Skoči do osrednje vsebine
Prijava v aplikacijo

Ste pozabili geslo?

Registracija

Predlagam vladi
Predlog z odzivom pristojne institucije

Pritožbe in pohvale za UKC in zdravstvene domove naj bodo online v e obliki

4561 OGLEDOV 8 KOMENTARJEV

Naj se uredi aplikacija PRITOŽBE IN POHVALA v e obliki in naj bodo online, tako da se lahko vsak pritoži ali pohvali tudi v e obliki (UKC in ZD).

17 glasov

2 glasova

Če bo predlog prejel vsaj 11 glasov za in več glasov za kot proti, ga bomo poslali v obravnavo pristojnemu ministrstvu.

AVTOR V verso verso 441 predlogov
STATUS PREDLOGA
  • PREDLOG POSLAN
  • KONEC OBRAVNAVE
  • ODGOVOR

Odgovor


23. 3. 2018

Odziv Ministrstva za zdravje

Zahvaljujemo se za pobudo. Morebitne pohvale lahko že danes pošljete na vse splošne naslove izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki so navedeni na njihovih spletnih straneh.

Postopek oddaje pacienta za prvo zahtevo za obravnavo kršitve pacientovih pravic pa določa 47. člen Zakona o pacientovih pravicah.

Čeprav po naše pisna zahteva ne izključuje tudi možnosti oddaje preko posebnega spletnega obrazca, pa ja ne zahteva. Zagotavljanje take funkcionalnosti (kjer se pošiljajo občutljivi osebni podatki) za izvajalca, ki bi tako funkcionalnost omogočal, pomeni dodatne stroške za zagotavljanje varne spletne strani in ustreznega varovanja podatkov. Tudi sami ugotavljamo, da take oddaje prijave izvajalci zdravstvene dejavnosti ne uporabljajo, je pa to njihova odločitev, saj zakonske obveze ni. Morda je razlog za odločitev tudi v tem, da s sprejemanjem pisnih zahtev zajamejo širšo populacijo, ki verjetno možnosti oddaje preko spletne strani ne bi uporabljala.

Vašo pobudo bomo kot idejo predstavili na naslednjih srečanjih z izvajalci zdravstvene dejavnosti in morda na ta način dosegli, da se tudi ta pot za uveljavljanje pravice posodobi in modernizira vsaj pri nekaterih izvajalcih.

Komentarji