Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Primernejše zaporne kazni
 
blaz_kovac
Ogledov: 155
Predlog poslan 16.02.2017
Razprava se zaključi 02.03.2017
Zadnja sprememba 15.02.2017 15:55:31

7 Za | 2 Proti
 
  Predlog   Število glasov   Komentarji (5)  
Simon Murgelj | 16.02.2017 | 14:01
Po kazenskem zakoniku jima grozi NAJMANJ 15 let zapora (116. člen KZ).
Največ pa 30 let zapora (46. člen KZ).

Dosmrtna kazen je rezervirana za kazniva dejanja genocida, hudodelstva zoper človečnost, vojnega hudodelstva in agresijo ter (...) za dve ali več kaznivih dejanj (...) (46. člen KZ).

Leta 2009 so npr. Boštjanu Koprivnikarju za umor na grozovit način prisodili 30 let zapora.
verso verso | 19.02.2017 | 21:30
A si ti iz Murgel? Zakonodajalec ni predvidel takih dogodkov in prav je da se zakonik spremeni, ki bo veljal za naprej in tisti, ki na tako brutalen način mučijo človeka, ki je v nezavesti, ki komaj diha zaradi polno krvi in da opustijo pomoč pri tem. Iz 15 let na 30 let.
Imamo pa slabo tožilko, ki je očitno spregledala kd opustitev dajanja pomoči in gre v primeru za stek kd in lahko dobita prek 20 let
Sony Globokar | 17.02.2017 | 17:12
Sam kazenski zakonik in višina zapornih kazni se mi zdi docela realna, primerna času in prostoru.

Me boste vprašal zakaj? Zato, ker sama višina zapornih kazni nad 15 let zapora niti nima več bistvenega vpliva na izvršeno kaznivo dejanje (pro et  contra). Vedeti je potrebno, da ima večina oseb po prestani kazni zapora višji od 5 let že probleme z ponovno vključitvijo v družbo (tako sociologi!).

Glede doživljenskega zapora (enako dosmrtni hospitalizaciji na psihiatriji) pa si preberite kakšen članek slovenskega strokovnjaka prof. dr. Dušana Petrovca. Stvari pojasnjuje realno in času primerno. (Upanje je tisto, ki jih drži pokonci. Če jim vzamemo še to.....).

Vem, tu je še načelo zob za zob, maščevanje... Se strinjam, težko je ostati miren zlasti ob zadnjih dogodkih na Facebooku. Res težko. 

Spominjam se primera iz časov naše skupne države Jugoslavije. Dva črnogorska Albanca sta pričakala mlado dekle študentko, jo zlorabila in ubila. Pozneje na sojenju je njen oče pritihotapil v sodno dvorano orožje in oba ustrelil. Bil je obsojen in po treh letih pogojno izpuščen. Tukaj pa res ne vem kaj bi človek rekel. Vendar pravni red je red in potrebno ga je spoštovati. Sicer pa imamo institut pogojnega izpusta, pomilostitve...

Mene osebno moti, da imamo v R Sloveniji 2 osebi kateri nista sposobni prestajati zaporne kazni. Zato sem zanju predlagal uvedbo instituta "hišnega zapora". Vendar izgleda, da sta nedotakljiva. V tem primeru bi bilo bolje, da zaprosita za pomilostitev.

Poglejmo še tkim. gospodarske kriminalce. V nekdanji skupnji državi se je kaznivo dejanje gospodarskega kriminala katerega protipravno pridobljena premoženjska korist ali oškodovanje je preseglo določen znesek kategoriziralo kot delovanje proti državi, temeljem ustavne ureditve... Kazni so bile resnično visoke, pogoji prestajanja kazni zelo slabi. Danes temu ni več tako.

Še nekaj! Sama družbena klima, vse večja revščina in družbena izključenost, marginalizacija... so motor kriminalizacije in deviantnih pojavov oz. vedenja. Ne samo psihiatrične klinike, vse več ljudi z ne samo vedenjskimi motnjami temveč z osebnimi težavami, na pogled nerešljivimi... lahko vsakodnevno srečujemo na ulici. Ni potrebno veliko (beseda ali gib) in že lahko eksplodirajo... Žal pa to nikogar ne zanima.
verso verso | 19.02.2017 | 21:32
Daleč od tega, da je zakonik primeren, kazni za nekatera kd previsoke, za nekatera kd prenizke, skratka prenoviti je potrebno cel zakonik, je že zastarel 
verso verso | 19.02.2017 | 21:34
Imamo slabe in nesposobne tožilce in nesposobne sodnike, premalo znanja imajo, niso pogumni in postopek bo tekel prekomerno dolgo, na koncu pa enormni stroški, storilca pa na obvezno psihiatrično zdravljenje od 1 do 5 let.