Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Neustrezen predlog

darovanje odpadnih surovin in darovanje krvi v humanitarne namene je vsebinsko enako

1545 OGLEDOV 2 KOMENTARJA

V postopku glasovanja je pobuda za spremembo uredbe URKO, ki ne dopušča več zbiranja odpadnih surovin v humanitarne namene.

Menim, da lahko darovanje odpadnih surovin v humanitarne namene primerjamo z darovanjem krvi v humanitarne namene.

Če se onemogoča humanitarni namen pri oddaji odpadnih surovin; kot razumem, namreč ni mogoč odkup pri pooblaščenem zbiralcu posamezne vrste surovine v zameno za denar; potem je treba podobno ureditev zagotoviti pri darovanju krvi. Ambulante za transfuzijo ne bi smele več odvzemati krvi prostovoljcev.

AVTOR N NE_molznakrava 5 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • ZADNJA SPREMEMBA

Obrazložitev neustreznosti:

podoben predlog je že v razpravi

Povezava: http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/8274/

Popravki predloga

Verzija predloga z dne, 18. 5. 2017 | 19:39:58

darovanje krvi in zamaškov v humanitarne namene

V postopku glasovanja je tale predlog:--------------Ministrstvo za okolje in prostor z novim predlogom Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov (URKO) močno posega v dobre prakse ravnanja z odpadnimi materiali (odpadnimi surovinami) v humanitarne namene. Spremembe bodo tudi občutno znižale prihodke, ki jih imajo priložnost pridobiti različna društva in fundacije od prodaje koristnih odpadnih materialov za pomoč najšibkejšim.To se mi zdi nehumano in neplemenito. Ne moremo sprejemati ukrepov proti državljanom. Namesto da bi pomagali najšibkejšim. S spremembami uredbe se človekoljubnim organizacijam odvzema pravica do zbiranja papirja, plastike in podobnega v humanitarne namene. Glavni srž problema predlagane uredbe je, da v 3. in 4. členu določa, da je treba takšne odpadke prepuščati izključno komunalnim podjetjem in izvajalcem javne službe. Z drugimi besedami bi to lahko pomenilo, da ljudje, ki bi zbirali zamaške, star papir, elektronske naprave, belo tehniko in bi to pripeljali k omenjenim podjetjem, za to ne bi več dobili denarja. Skratka, za marsikoga, denimo tudi za starše invalidov, ki so doslej na tak način lahko prišli do denarja , s katerim so si pomagali pri nakupu invalidskih pripomočkov, bo to velik udarec. Predlagam, da ministrstvo omenjena člena spremeni tako, da bo zbiranje odpadnih materialov in surovin za humanitarne namene omogočeno še naprej. Prepričan sem, da bi uredba preprečila zbiranje surovin v podporo in pomoč ogroženim skupinam, posameznikov v družbi in bi "onemogočila ne samo zbiranje sredstev za pomoč skozi materiale, ki jih ljudje več ne potrebujejo, temveč tudi izničila možnosti za izobraževanje in ozaveščanje o pomenu zbiranja odpadnih materialov.-----Če ministrstvo ni pripravljeno spremeniti URKO potem mora pristojno minstrstvo takoj sprejeti uredbo, s katero bo predpisalo, da zbiranje krvi v humanitarne namene ni več dopustno.Predlog utemeljujem s sledečim: tako kot zamašek plastenke, ki ga želim darovati v humanitarne namene je tudi kri moja lastnina, ki jo darujem v humanitarne namane. Fino bi bilo, če bi zamaške peljali do potrebnega s FALCONom, bi se nam vsem dobro zdelo. Če v bližnini ni piste, bi lahko vreče spuščali s padalom. Ali obstaja predpis, s katerim je določeno, kaj se lahko in kaj se ne sme darovati v humanitarne namene. Če ga še ni, pa predlagam akcijo. PIKA.

Komentarji