Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Podaljšanje roka za menjavo izpita za avto in čoln

8680 OGLEDOV 3 KOMENTARJI

Imetniki vožnikih dovoljenj so dolžni papirnata dovoljenja zamenjati s plastičnimi oz 'polikarbonatnimi' do 19. januarja 2023. Ker ustrezna evropska direktiva takšno zamenjavo zahteva šele do 19. januarja 2033 ni potrebno, da smo zopet 'bolj papeški do papeža' in kot datum za menjavo tudi mi, v skladu z direktivo, določimo 19. januar 2033.

Nova kartica stane 15 evrov, po novem se bo itak menjala na 10 let, zato se držanje leta 2033 marsikomu precej pozna, saj je potrebno tudi novo fotografiranje, kar nanese vsaj že 10 evrov in poleg upravne enote še obisk fotografa, kar ponovno jemlje čas in denar. Slovenija ni bogata država in res ni razloga, da stara papirnata dovoljenja, ki so bila očitno dovolj dobra več kot stoletje, ne bi zdržala še do leta 2033 in ni prav nobene potrebe, da se državljane obremeni z menjavo 10 let prej, kot to sploh zahteva Evropa, marsikomu oz veliki večini se tako prihrani ena menjava.

Danes je že itak več kot polovica dovoljenj novih, 'plastičnih', njihov število pa vsako leto precej naraste in izpodrine stare obrazce. Vsa nova dovoljenja, vsa podaljšana, izgubljena, ukradena, se že leta dolgo izdajajo v plastični obliki, do 2023 bo še 5 generacij 80. letnikov zamenjalo svoja dovoljenja za plastične kartice, prav tako nihče nad t starostjo ne bo imel več papirnatega, saj se izdajajo nad to starostijo dovoljenja samo še za maksimalno 5 let.

Kdor pa si zelo želi plastične kartice, pa jo lahko dobi že danes.

Glede na to, da so v pripravi predpisi, da se bo v roku 5 let za plastične zamenjalo tudi dovoljenja za upravljanje plovil, ki bodo prav tako veljala zgolj 10 let, s takso 15 evrov predlagam sledeče...

Kot rok za menjavo papirnatih za plastična dovoljenja za upravljanje plovil naj se postavi 19. januar 2033 (isti rok kot za menjavo vozniških torej), obe dovoljenji pa naj se, če ima imetnik obe in tako želi, združi v enotno plastično kartico, tako da se na vozniško dovoljenje vpiše tudi kot opombo oz dodatno vrtico, da ima dovoljenje za upravljanje plovila. Upravna taksa naj bo toliko, kot sicer znaša za eno dovljenje in sicer 15 evrov.

14 glasov

1 glas

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR P PredlagateljA 25 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 5. 2017

Odziv Ministrstva za infrastrukturo

1. Podaljšanje roka za zamenjavo vozniških dovoljenj, izdanih na starejših obrazcih

Zakon o voznikih (Uradni list RS, št. 109/10, 25/14 in 85/16 – ZVoz-1), ki je veljal od 1. aprila 2011 do 11. januarja 2017, je v prehodni določbi 87. člena določil rok za zamenjavo vozniških dovoljenj, izdanih na obrazcih, predpisanih s Pravilnikom o obrazcih prometnih dovoljenj in vozniškega dovoljenja ter o registrskih tablicah (Uradni list RS, št. 5/92, 70/95 in 73/00), Pravilnikom o vozniških dovoljenjih (Uradni list RS, št. 117/02, 100/03 in 59/04) ali Pravilnikom o vozniških dovoljenjih (Uradni list RS, št. 80/05), z vozniškim dovoljenjem na obrazcu, ki je predpisan v skladu z Direktivo 2006/126/ES, in sicer 30. april 2018.

V postopku priprave novega Zakona o voznikih je Ministrstvo za infrastrukturo, kot predlagatelj zakona, preučilo tudi možnost podaljšanja predpisanega roka za zamenjavo vozniških dovoljenj, izdanih na starejših obrazcih. Ugotovilo je, da je bilo do septembra 2016 zamenjanih že več kot polovico vozniških dovoljenj, izdanih na starejših obrazcih, zato se je odločilo za podaljšanje roka za zamenjavo vozniških dovoljenj do 19. januarja 2023.

Novo določeni rok za zamenjavo vozniških dovoljenj (19. januar 2023), ki je bil uzakonjen z uveljavitvijo novele Zakona o voznikih (Uradni list RS, št. 85/16), je skladen z roki, ki jih je za zamenjavo določila tudi večina držav članic Evropske unije. Prav tako pa novo določeni rok pomeni spoštovanje Direktive 2006/126/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih z vsemi spremembami in dopolnitvami, ki v 3. členu določa, da države članice zagotovijo, da do 19. januarja 2033 vsa izdana vozniška dovoljenja in vozniška dovoljenja v obtoku izpolnjujejo vse zahteve navedene direktive (pomembno je torej, da posamezna država članica zagotovi, da bodo do 19. januarja 2033 v obtoku le vozniška dovoljenja, ki izpolnjujejo vse predpisane zahteve iz direktive 2006/126/ES).

2. Zamenjava potrdil za upravljanje s čolni po morju

Predlagatelj v predlogu tudi navaja, da naj bi bili v pripravi predpisi, ki bodo v roku 5 let uredili zamenjavo dovoljenj za upravljanje plovil, prav tako pa naj bi dovoljenja veljala zgolj 10 let, pri čemer bi posameznik ob zamenjavi dovoljenja moral plačati upravno takso v višini 15 evrov.

V zvezi s tem Ministrstvo za infrastrukturo pojasnjuje, da se za izdajo potrdila o usposobljenosti za voditelja čolna, potrdila o opravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna in potrdila o usposobljenosti za upravljanje z VHF GMDSS postajo še vedno uporablja veljavni Pravilnik o upravljanju s čolni (Uradni list RS, št. 42/05, 103/05 in 104/09), ki določa pogoje in način opravljanja izpitov za upravljanje s čolni po morju (izpit za voditelja čolna, preizkus znanja za upravljanje čolna in izpit za upravljanje z radijsko postajo z digitalnim selektivnim klicem na zelo visokih frekvencah), izpitne programe, sestavo izpitne komisije, pogoje, ki jih morajo izpolnjevati osebe, ki opravljajo s čolni in način priznavanja tujih dokazil. Kandidatu, ki je opravil katerega od izpitov za upravljanje s čolni po morju, izda Uprava RS za pomorstvo potrdilo. V skladu s pravilnikom se potrdila izda z neomejeno veljavnostjo. Veljavnost potrdila se omeji na določen rok le v primeru, če je ta določen v potrdilu o zdravstveni sposobnosti kandidata.

Vsebine predpisa, na katerega se sklicuje predlagatelj, ne poznamo in na Ministrstvu za infrastrukturo še ni v pripravi,

3. Izdaja vozniškega dovoljenja in potrdila za upravljanje s čolni po morju na enotnem obrazcu

V predlogu predlagatelj tudi predlaga združitev obeh dovoljenj (vozniškega dovoljenja in potrdila za upravljanje s čolni po morju) v enoten dokument – plastično kartico, ki izkazuje pravico do vožnje motornega vozila in pravico do upravljanje s čolni po morju.

Skladno z navedenim predlogom ministrstvo pojasnjuje, da direktiva 2006/126/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 20. decembra 2006 o vozniških dovoljenjih z vsemi spremembami in dopolnitvami v Prilogi I določa vzorec vozniškega dovoljenja Evropske unije, materiale, ki se uporabljajo za izdelavo vozniških dovoljenj ter taksativno določa podatke, ki se zapisujejo na vozniško dovoljenje. Pri navedbi podatkov, ki so specifični za izdano dovoljenje, enoten vzorec vozniškega dovoljenja Evropske unije ne omogoča zapisa podatka, ki ni vezan na pravico do vožnje motornega vozila. Navedba drugih podatkov na vozniškem dovoljenju kot so predpisani z direktivo 2006/126/ES (npr. navedba podatkov o pravici do upravljanja s čolni po morju na vozniškem dovoljenju Evropske unije) bi pomenila nepravilno izvajanje in nepravilni prenos pravnih aktov Evropske unije, za kar bi Republika Slovenija, v postopkih zaradi kršitve direktive 2006/126/ES, bila lahko kaznovana.

Priloge:

Komentarji