Prijava z OpenID | Ste pozabili svoje geslo? | Registracija


Preprosta rešitev, kako zmanjšati CO2 izpuste
Tomozuki
Ogledov: 3318
Predlog poslan 11.07.2017
Z odzivom organa 02.03.2018
Zadnja sprememba 11.07.2017 00:55:24

  Predlog   Število glasov   Odziv pristojnega organa   Komentarji (7)  

Veliko ljudi se na delo vozi z osebnim avtomobilom, kar povzroča izpuste CO2. Čeprav sedaj prihodnost napoveduje uporabo elektrike, je to še vedno potrebno pridobivati, mnogokrat z uporabo fosilnih goriv. 

Menim, da gre za zastarel model razmišljanja oziroma t.i. "tlake". Zgodovina se namreč spreminja in veliko dela poteka samostojno preko računalnika. Širokopasovne povezave omogočajo vse; od prenašanja videa, do hitrega prenašanja večjih datotek, sinhroniziranja datotek med delavci itd. Država bi morala stimulirati delo od doma, kjer je le mogoče in tako bistveno prispevati k manjšemu onesnaževanju planeta. Prevoz na delo bi tako za mnoge postal le še smešna preteklost. 

Verjetno bi se s tem strinjali tudi mnogi delodajalci, saj ne bi rabili najemati ali kupovati dodatnih poslovnih prostorov, predvsem bi se pa privarčevali stroški prevoza na delo. Država bi lahko še dodatno nagradila tista podjetja, kjer bi delavci lahko delali od doma, namesto da denar "vlaga" v reševanje podnebnih težav. Gre za WIN-WIN kombinacijo. 


Ključne besede delo od doma, CO2 davek, prevoz na delo
Kategorija: Davki in finance


Zadnji komentarji:

anekdota | 13.07.2017 | 00:17
 
Vsekakor, za.
igica | 12.07.2017 | 22:08
Kolikor vem v Franciji ni bil nikoli problem delat od doma. Sicer pa...bistvo vsakega delodajalca oz. šefa je v tem, da nadzira če si delo opravil ne pa koliko čas si ga delal. Dober šef naj bi povedal kaj je za naredit in v kakšnem roku in to je to. Delavec pa delo mora opraviti v določenem roku, pa ni važno ali bo to naredil v 4 urah ali v 8 urah ali pa v 12 urah, važno da je v roku. Pri številnih delovnih nalogah se to da, pri določenih pa pač ne. Zakonodaja bi morala biti toliko fleksibilna, da bi bila odprta možnost dela od doma, če narava dela to omogoča.
DavidS | 13.07.2017 | 11:40
Zakonodaja to že omogoča. Tudi predpisuje, kako mora to biti urejeno s pogodbo o zaposlitvi in še nekatere druge stvari glede oddaljenega dela.

Predlog je, da država to dodatno stimulira (žal predlog ne navaja na kak način).
md | 12.07.2017 | 15:45
Predlagam, da se predlog umakne in na novo napiše. Vsebuje naj predloge sprememb obstoječih zakonov ali novih zakonov, ki bodo idejo predloga udejanjili, ali pa predlog sprememb katere od slovenskih strategij, akcijskih načrtov, itd. Tako bo lahko pristojni organ, ki bo odgovarjal na izglasovan predlog, tudi kaj napisal (sicer je to filozofska debata).

Hkrati predlagam, da se napiše par primerov takih delovnih mest, ki se izvajajo od doma, imajo zagotovljeno natančno merjenje učinkov dela (doma še lažje zabušavaš, no, uide pozornost) in so, ker navadno temeljijo na informacijski tehnologiji, tudi varna (gospa iz računovodstva bo morala imeti dobro postavljeno IT varnost) in učinkovita (kako od doma učinkovito komuniciraš z ostalimi v podjetju, ste kdaj poskusili Skype sestanek s petimi?).
igica | 12.07.2017 | 22:02
Saj če pa moraš odpret SP, da za nekoga delaš pa internetna povezava ni nič bolj varna ali drugačna kot pred tem.
DavidS | 12.07.2017 | 17:46
Natančno merjenje učinkov ni problem - saj pa se vidi, koliko dela je bilo opravljenega. "Problem" je merjenje porabljenega časa za delo, te obsedenosti pa jaz v bistvu nikoli nisem razumel. 
Tudi varnosti ni problem zagotoviti. V dobro zavarovano povezavo od doma ni nič lažje vdreti kot v informacijski sistem v podjetju samem. 
Komunikacija z ostalimi je problem, ki se ga pa tudi da v veliki meri rešiti.

V enem od podjetij kjer sem delal smo recimo imeli postavljen sistem, ko smo bili člani ekipe dva dni v tednu prisotni v pisarni, preostale tri dni smo delali od doma ali pri strankah. 

Seveda niso vsa delovna mesta primerna za oddaljeno delo, marsikaj pa se da.
Zase vem, da če bom kdaj nekoga zaposlil,ga več kot en dan na teden ne mislim gledati v pisarni :)
Simon Murgelj | 11.07.2017 | 10:47
Če se delodajalci strinjajo, da je boljše imeti delavce doma - zakaj jim tega že sedaj ne ponudijo? Sklepam, da nižja cena ne upraviči manjše produktivnosti.

Nekaj drugega je, če zakonodaja ne omogoča dela od doma - v tem primeru potrebujemo spremembo zakonodaje.

Ideja, da bi pa jaz (davkoplačevalec) plačeval, da se nekdo drug ne bo prevažal v službo, je pa težje prebavljiva.