Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Precej višje kazni

3008 OGLEDOV 4 KOMENTARJI

ZELO VESEL BI BIL, ČE BI BILE ZELO, ZELO VIŠJE KAZNI ZA: - MUČITELJE ŽIVALI - ONESNAŽEVANJE OKOLJA SMETI KI JIH NEODGOVORNO IN BREZ VSAKE VESTI ODVRŽEJO V NARAVO IZPUHI IZ KURILNIH NAPRAV Eni ljudje imajo prazne kante za smeti, ker vse skurijo. V času kurilne sezone, je v primestju ali na vasi skorajda nemogoče biti zunaj ali sušiti perilo, zaradi neznosnega vonja po goreči plastiki! Stanje se je drastično poslabšalo z višanjem cen kurilnega el olja! V Avstriji se cena el olja giblje okrog 0,60 €, v Nemčiji pa je še nižje! Včasih pa smo bili mi tisti, ki smo se precej ceneje greli kot oni! SEVEDA, PA POSLEDIČNO TEMU DOSTI BOLJ EFEKTIVEN IN AŽUREN PREGON KRŠITELJEV!

13 glasov

3 glasovi

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR R ROBERT POTOČNIK 2 predloga
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


27. 6. 2017

Odziv Ministrstva za okolje in prostor

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) se strinja, da je nepravilno kurjenje, zlasti pa kurjenje odpadkov v gospodinjstvih, pomemben vir onesnaževanja zunanjega zraka, ki ima negativne posledice tudi na zdravje prebivalcev. Tudi zato si MOP prizadeva za zmanjševanje takšnih izpustov onesnaževal zraka, pri čemer pa meni, da je za zmanjševanje števila kršitev v prvi vrsti treba okrepiti nadzor nad kurjenjem odpadkov v malih kurilnih napravah. V ta namen namerava MOP še pred pričetkom naslednje kurilne sezone v sklopu prenove dimnikarske zakonodaje ustrezno okrepiti pravne podlage za ugotavljanje in pregon kršitev. Če bi se naknadno izkazalo, da bi poleg učinkovitejšega nadzora k zmanjšanju števila kršitev pripomogla tudi sprememba višine kazni, bo to tudi preučeno, zaenkrat pa spremembe glede tega niso načrtovane. V zadnjih letih je MOP sicer okrepil ozaveščanje glede kakovosti zunanjega zraka, vključno s posledicami onesnaževanja, saj računa tudi na razum državljanov, ki z nepravilnim kurjenjem v prvi vrsti ogrožajo sami sebe.

Pravila ravnanja z odpadki in tudi sankcije v primeru kršitve določil so določena v Uredbi o odpadkih. Omenjeni predpis določa, da je odpadke prepovedano puščati v okolju, jih odmetavati ali z njimi nenadzorovano ravnati. Z odpadki je treba ravnati tako, da ni ogroženo človekovo zdravje in se ne škodi okolju, ter da ravnanje zlasti:

  • ne predstavlja tveganja za vode, zrak, tla, rastline in živali;
  • ne povzroča čezmernega obremenjevanja s hrupom in neprijetnimi vonjavami;
  • ne povzroča škodljivih vplivov na območja, na katerih je predpisan poseben režim v skladu s predpisi, ki urejajo ohranjanje narave, ali predpisi, ki urejajo varovanje virov pitne vode, in
  • ne povzroča škodljivih vplivov na krajino ali območja, na katerih je predpisan poseben režim v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo kulturne dediščine.

Imetnik odpadkov mora zagotoviti obdelavo odpadkov tako, da jih odda zbiralcu ali izvajalcu obdelave. Dopušča se tudi možnost, da odpadke obdela sam, vendar razen kompostiranja biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov in zelenega vrtnega odpada iz gospodinjstev v hišnem kompostniku tega ne sme izvajati brez okoljevarstvenega dovoljenja za obdelavo odpadkov. Za kršitev določil glede puščanja odpadkov v okolju, ravnanja z odpadki na način, da to ogroža človekovo zdravje ali povzroča škodo okolju, oziroma opustitve zagotavljanja obdelave odpadkov (kamor lahko prištevamo sežiganje odpadkov brez ustreznih okoljevarstvenih dovoljenj) pa so v uredbi določene tudi globe. Višina globe je 100 - 300 evrov za posameznika, ki je po določbah te uredbe imetnik odpadkov. Globa za kršilca, ki je pravna oseba znaša od 10.000 do 30.000 evrov. Poleg tega pa je z globo od 2.000 do 4.100 evrov kaznovana še odgovorna oseba pravne osebe oziroma odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika oziroma odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.

Komentarji