti "morajo" sprejemati plačila v gotovini, preprosto resnična.
alo956 | 03.02.2017 | 07:37
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
5r | 02.02.2017 | 16:29
Komentar je izbrisal avtor komentarja.
5r | 02.02.2017 | 16:29
Na primer pri plačilu cestnine z kartico ti računajo še transakcijo ;)

http://www.rtvslo.si/slovenija/premislit..no-kartico/74597
5r | 02.02.2017 | 16:17
Mislim, da se FURS (davčna) ne bi strinjala, če bi ji od nakazanega zneska odbilo 1 - 5% za transakcijo iz vaše kartice. Morda tega niste vedeli, ker v trgovini plačate enako; z gotovino ali kartico. Le da ima pri plačilu z kartico trgovec še stroške transakcije in terminala oz. dogovorjen stroške z banko.
Digifotko | 02.02.2017 | 21:41
Če lahko vsi ostali "požrejo" ta strošek, pa naj ga še FURS. Kartice so legalno plačilno sredstvo in ni razloga, da ga FURS ne bi uporabljal.
DavidS | 02.02.2017 | 22:22
Tudi gotovina in čeki so legalno plačilno sredstvo. Naj Furs začne sprejemati tudi to?
Najbolje da vsaka izpostava odpre svojo blagajno, kamor bodo ljudje lahko hodili brez provizije plačevat svoje obveznosti.

Sicer pa to ni tako preprosto. POS terminal poskrbi zgolj za nakazilo na nek TRR. Furs zahteva vplačilo na točno določen sklic (kako bo sicer Furs spremljal, kdo je vplačal nek znesek na POS terminalu?). Torej mora biti tudi nekdo zaposlen, ki bo vnesel vse podatke o plačilu v sistem.

Torej bo Furs opravljal isto delo, kot ga opravljajo banke pri plačilnem prometu. Le da bo to verjetno dražje, ker vsi vemo da je strošek nekega opravila v javnem sektorju praviloma višji kot v zasebnem.
DavidS | 02.02.2017 | 14:51
Na katerem terminalu lahko brezplačno nakazujete denar na določen TRR?