Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

Popravljeno!

1249 OGLEDOV 0 KOMENTARJEV
AVTOR S Sony Globokar 121 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA

Obrazložitev neustreznosti:

ni predloga

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 4. 3. 2017 | 21:13:15

Ukinitev dodatka k plači - povečan obseg dela

Predlagam vladi R Slovenije da v javni upravi ukine dodatek "povečan obseg dela". Slednjega v vse večjem številu prejemajo vodilni delavci, ker ugotavljajo, da so njihove plače prenizke. Slednje pa ugotavljajo tudi vsi ostali zaposleni (v intervjuju direktor ZPIZ-a g. Papež pove, da je povprečna starostna pokojnina lani manjša v primerjavi z l. 2012, ker so plače tako nizke, čeprav so ob sprejemanju ZPIZ-2 zatrjevali, da do tega nikakor nebo prišlo).

Primer enega od zavodov v R Sloveniji -lansko leto; direktor 4.200 € za povečan obseg dela, njegov pomočnik 3.000 €, neki svetovalec za izobraževanje 2.000 € itd. S tem, da so si vodilni delavci lani prav tako zvišali plače za 2 razreda (navkljub zapovedanemu varčevanju), češ da je to potrebno zaradi kadrovanja najboljših kadrov.

To je ne samo destimulativno za vse ostale zaposlene kateri dejansko delajo (za tkim. navadne delavce), temveč kvari družbeno klimo in medsebojne odnose. Zamislite si mladega delavca v istem zavodu z nekaj leti delovne dobe na 680 € plače. Kaj mu naj rečemo, kako ga naj stimuliramo?

Če dejansko opravljaš svoje delo dobro in odgovorno, ne moreš v svojem rednem delovnem času opravljati še dela nekoga drugega (to je povečan obseg dela!). Slednje lahko opraviš v dodatnem delovnem času kar pomeni izplačilo nadur. Če svoje delo opravljaš zelo dobro si upravičen kvečjemu do delovne uspešnosti.

Povečan obseg dela pa je "izum" kako zaobiti plačno lestvico in sistem plač v javnem sektorju. Povem lahko, da ga v tistem zavodu ni prejel niti eden od tkim. navadnih delavcev, dasi se povečujejo normativi, poslabšujejo delovne razmere in pogoji dela, da o čem drugem ne govorim.

Komentarji