Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Predlog o odpravi 3-mesečne čakalne dobe za sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

3372 OGLEDOV 6 KOMENTARJEV

V primeru, da zavarovanec nima sredstev za vplačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zaradi denarne stiske ( ne dobi plače, premala plača, mati samohranilka ipd) in želi skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ima 3 mesečno čakalno dobo, da lahko uveljavlja zdravstveno storitev.

Predlagam, da se zakon s trimesečno čakalno dobo spremeni tako: da v kolikor zavarovanec sklene novo dopolnilno zavarovanje in vplača premije za vsaj 3 mesece vnaprej, da lahko od datuma vplačila premije koristi in uveljavlja zdravstveno storitev.

Zakon govori:

Do enega leta = čakalna doba.

Če niste bili dopolnilno zavarovani skupaj manj kot leto dni, boste morali po ponovni sklenitvi zavarovanja še tri mesece zgolj plačevati premijo, pravic iz DPZZ pa v tem obdobju ne boste deležni. Torej boste morali tri mesece (tako kot pred sklenitvijo zavarovanja) doplačevati za zdravstvene storitve sami (t. i. čakalna doba).

12 glasov

10 glasov

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR M Marija Krajnc 68 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


14. 8. 2017

Odziv Ministrstva za zdravje

Trimesečna čakalna doba je predvidena za zavarovance, ki se vključijo v dopolnilno zdravstveno zavarovanje po preteku enega meseca, od takrat, ko morajo doplačevati razliko v ceni zdravstvenih storitev (po končanem šolanju ali izgubi statusa študenta, ob zaposlitvi ipd), saj so šolajoča mladina in študentje do 26. leta starosti izvzeti iz doplačevanja in tega zavarovanja ne rabijo. Prav tako je čakalna doba predvidena, če je med prekinitvijo in sklenitvijo novega zavarovanja poteklo več kot en mesec. S čakalno dobo se prepreči prepozno vključevanje predvsem mlade populacije s sistem socialne varnosti (sem sodi tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje) in špekulativno sklenitev tega zavarovanja, ko je znano, da bomo takoj rabili zdravstveno storitev. Pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju gre namreč za t.i. medgeneracijsko vzajemnost. Za socialno šibkejše (kot je v primeru, ki ga navajate) doplačila pokrije država iz proračuna in čakalne dobe iz tega razloga ni.

Komentarji